Salevat getirmek

Sual: Peygamber efendimizin ismi gecince salevat getirmek lazım mıdır?
CEVAP
Resulullah sallallahu aleyhi ve sellemin ismini işitenin omrunde bir defa salevat getirmesi farz, okuyunca, yazınca, soyleyince, işitince ilkinde soylemek vacip, tekrarında mustehaptır. (Redd-ul-muhtar)

Resul-i ekrem efendimizin ismini soyleyince, işitince, yazarken ve okurken Ona salevat getirmek hurmete ve sevap kazanmaya sebep olmaktadır.

Salevat, salat kelimesinin coğuludur. Salat, dua demektir. Peygamber efendimiz icin yapılan dualara salevat getirmek denir. Kur'an-ı kerimde, (Allah ve melekleri, Resule salat ediyor. Ey iman edenler, siz de salat edin) buyuruluyor. (Ahzab 56) Hadis-i şerifte de, (Bana bir salat getirene, Allah ve melekleri 70 salat getirir) buyuruldu. (İ. Ahmed)

Allah’ın salat etmesi rahmet, meleklerinki dua, muminlerinki ise Onun şefaatini taleptir.

Salevat kısaca, Allahumme salli ala Muhammed ve ala Âli Muhammed demektir. Peygamber efendimizin ismi anılınca, aleyhisselam veya aleyhissalatu vesselam yahut sallallahu aleyhi ve sellem demekle de Peygamber efendimize dua edilmiş, salevat getirilmiş olur.

Namazda Ettehiyyatuden sonra okuduğumuz Salli Barikler de salevattır. Salevat-ı şerife okumanın fazileti buyuktur.

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Kıyamette bana en yakın olan, en cok salevat getirendir.) [Tirmizi]

(Sabah-akşam on salevat getiren, kıyamette şefaatime kavuşur.) [Taberani]

(Cuma gunleri bana 80 salevat okuyanın 80 yıllık gunahı affolur.) [Şir’a]

(Gunde yuz salevat okuyan, kıyamette şehidlerle beraber olur.) [Taberani]

(Gunde bin salevat okuyan, Cennetteki yerini gormeden olmez.) [İbni Şahin]

(Bana bir salevat getirene Allahu teÂlÂ, on rahmet ihsan eder, on gunahını yok eder ve derecesini on kat yukseltir.) [Nesai]

(Salevat sizin icin zekattır.) [I.Hibban] [Burada zekat, temizlik, gunahların affıdır.]

Peygamber efendimiz, (Cuma gunleri bana cok salevat okuyun! Bunlar, bana bildirilir) buyurdu. Oldukten sonra da bildirilir mi denilince buyurdu ki: (Toprak, Peygamberlerin vucudunu curutmez. Bir mumin salevat okuyunca, bir melek bana haber verir, "Falan oğlu filan, sana selam soyledi" der.) [İbni Mace]

(Bana salevat okuyana, melekler salat okur. Salevata devam edene, melekler de ona salat okumaya devam eder. Artık isteyen az, isteyen cok salevat okusun!) [I. Mace]

Bir kitap yazmaya veya vaaza başlarken Allahu teÂlÂya hamd ve Resulune salevat getirmelidir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Kim, kitabına ismimi yazdıktan sonra, bana salat ve selam da yazarsa, ismim o kitapta kaldığı muddetce, melaike, o kimse icin istiğfar eder.) [Taberani]

(Beni sozunuzun başında, ortasında ve sonunda anın!) [I. Neccar]

(Cebrail aleyhisselam, bana dedi ki: Ya Resulallah, senin ismin anılınca, sana salevat getirmeyen azabı hak eder, Cehenneme gider.) [İ. Ahmed]

Demek ki Resulullah efendimize omurde bir defa salevat getirmek farz, bir oturumda, bir yazıda bir defa salevat getirmek vaciptir. Bu vacibi kasten terk eden azabı hak eder.

