Mekkeliler de Medineli Yahudiler de hz.Muhammedin gercekten bir peygamber olduğunu biliyorlardı. Yahudiler zaten Allaha inanmaları beklenirdi. Ayrıca Mekkeliler de evreni yaratan bir guce inanıyorlardı. Bu bakımdan Mekkelilere varlık anlamıyla cok tanrıcı denilemez. Bu iki onemli grup arasında bazı farklar ve bazı benzerlikler vardı. Şoyle ki
Yahudiler de Mekkeliler de Hz.Muhammedin gercek bir peygamber olduğunu biliyorlardı. Ancak bir farkla. Mekkelilerin peygamber beklentisi yoktu. Geldikten sonra sosyal yapıları gereği Mekke’nin reisi durumunda olanların birisinin peygamber olması gerektiğini duşunmuşlerdi. Onlar icinde oldukları hali doğru goruyorlardı. Tek yaratıcının var olduğunu bilmelerine rağmen taş ve helvadan yapılmış şekillere kutsallık vererek ona yaklaşacaklarını duşunuyorlardı. Medineli Yahudiler ise o an itibariyle kendi kitaplarından bir peygamberin geleceğini biliyorlardı. Fakat diğer peygamberler gibi bu son peygamberin de kendilerinden geleceğini sanıyorlardı. Son peygamberin Arap olacaklarını hic duşunmemişlerdi. Ornek versek
Mekkelilerden hz.Muhammede ve ona inananlara en cok eziyet cekenlerin Ebu Lehep,Ebu Cehil,Velid b.Muğire gelmekteydi.
Verilen bilgilere gore Ebu Lehep şoyle demişti:
Ben Musluman olsam bana ne var. Ona ‘’herkese ne varsa sana da o var ‘’diye cevap verilince beni ve bir koleyi bir tutan bir dine girmem. Demek ki Ebu Lehep eğer islamda torpilli bir zumre olsaydı iman edecekti. Yani Allahın varlığı ve Muhammedin onu peygamberi olması konusunda bir sorunu yoktu. Ancak kabeden elde ettikleri tefecilik duzenlerine adeta dinamit yerleştirecek olan yeni eşitlikci bir din ona gore değildi.
Ebu Cehilin de şoyle dediği soylenir’’Biz ve haşimi oğulları her şeyde beraber olduk.Onlar kabenin korumasını aldılar biz de aldık.Onlar yolculara yedirdi biz de yedirdik.Onlar ne yaptıyla berbaerdik.Ama şimdi onlardan bir peygamber cıkmış.Bizim boyle bir imkanımız yok.O halde haşimilerden cıkan peygambere inanmayacağız.Demekki Eğer peygamber mazunoğullarından gelseydi bir ihtimal Ebu Cehil inanacaktı.Yoksa Allahın varlığı ve Muhammedin onu peygamberi olması konusunda bir sorunu yoktu
Velid b.Muğirenin de şoyle soylediği aktarılır.Muhammed kabeyi ziyaret edenlere kendi peygamberliğini anlatıyor.Biz sihirde desek soyledikleri sihire benzemiyor.Şair desek ben şiirler bilirim.şiir de değil.kahin desem hayır boncukları falan yok.Yani ne desek ici boş. kitap gelmiştir ona..Fakat mekkede bir karışıklık yaratarak herkesi birbirine duşurduğu yonuyle sihir desek en iyisi olur demişti.Demek ki hz.Muhammed cıkarlarına engel cıkmasaydı ona iman edecekti yoksa Allahın varlığı ve Muhammedin onu peygamberi olması konusunda bir sorunu yoktu.
Yahudilerin başı durumunda olan huyey bin ahtap bir gun o kadar hz.Muhammede ağır laflar eder ki oğlu Muhammedi oldurmeye gideceğim der.Hayır bir peygamber katili olma..der.oğlu o halde bu kinin neye der.İşte bizden değil de bu Araplardan ya..der...
Ornekler coğaltılabilir. Hz.muhammed cıktığı toplumda davasını tam anlatmamış diye iman etmeyen yoktur. Tamamen karşı cıkanlarda haksız bir cıkarın gideceği endişesi var. Aradan bunu ona İbrani biri anlatıyor diyen varsa da Arabistan’da genel kanaat bu kitabı onun uydurmadığı şeklindeydi. Belge nettir de ancak bile bile kendilerini inkara surukleyenler vardır.
Cıkaracağımız başka bir sonuc eğer hz.Muhammed cıkarlarına dokunmasaydı Mekkeliler bir aşamadan sonra hem ona iman etmeye hem de onu kendi liderleri veya zenginleri yapmaya hazırdılar. Aynı şekilde Medineli Yahudiler de duşunuyorlardı. Bundan dolayı bir kitap ehli olmalarına rağmen putları kutsayan bir grupla kendileri gibi kitap ehli olan bir gruba hem de hakk olduklarını bile bile karşı koymuşlardır. Hendek savaşı bu yonuyle olmuştur.
Tum anlatılanlardan aslında kafir kelimesinin nasıl kelime anlamı olarak yerine oturduğunu gormek mumkundur. .Kendi kişisel bilgi ve yargılarını tek hakikat olarak sayıp, hic eleştiri ve araştırma yapmadan, başkasını veya başkalarını suclayana kafir denir. KÂfir bu bağlamda ya gercekleri gorduğu halde kabul etmeyendir kelime anlamı olan ortme ile de ilişkili hale gelmektedir. Gercekleri orten...
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Hz.Muhammed donemindekiler biliyorlar ama inanmayı kabul etmiyorlardı.