Allah aşırı gidenleri sevmez, eğer ki ayet hukmune uyarsak bizleri sabır ile destekleyecektir. Boylece geri donulmez hatalar duşmez, dunyada ve ahirette rezil olmamış olabiliriz (şirk-cinayet-fitne). Kitaba uyunca nasıl ki Peygamberimizin yolundan gitmiş oluyorsak tıpkı onun gibi bizle aşırı gitmemeliyiz toplumsal karmaşalarda yeni bir halka olmamalıyız, olunmaması icin uyarmalıyız.

Nefs’i daima tazelenebilen (Allah’ın tekrardan kufre cevirebileceği), fakat Allah’tan korkarak ve O’nun yaratışına şukur ve hurmet ile arınmayı ve temiz kalmayı isteyen bizlerin dikkat etmesi gereken onemli pek cok konu var. Ben daha cok kişilerin yalnızlarken işlediği bir gunaha değineceğim cunku bu ilerleyen boyutta cok buyuk bir hastalığa (Allah’ın kalpleri bilir hastalığı/azgınlığı/kufru arttırması sonucu) tutulabilir. Sakınma ve korunma onemlidir Kurana butunu ile iman eden bizler inancımızı koruman adına, delil secemeyip ayırmadığımıza gore adaleti ayakta tutmayı dileyenler olarak ayetlerde oğutlendiği uzere Kuranın tumune ne oğrendiysek uygulamaya gucumuz yettiğince (sonuna dek azim ile) calışmalı, imana doğru artacak olan ışığa ve yukumluluklere-sınamalara kendimizi sabit kılmalıyız caymamalıyız. Allah’ın emrine uymamamaktan sakınmalı ve bu sakınmamızı Allah korkusu ve cennet mujdemiz ile korumayı bilmeliyiz. Tevbe ve iman-koruma.

[25-Furkan]29:
Andolsun ki bana gelen zikir’den(Kurandan) beni o saptırdı. şeytan, insanı yapayalnız bırakıp, rezil ediyor.

Kitaptan uzaklaşan insan yapayalnız kalır aslında Allah bizi terk ederse O’ndan başka dost ve yardımcı yoktur cunku. Kuran okunması namaz kılmak gibi ceşitli ayetlerde verilen (turlu turlu acıklanan) kesin bir emir olmanın yanı sıra namazdan daha ustun bir ibadet, Allah yolunda iyilik yarışı (O emre uyma yarışı) zamanında yaşadığımızı da ıspatlayan bir ozelliktedir.

Namaz arınmak icin cok onemlidir ayrıca tebliğ olarak geri durup Peygamberimize salat/yardım gorevini yerine getirmeyebilirler (Kuran tebliği yapmayıp birde tersini yapanlar yaptıklarını boşa cıkarır) bu da dini insanlara anlatmak ve bizzat tumuyle uygulamaktır dolayısı ile anlatmakta lazım, namazı kılıp bir koşeye cekilmemek ya da zıttına kafirlerin arasına karışıp eğlenceye dalmamak lazım orta yolu tutmamız gereklidir bu konuda da anladığım kadarı ile, sonra cıkıpta Allah istemedi ki fakir doysun ben doyuracaktım ama gormedim ki cıkmaz isen nasıl goreceksin? Beni dinlemiyorlar ki? Allah gidilecek mecidi bildiriyor Kuranda. Oyle bir mescid yok ise Allah’ın soylemediği yonlere kaymaktan kul sorumludur. Allah dinen buna izin veriyor mu? Asla ikame etme(bulunma) diyor. Kim aksini soyleyebilir kafirden başka. Allah istese herkes iman eder? Bizler Peygamberimize yardım etmezsek insanlar nasıl ilk kez işitecekler, belkide işitmeyenler var (hic işitmeyecekleri ise Allah bilir.) Bir zamanlar bende okumazdım mesela kendimden biliyorum cunku bunu akıl etmemiştim, edememiştim malesef. Cok şukur ki gorebildim.

[29-Ankebût]45:
Sana vahyolunan kitabı oku! Namazı kıl! Cunku namaz, ahlaksızlıktan ve kotulukten alıkor. Elbette Allah’ın zikri/kitabı en buyuktur. Allah, yaptıklarınızı bilir.

Allah namazı kılın diyor, bunu zaten uygulamadığımızda direkt olarak/otomatikman ahlaksızlık etmiş oluruz.

Namaz kotulukten alıkoyar -namaz oncesi zorunlulukları ve huşu arınma- getirdiği sakınmalar. Bu namazın getirdiği huzur olarak hissediledebilir. Allah’ın kitabı namazı ve şartlarını haber vermenin yanı sıra, bu kitabı dikkatli duşune duşune okuyun ve başkasının sozlerine uymayın diyen bir kitaptır benim sozlerin de buna dahil ben sadece fikir vermek istiyorum. Kuran duşunmekten bahseder farklı fikirler edinebiliriz ben bu konuda birkac siteye bakıyorum (okuyucu).