Babamın kararmış yuzu nurlandı
Sufyan-ı Sevri hazretleri anlatır:
KÂbe’yi tavaf ederken, her adımda salevat okuyan birini gordum. Ona (Sen gerekli duaları bırakıp hep salevat okuyorsun. Her yerde okunacak dua var) dedim. Sen kimsin dedi. Ben de kendimi tanıttım. (Sen avamdan değilsin, Âlimsin, sana anlatayım) diyerek başladı:

Babamla Beytullaha gitmek uzere yola cıkmıştık. Yolda babam hastalandı. Onu tedavi etmek icin epey uğraştıysam da babam vefat etti. Baktım, olunce yuzu karardı. Yuzunu kapattım. Yanında uyuya kalmışım. Ruyamda oyle bir zat gordum ki, ondan daha guzel yuzlu hic kimse gormemiştim. Cok guzel kokuyordu. Babamın yanına geldi. Yuzundeki ortuyu kaldırıp elini babamın yuzune surdu. Babamın siyah yuzu nurlandı, bembeyaz oldu. Bu zata kim olduğunu sorunca, (Ben Resulullahım. Baban, omrunu boşa harcadı. Fakat bana cok salevat okurdu, şimdi sıkıntıda olduğunu bildirdiler, kendisi de benden yardım istedi. Cok salevat okuyan mumine ben elbette yardım ederim) buyurdu. Uyanınca babamın yuzunun bembeyaz olduğunu gordum. İşte bu yuzden her yerde Peygamber efendimize cok salevat okuyorum.

Razı etmek icin
Sual: Allahu teala ile onun sevdiklerini razı etmek icin ne yapmak gerekir?
CEVAP
Once Ehl-i sunnet itikadını oğrenip, dinimizin emir ve yasaklarına uymalı, ozellikle kalb kırmamaya ve kul hakkına dikkat etmeli. Şu hadis-i şerifte bildirilen duaları da okumaya calışmalı:

(Ya Aişe, bir kere “Allahumme salli al Muhammedin ve al cemî’il EnbiyÂi velmurselîn” de, butun peygamberler senden razı olsun. Bir kere “Allahummağfirlî ve li vÂlideyye [ve li-meşÃ‚yıhiyye] ve lil mu’minîne vel mu’minÂt vel muslimîne vel muslimÂti el ahyÂi minhum vel emvÂt” de, butun muminler senden razı olur. Bir kere de “SubhÂnellahi vel hamdu lillahi ve lÂilahe illallahu vellahu ekber vel havle vel kuvvete ill billahil aliyyil azîm” de ki, Allahu teala senden razı olsun.) [Ey Oğul İlmihali]

Salevat getirmek
Sual: Salevat olarak ne okumalıdır?
CEVAP
Salevatın en kısası, (Allahumme salli al Muhammed ve al Âli Muhammed) demektir. Peygamber efendimiz buyurdu ki:
Bir gun dort buyuk melek geldi.
Cebrail aleyhisselam dedi ki:
(Ya Resulallah, sana her gun on salevat getirenin elinden tutar, sıratı kuş gibi geciririm.)
Mikail aleyhisselam dedi ki:
(Ben de, ona, Kevser havuzundan kana kana iciririm.)
İsrafil aleyhisselam dedi ki:
(Ben de, onun affı icin başımı secdeye koyarım. Allahu teÂl onu affetmedikce başımı secdeden kaldırmam.)
Azrail aleyhisselam da dedi ki:
(Ben de, onun ruhunu, Peygamberler gibi kabzederim.)
Peygamber efendimiz de, (Bu ne buyuk lutuf ve ne buyuk bir ihsandır ya Rabbi) dedi.

İki hadis-i şerif meali daha şoyledir:
(Her gun yuz defa salevat getiren, munafıklıktan ve Cehennem ateşinden uzaklaşır ve kıyamette şehitlerle beraber olur.) [Taberani]

(Bir kimse, bana salevat getirdiği surece, melekler de, onun icin istiğfar eder. Artık isteyen az, isteyen cok salevat getirsin.) [İ. Ahmed]

Hazret-i Ebu Talha anlatır:
Bir gun Resulullah, sevincli olarak gelip buyurdu ki:
(Cebrail bana gelip, şu mujdeyi verdi: Ya Resulallah! Rabbin, "Sana bir defa salevat okuyana, ben on salat okurum. On defa rahmette bulunur, on gunahını affeder, on derece yukseltirim. Sana bir defa selam veren herkesin selamına da, ben on defa selam ile karşılık veririm, Bu sana ikram olarak yetmez mi, razı olmaz mısın?" dedi. Ben de, razı olurum dedim.) [Nesai]

