'Cocukluğunuzda dinî duygularınız nasıldı?"
" Annem İsvecli bir Babtist, babam Kıbrıslı bir Rum Ortodokstu. Evde az veya cok az bir Hıristiyanlık havası vardı. Londra'nın merkezinde eve en yakın bir Roma Katoliklerinin okuluna gonderildim. Orada Allah'a inanmamızı oğrettiler. Ama, Allah'a giden tek yolun İsa aracılığıyla olduğunu soylediler. Allah île direkt bir ilişkimiz yoktu. Bu inancı kabul etmiştim. Cunku ana-babamın inancı boyleydi. Onların benden daha iyi bildiklerini farzederdim.
''11 yaşında iken karışık dinlerden oğrencilerin bulunduğu bir okula gittigimde az veya cok kiliseden ayrılmıştım. Ama, İsa'nın uzerimdeki etkisi, Teslis'in ne manaya geldiğini duşunmeden devam ediyordu.
"İslamla şereflenmeden once yine dindar mıydınız? Değildiyseniz, onceki inancınızı nicin değiştirdiniz? Sizi İslama ceken ozellik neydi?
"Dış dunya benim icin cok cekici idi. Cok eğlenceli ve heyecanlıydı. Muziğe başladığım sırada, dini daha ciddiye almam gerektiğine dair duygularım olmasına rağmen, sozde bir Hıristiyan haline geldim.
Kilisenin akılcı yonu, pazar gunleri gunah işleyenlerin affedilmesi bana iki yuzluluk gibi geldi. Bu duşunce kiliseden ayrılmama sebep oldu.
"15-16 yaşlarımda şarkı yazmaya başladım. 19'una ayak bastığımda ilk buyuk başarımı almıştım. Aşırı derecede icki ve sigara iciyordum. 20 yaşımda da tuberkuloz yuzunden hasta duşmuştum. Hastalık, san'atımda bir duraklama gostermişti. Hayatımı yeniden gozden gecirmem gerekti.
"Doğunun dinî felsefeleri île ilgilenmeye başladım. Hippilik donemimde bu bende tutkulaştı. Budizm hakkında kitaplar okumaya başladım. Budizmi, katı ve dogmatik kilise oğretilerinden cok cok doyurucu buldum. Budistler gibi kendimi bu dunyadan koparmak icin et yemez oldum. Yoga yapmaya, tefekkure dalmaya başladım. Bu, Hıristiyan din anlayışına karşı hoşlandığım ilginc bir alternatifti. Ancak pratiği goctu.
."Aslında inceleme merakı da sarmıştı beni. Ailemin Rum (Yunan) kokenine doğru gittim. Pisagoras'ı ve her şeyin matematik formulle sonuclanabileceği ve kainatın matematik kaideler altında işleyebileceği teorisini oğrendim.
"Bunun da pratiği hala mumkun değildi. Bana nasıl yaşanabileceğini soyleyemiyordu. Sonunda elime Kur-'an verilene kadar bana hicbir dinin yardımcı olamayacağını sandım. İslam hakkında az bir şeyler biliyordum. îslamı, millî, yabancı bir kultur olarak değerlendiriyordum. Yani dinden cok, bir inanc olarak değil de, bu asra ait olmayan bir medeniyet olarak duşunuyordum. Tabii ki bu duşuncem, kitaplarda yazılan îslam ile şekillenmişti.
"Kur'an-ı Kerîmi okuduğumda, yalnız bir Allah'ın ve dinin de yalnız bir din olduğunu farkettim. Yine Kur'an'ın insanlara rehberlikte, hidayette ve imanda en son olduğunu anladım. Kur'an'ı okuyuşumdan bir yıl sonra, Kur'an'ın gosterdiği şekilde yaşamaya calıştım.
"İslam, insanoğlunu sınıflara ayırmıyor. Tevhidi, nereye giderseniz gidin, her konuda aynı kaideleri goreceğiniz kainatın gayesi olarak gordum.
"îslamı her cağa uygulanabilecek buldum. Bu arada bir başka şey daha var. Kur'an-ı Kerim kendisi bir mucizedir. îslamın onemi, insan ve ruhu ile direkt olarak konuşmasıdır.
"Kur'an-ı Kerîmi okuduğumda, îslamın belli bir devir dini olmayıp, her cağda ve mekanda uygulanabilir bir din olduğunu, diğer dinler gibi yetersiz olmadığını gordum. Kur'an-ı Kerîm, değişik seviyedeki insanları muhatap alarak, ruhlarına gerceği anlatan tek kitaptır. Bu sırrı keşfettiğimde kendi kişiliğimi bulduğumu anladım.
"Bir gun birine rastladım. Londra'da yeni bir cami acıldığını soyledi bana. Dinimi kabul etme zamanı gelmişti. 1977 kışında bir Cuma gunu camiye gitmek uzere evden ayrıldım. Cuma namazından sonra imama varıp Musluman olmak istedigimi soyledim. Muslumanlarla ilk temasım boyle oldu."
Dini Bilgiler0 Mesaj
●16 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- İslamla Şereflenen Yusuf İslam'in İslami SeCmesİ Ve Bİr Gazetecİyle ROportaji