Şimdi bir duşunceme dikkat cekmek isterim. Yaratıcımız gonderdiği doğru yol ayetinde bize diyor ki “kotulukten alıkoyar” yani namaz bize onerilmeyen davranışlardan bizi uzak tutmuş olur. Bu da Kitaba uyduğumuz zaman kalbinizi islam(teslim) ettikten sonra Allah tarafından bir lutuftur – yardımdır.
Namazın şartları bunu sağlayandır;
Huşu , teslimiyle Allah’a yonelmek.
Ortak koşmadan Peygamberlerimizin kıldığı gibi namaz kılabilmek.
Namaz oncesi hazırlık, durulacak yon, bayanlara ibadet sırasında yaklaşmama.
Ve :

[4-Nisa]43:
Ey iman edenler! Sarhoş iken ne soylediğinizi bilinceye kadar, bir de -yolcu olmanız durumu mustesna- cunup iken yıkanıncaya kadar namaza yaklaşmayın. (…)
l

(Gusl=Bildiğiniz guzelce yıkanmaktır sadece yoksa Kuran bunu bize normal abdestte olduğu gibi tarif edebilirdi.)

Elbette tum Kuran ayetleri Allah’ın sınırlarıdır, bu sınırlar bizi cirkinliklerden uzak tutarlar namazlar gune yayılmıştır, cunku yıkanmış-temiz ve abdestli namaz kılabilmemiz icin ve belirli vakitlerde de namaz bizlere kılın denmiştir (bu Peygamberimize uyarak Kurandaki vakitler ve şekillerce gercekleştirilir.)

[4-Nisa]27:
Allah, sizin tovbenizi kabul etmek istiyor. Şehvetlerine uyanlar ise sizin buyuk bir sapıklığa duşmenizi istiyorlar.

Dua edelim hatta haftada bir gun dua edelim de boylece daha cok gunaha acık olalım istiyorlar. Nasılsa dua etmek icin yıkanmış olma, secde etme şartı yok.

[4-Nisa]28:
Allah, sizden yuku hafifletmek ister, cunku insan zayıf yaratılmıştır.

Allah kendisini hep anmamızı bize oğutleyerek sizce bize yuk mu yukluyor? Yoksa bizi veballerden mi koruyor sizce? Bu ayetler mucize okudukca oğreniyor, ama hafifliyoruz.
Urun satıcıları, reytingciler ve hatta dost sandıklarınız bizleri, sizi ateşe cağırıyorlar coğu zaman peki nasıl korunup sakınacağız?

[24-Nur]30:
Mu’min erkeklere soyle, gozlerini haramdan sakınsınlar. (…)
[24-Nur]31:
Mu’min kadınlara da soyle, gozlerini haramdan sakınsınlar (…)

*Mu’min: İnanmış.
(Ancak muminler Kurana tumu ile uyanlardır, tevbe edip sığınanlardır, kufure donmeyenlerdir. Fasık yani gunahkÂr kavramları boşuna değildir. Munafık yani ikiyuzlu kelimesi boşuna değildir.)

Kadın ve erkeklere verilen emir; Allah’ın vermiş olduğu gozler ile, kendilerine Allah’ın izin verdiği dışındaki (yasak olan) bedenlere – vucutlara bakmasınlar. Bundan sakınsınlar diyor yani gorebilir ama Allah’tan korkup Allah bana gozu veren, beni sınayan, bana hesabını soracaktır O’dur her şeyi bilen demektir.(Ayet butunluğuyle duşunmek.)

[20-TÂ hÂ]114:
Gercek hukumdar olan Allah yucedir. Sana vahyedilmesi tamamlanmadan once Kur’an’ı okumakta acele etme. “Rabbim! İlmimi arttır” de.

Kuranı okumalı ancak bize oğutlendiği gibi duşune duşune okumalıyız. Ayetler ile birbirine bağlı olduğundan dolayı bizler hataya duşebilecek olduğumuzdan oturu her zaman, her an Allah’a sığınmalıyız bu bizde bir koruma oluşturur Allah korkusu en iyi yolluktur-ihtiyactır ayetlerde de belirtildiği uzere bizler de Allah’a ulaşmayı dileyenleriz bir sınavda ve yolculuk hazırlığı yaparken yolcuyuz zaman geciyor(olumluyuz ahiret ayrı bir yaşamdır).

[33-Ahzab]4:
Allah, bir adamın goğsunde iki kalp yaratmamıştır. Zıhar yaptığınız karılarınızı da anneleriniz yerine tutmadı. Evlatlıklarınızı da oğullarınız kılmamıştır. Bu sadece sizin ağzınızdancıkan bir sozdur. Allah, gerceği soyler ve doğru yolu gosterir.