Sual: (Peygambere salÂt okunmaz, salevat getirilmez. SalÂt, Allah’a getirilir) diyenler oluyor. Bu doğru mudur?
CEVAP
SalÂt, dua demektir. Salevat ise, salÂt kelimesinin coğuludur, dualar demektir. İkisi de aynıdır. Bir Âyet-i kerime meali şoyledir:
(Allah ve melekleri, Resule salÂt ediyor. Ey iman edenler, siz de gonulden, teslimiyetle, ona salÂt edin, salevat getirin.) [Ahzab 56] (Allah’ın salÂt etmesi rahmet etmek, meleklerinki dua etmek, muminlerinkiyse Onun şefaatini talep etmektir.)

Gorulduğu gibi, Resulullaha salÂt yani salevat getirilmesini, bizzat Allahu teÂl Kur’an-ı kerimde emretmektedir. Bunun icin, Resulullah efendimize omurde bir defa salevat getirmek farz, ismi gectiği zaman, bir oturumda, bir yazıda bir defa salevat getirmek vacib, sonrakilerde mustehabdır. Uc hadis-i şerif meali şoyledir:
(Bana bir salÂt getirene, Allah ve melekleri yetmiş salÂt getirir.) [İ. Ahmed]

(Şefaatime en layık olan, bana en cok salÂt okuyandır.) [Tirmizi]

(Bana cok salevat getirenin dertleri gider, gunahları affolur.) [Tirmizi]

Resulullahın ismi soylenince veya işitilince, aleyhisselam, aleyhissalÂtu vesselÂm veya sallallahu aleyhi ve sellem demekle de, ona salÂt getirilmiş olur.

Salevat okunan yerler
Sual: (Mani bulunmamak şartıyla, her zaman salevat getirmek mustehabdır) deniyor. Mustehab olduğu yerler nelerdir?
CEVAP
Bazılarını İbni Abidin hazretleri şoyle bildiriyor:
1- Cuma gunu ve cuma gecesi,

2- Sabah akşam, mescide girerken cıkarken,

3- Peygamberimizin kabrini ziyaret ederken,

4- Safa ile Merve’de,

5- Ezan okunurken,

6- İkamet edilirken,

7- Duanın başında, ortasında ve sonunda,

8- Telbiyeyi bitirdikten sonra,

9- Bir yere toplanırken ve oradan dağılırken,

10- Abdest alırken,

11- Abdestten sonra,

12- Bir şey unutulduğu vakit,

13- Vaaz ederken,

14- Hadis okumaya başlarken,

15- Hadis okumayı bitirince,

16- Kulak cınlarken,

17- Dini sual sorarken,

18- Fetva yazarken,

19- Kitap yazarken,

20- Hoca derse başlarken,

21- Talebe derse girince,

22- Kız istemeye gidenin,

23- Evlenenin ve evlendirenin,

24- Peygamber efendimizin ismini her işittiği veya yazdığı zaman,

25- Muhim işlerin başında,

26- Zikre başlarken,

27- Cenaze namazında ve namazda teşehhutten sonra salevat okumak sunnettir.

28- Resulullah sallallahu aleyhi ve sellemin ismini işitenin omrunde bir defa salevat getirmesi farz, okuyunca, yazınca, soyleyince, işitince ilkinde soylemek vacip, tekrarında mustehabdır. (Redd-ul-muhtar)

29- Gul koklarken, [Resulullahın mubarek teri, gul gibi kokardı.]

30- Musafeha ederken,

31- Pilav yerken.

