Yaşamı ;
Kahramanmaraş'ın Afşin İlcesi'nin Bercenek Koyu'nde dunyaya geldi. 1955 yılında, sonradan Ankara'ya nakledilen Mersin Astsubay Okulu'na kaydoldu. 1960'ta eşi Suna'yı kacırdı ve 6 ay koyunde kaldı. Bu sırada okulu Balıkesir'e nakledildi. Okul komutanının cabası ile yeniden okula donen Aşık Mahzuni, 6 ay devamsızlık yaptığına ilişkin bir ihbar uzerine okuldan atılınca yeniden koyune dondu. 1964 yılında ilk plağı ile muzik piyasasına girdi.
Bir sure Gaziantep'te ikamet ettikten sonra Ankara'ya taşındı. 1989-1991 yılları arasında Halk Ozanları Federasyonu tarafından Dunya'nın en buyuk 3 ozanı arasında gosterildi.
Sivas Dramı adlı turkusunu, Sivas Katliamı'nda yaşamını yitirenlere ithaf etmiştir.
Eserleri ;
Turk halk muziği sanatcıları tarafından soz ve besteleri sıklıkla kullanılmıştır. Araştırmacı Yazar Battal Pehlivan'ın Aşık Mahzuni Şerif'in yaşamı ve sanatı uzerine yaptığı incelemenin adı Dom Dom Kurşunu idi. Dom Dom Kurşunu, Yedin Beni, Yuh Yuh, Fadimem, Gul Yuzlum, Ciğerparem,Merdo,Dostum Dostum, Han sarhoş Hancı sarhoş, Ceşmi Siyahım,Yalan Dunya, Ağlasam mı?,Abur Cubur Adam, Katil Amerika ve Ekmek Kolesi gibi eserleriyle tanınan Aşık Mahzuni'nin turkulerini İbrahim Tatlıses'ten Ahmet Kaya'ya Mahsun Kırmızıgul'e Murat Goğebakan'dan Selda Bağcan'a kadar bircok Turk halk muziği ve bazı pop muzik sanatcıları da okudu. Halk şiirine gonul veren ve konuşma dilini şiirleştiren Aşık Mahzuni'nin 453 plağı, 50 kasedi ve yayınlanmış 9 adet kitabı bulunuyor[2]. Ayrıca TRT tarafından cekilmiş 2 adet belgeseli bulunmaktadır.
Olumu ;
2001'in başlarında rahatsızlanarak, kalp ve solunum yetmezliği nedeniyle, JFK Hospital'da yoğun bakım altına alındı. Mayıs ayında taburcu edildi. 17 Mayıs 2002 tarihinde, evli, sekiz cocuk, dort torun sahibi olan Mahzuni Şerif 60'lı yaşlarında Almanya'nın Koln şehrinde vefat etti. Vefat ettiğinde, DGM'deki davası henuz sonuclanmamıştı.
Mezarı şu an son ikamatgÂhı olan Hacı Bektaş Veli Kulliyesi'nin yakınındaki Cilehane adı verilen bolgededir.