Burada zıhar yani bir benzetme yapılıyor bu benzetme uzaklaşma maksatlı yapılmış bir benzetmedir (ve sadece o şekilde duşunmek ne kadar doğrudur bir konuda buradan cıkar). Zıhar sevgiyi yok eder (evlenme arzusunu da kırar, evliliği surdurme arzusunu da) ve kişileri yalancılığa itip hastalıklarının artmasına sebep olabilir. Orneğin eşini uzaklaşmak icin değil de yakınlaşmak icin bile eş’i birilerine benzetmek (kendisi haram olan birisi, eski sevdiği vs.) zorunda hissedecek kadar duşmuş ise bu suale yalanla cevaba, ve doğruluk dahilinde de uzuntulere sebep olabilir bu bir cıkmaz olduğu icin yapılmamalıdır Allah bunu onermemiştir dolayısı ile uzak durulması gereken kotu bir davranıştır, sabır ve karşılıklı gunah araştırmamak evlilik omrunu uzatır ama bu ciftlerin birbirleri aldatmasına teşvik etmemelidir bu risklidir. Şimdi zıhar’ı fayda icin kullansak helal mi (dinen izinli mi) ? diye soracak olursak cevap gelmemesi gerekir cunku Allah hakkında olumlu zıhar diye bahsetmediği icin bilmeyeceğimiz şeyin ardına duşup, Allah’a yakıştırmak olur O’nun delil indirmediği şeyleri bu da bize yasaktır. Bunu bir cok konuda kullanabiliriz bu bir batılı ayıklamak icin yontem gibi ayet butunluğudur. Cunku Allah cirkin,pis davranışları emretmez.

[56-Vakıa]58:
Oyleyse akıttığınız meni nedir, gordunuz mu?
[22-Hacc]10:
Bunlar, senin elinle yaptığının karşılığıdır. Yoksa Allah, kullarına karşı asla zulmedici değildir.
[78-Nebe]40:
Şuphesiz biz sizi, kişinin onceden elleriyle yaptıklarına bakacağı ve inkÂrcının, “Keşke toprak olaydım!” diyeceği gunde gercekleşecek olan yakın bir azaba karşı uyardık.

gozlerini haramdan sakınsınlar..” gozlerimizin onune bile dahi getirmekten korkmamız gerekir. Yuz yuze ya da dijital ortam da da olsa her turlu yasaktan uzak durulması gereklidir.

Gozumuzu, gonlumuzu ve kulaklarımızı arındırmalıyız, Allah'a sığınıp şeytanın vesveselerini gidermeliyiz. Allah bunu bize onermiyor(bakmayı), onermiyorsa da bilgimiz olmayan şeyler, hele ki cirkinlerinden uzak durmalıyız. Sonra doner dolaşır Allah af eder, Allah bize bunu onerdi ya da biz zalimdik demekten başka seceneğimiz kalmayabilir.

[31-Lokman]33:
(…) Şuphesiz Allah’ın va’di gercektir. Sakın dunya hayatı sizi aldatmasın. O aldatıcı şeytan da Allah hakkında sizi aldatmasın.

Gunumuzde nefs kontrolu ile yazılan sozde kitaplar almış başını gitmiş, o zatlar gercekleri Allah korkusu ile başarabileceğimizi Kuran ile başarabileceğimizi soylemezler bastıkları kitapları satarlar o hoca efendiler sonra kitaplarını Kurtce lisanına dahi ceviri ettirirler ama Kuran ceviri edilemez derler Turkceye de edilemez demişlerdi nedenini duşunmek lazım.

[3-Al'i İmran]191:
Onlar ayaktayken, otururken ve yanları uzerine yatarken Allah’ı anarlar. Goklerin ve yerin yaratılışıuzerinde duşunurler. “Rabbimiz! Bunu boş yere yaratmadın, seni eksikliklerden uzak tutarız. Bizi ateşazabından koru” derler.

Şimdi biz bu ayete uyuyorken, nasıl hem Allah’ın tum zikrinden yuz cevirmeyip aynı anda gunah işleriz?
İşlemeyiz hata ile bir an unutursak (af dileriz) ve yuz cevirirsek ki o kotu.

[4-Nisa]76:
İman edenler, Allah yolunda savaşırlar. Kufredenler de Tağut yolunda savaşırlar. O halde şeytanın velileri ile savaşın. Şeytanın hilesi zayıftır.

Hatam var ise Allah’a sığınırım. Ama genellikle birisinin gorulmesi istenmeyen (gizli hayır haric) her turlu davranışı kotu bir iştir bunu gizlice yapar, Allah ve yazıcı melekler gorurler. Gencleri şeytanın sistemine surukleyen zina ve haz tutkusudur bundan korunulmalıdır boylece Allah inananlar coğaltıp guvende kılacaktır, ağızları ile korunmayı başka turlu yoranlar fakirlikle korkutanlar husrana uğrayacaktır alcalıp, boyun eğeceklerdir Allah dilerse tekrar hak adalet hakim olacaktır.

Allah'ın Peygamberinin duyurduğu sisteme teslim olunuz. Faizden uzak durunuz ki ulkemizin parası değerlensin, kredi kartlarından uzak durunuz ki yardımlaşma artsın ticaret guclensin paranın değeri yukselsin paylaşım katlanarak artsın..

Kynk: diniyazilar.com