Yukarıdaki hususların bazıları hadis-i şerifle de bildirilmiştir:
(Cuma gunu ve gecesi cok salevat getirene şefaat ederim.) [Beyheki]

(Cuma gunu 80 salevat getirenin, 80 yıllık gunahı affolur.) [Dare Kutni]

(Ezanı işitince tekrar edip bana salevat getirin! ) [Buhari]

(Dua perdelidir, salevat getirilince, perdeler yırtılır, dua kabul olur.) [Taberani]

(Allahu teÂlÂyı zikretmeden ve Resulune salevat getirmeden toplanıp dağılmak, leşten dağılmak gibidir.) [İ.Ahmed]

(Bir toplulukta Allahu teÂl anılmaz ve peygamberine salevat getirilmezse, o topluluk, kıyamette, hasret ve nedamet cekerler.) [Tirmizi]

(Abdestten sonra, on defa salevat getirenin gamı gider, duası kabul olur.) [Ey Oğul İlmihali]

(Soyleyeceği şeyi unutan, hatırlamak icin bana salÂt-u selam getirsin!) [İbni Sunni]

(Meclislerinizi bana salÂt-u selam getirmekle susleyin!) [Deylemi]

(Namaz kıldıktan sonra dua ederken once Allahu teÂlÂya layık olduğu şekilde hamd et, sonra bana salevat getir, sonra dua et!) [Tirmizi]

(Kulağı cınlayan beni hatırlasın, bana salevat-ı şerife getirsin. Sonra da “Beni hayırla anana Allah rahmet etsin!” desin!) [Muslim]

(İsmim anılınca salevat okumayan, cimrilerin cimrisidir.) [Tirmizi]

(Yanında anıldığım halde bana salevat getirmeyenin burnu surtulsun!) [Tirmizi]

(İsmim anılınca, salevat getirmeyen, zelil olsun!) [Tirmizi]

(Gul koklayıp da bana salevat getirmeyen, bana eziyet etmiş olur.) [Şir’a]

(İki musluman, selamlaşıp musafeha eder ve bir de bana salevat-ı şerife okursa, yeni doğmuş gibi butun gunahları temizlenir.) [R.Nasıhin]

Salevat okunmayan yerler
Sual: (İstisnasız Peygamber efendimize her yerde salÂt, salevat okunur. Cenazeyi duyurmak icin okumakta da mahzur yok) deniyor. Her yerde salevat okunur mu?
CEVAP
Salevat-ı şerife okunmayan yerler de vardır. Birkacını bildirelim. Şu yerlerde Resulullaha salevat getirmek caiz değildir:
1- Cima esnasında, [Sadece yatağa girerken besmele cekilir.]

2- Tuvalette def-i hacette, [Tuvalete girerken dua okunur.]

3- Satılan malı overken, [Malın kıymetli olduğunu bildirmek icin okumak, ticareti dine alet etmek olur.]

4- Uygunsuz iş yaparken, [Harama bakarken, mekruh işlerken.]

5- Bir şeye hayret edince, [Vay anasını dedirten, şaşırtıcı bir olay karşısında.]

6- Hayvan keserken, [Yalnız Besmele cekilir.]

7- Aksırınca, [Yalnız Elhamdulillah denir.]

8- Yemeğe Besmeleyle başlarken. (Besmele cekilir, salevat okunmaz. Bir hadis-i şerif meali şoyledir:
(Şu uc yerde ismimi soylemeyin: Yemeğe besmele cekerken, hayvanı besmeleyle keserken ve aksırınca.) [Beyheki])

9- Kur’an okurken, [Peygamber efendimizin ismi gecse de salevat okunmaz.]

10- Hutbe dinlerken, [Peygamber efendimizin ismi gecse de salevat okunmaz.]

11- Farz namazların ve muekked sunnet namazların ilk teşehhudunde,

12- Cenaze olduğunu bildirmek icin. [“Bir kimse olunce peygambere salevat getirilir” intibaını uyandırıcı bir bid’attır.]

İbni Abidin hazretleri buyuruyor ki:
Olen kimse Âlim, zahit veya mubarek bir zat ise sonradan gelen bazı Âlimler, cenazesi icin sokaklarda ilan yapılmasını iyi gormuşlerdir. (Redd-ul-muhtar)

İlan yolları ceşitlidir. Mesela, davul zurna calarak duyurmak caiz olmaz. Mevlit okutmak, sal [salÂt] okumak caiz olmaz. Belediye hoparlorunden ilan etmek veya gazetelere ilan vermek caiz olur.