Evet, bir Ramazan ayının daha sonuna geldik. Sayısız sınırsız dualar ettik. Ama İslam Âleminin hali ortada! Ya biz sesimizi duyuramadık, ya Rabbimiz bizim feryatlarımıza kulak tıkamış. Esasında o kadar karmakarışık bir ummet haline gelmişiz ki, ne dediğimiz de artık anlaşılmıyor.
Rabbimiz, "Allah'a ve Resûl'une itaat edin ve birbirinizle cekişmeyin. Sonra gevşersiniz ve gucunuz, devletiniz elden gider. Sabırlı olun. Cunku Allah sabredenlerle beraberdir." (Enfal 46)
Bu ayet başımızdaki belanın sebeplerini net ortaya koyuyor. İslam'a, sırf İslam dini icin sahip cıkacak bir devletimiz yok. Gucumuz dağılmış, her kes Muslumanların başına corap orebiliyor. En kucuk bir devlet bile tum Muslumanları parmağında oynatabiliyor. Neden?
Demek ki Allaha ve resule itaat yok. Veya itaatin nasıl olması gerektiğini bilemiyoruz… Tefrikayı ihtilaf-ı ummet sanıyoruz. Her birimiz bir harf tutturmuşuz, diğer her hakkı yok sayıyoruz.
O yuzden de orucumuz oruc değil, namazımız namaz değil, haccımız hac umremiz umre değil… Boyle olunca kim duyar bizim cağrımızı. Ustelik her birimiz başka bir bidatin pencesine duşmuş, mulhitlerin oyuncağı olmuşuz. Medeniyet fantezileri hulyamız, teknoloji amacımız, tiryakilikler ibadetimiz, terend mezhebimiz, siyaset mesleğimiz, dunyevi hayatın rahat ve huzur icinde surdurulmesi yegane amacımız olmuş. Din de orasından burasından cekiştirip kendimizce tasarladığımız bir gulyabani haline gelmiş… Adam Musluman guya... Ama dinin en musellem konusunda bile ‘bana gore…' diye soze başlayabiliyor.
Herkes allame olmuş. Allaha dinin oğretecek kadar kustahlaşmışlar! "Bana gore boyle, bana gore şoyle" deyip duruyorlar. Biz de hemen "Ya gordun mu boyle imiş…" deyip onu tasdik ediyoruz.
Hic birimizin aklına gelmiyor ki, "Ummet şer uzere, yalan uzere ittifak etmez". Bu kadar zamandır bu ibadetler bu minval uzere yapılıyor. Bir tek sen me anladın bu yanlışa ahmak herif? Be fitnenin anası, ahmaklığın danası? Mademki amacın fitne idi niye bu kadar tahsil gordun be adam Şeytan bile bu tiplerden Rabbine sığınmış!
Bu tipler bu carşıda alıcı buldukca daha coook başımız ağrır. Daha cok birbirimize duşeriz. Daha cok despotlar gelip evimizi yangına verir ve bizi birbirimize kırdırırlar…
Şu bayram arifesinde maalesef icimde bayram sevinci yok. Utanc var. Kulluğumdan, imanımdan, Muslumanlığımdan, insanlığımdan… Kuran gibi bir kitaba, Resulullah gibi bir rehbere rağmen boyle bir halde olmaktan utanıyorum. Rabbim bizi bağışlasın. Affetsin, bayramları hak etmemizi sağlasın.
Ben kendimi bayram yapmaya layık gormuyorum. Ama rahmet-i ilahiyeden de umidimi kesmiyorum. Yaptığımız bunca duaların, zahirde kabul edilmemesinin sebeplerini hissetmekle birlikte bu duaların boşa gitmeyeceğine de inanıyorum.
Rabbim cumlenizin bayramını mubarek kılsın. İnşallah ahir omrunuz hakiki bayramınız olur. Ne mutlu o insanlara ki ahir omru bir vuslat bir bayram olmuştur!

Mehmet Ali Bulut