Merak Hissimiz Ne Durumda ?

"MERAK, İLMİN HOCASIDIR." derler. Cok doğru bir soz... Merakınız yoksa bir şey oğrenemezsiniz. Oğrendiklerimize dikkat edelim: Hepsi bir meraktan sonra elde edilen bilgi ve becerilerdir.
Merak duygumuzu olcecek bir cihazın olup olmadığını bilmiyorum; ancak hayalî bir senaryo ile, merak duygumuzun ne durumda olduğunu oğrenebiliriz. İşte senaryomuz:
Yakın arkadaşlarımız, isteğimiz uzerine, bizim ve evimizdeki kedimizin gozlerini bağlasınlar. Bir otomobile bindirsinler. Gozlerimizi acmadan, oto yolculuğundan sonra vardığımız yerde bizim ve kedimizin gozlerini acsınlar.
Yolculuk suresince bize ve kedimize herhangi bir yiyecek vermemiş olsunlar. Vardığımız yere ac susuz ve yol yorgunluğuyla varmış olalım. Aclığımızı gidermek icin bize ve kedimize yiyecek versinler. Kedimiz 10 saatlik aclıktan sonra kendisine verilen yemeği afiyetle yiyecek, sonra yatıp uyumak icin guzel bir yer arayacaktır. Bize gelince... Biz de ikram edilen yemeği yiyeceğiz. Yorgunluğumuzu gidermek icin yatıp uyuyacağımız bir yere biz de ihtiyac duyacağız. Bunlar, kedimizle ortak ihtiyaclarımız...
Biz kedimizden ayrı olarak gozu kapalı olarak geldiğimiz yerin neresi olabileceğini merak eder ve gittiğimiz yerde gozumuz acıldıktan sonra gorduğumuz eşyaları inceleyerek nereye gelmiş olabileceğimizi cıkarmaya calışırız. Nereye gelmiş olabileceğimizi araştırmaya başladığımız an bizde merak hissinin var ve fonksiyonunu yerine getiriyor olduğuna kanaat ederiz.
Eğer bize ikram edilen yemeği yer ve bizim icin hazırlanan odada istirahate cekilir, bu arada nereye gelmiş olabileceğimizi hic duşunmeyecek olsak, merak hissimizin felc olduğunu anlayabiliriz. Hele hele nereye gelmiş olduğumuzu hic duşunmediğimiz hÂlde "Yarın sabah kahvaltıda acaba ne ikram edecekler, oğle yemeğinde neler yedirecekler?" gibi yemeye icmeye ait şeyleri merak ediyorsak, bizi insan yapan vasıfların komaya girdiğini anlayabiliriz. Bu vurdumduymaz hÂlden kurtulmanın caresi, arzu etmek, duzelmemiz icin ilk adım olacaktır.
Evet, bir insan merak etmeli ve demeli: “Ben neyim, nereden geliyorum, bu Âlem neyin nesi?. Buradan nereye gideceğiz...”
Bu dunyada yemek, icmek, uyumak, ciftleşmek coğu canlı ile ortak ozelliklerimizdir. Bizi insan kategorisine dahil eden, tum canlılar uzerinde tasarruf yetkisi veren, onları kendi ihtiyaclarımız doğrultusunda kullanmamızı sağlayan sadece akıldır. İnsan bu akıl ile merak etmeli ve bulunduğu eşsiz konumu anlamaya calışmalıdır. Yoksa aklımızın dışındaki diğer ortak ozelliklerimizle malesef diğer canlılardan bir farkımız olmayacaktır.
Makaleden Alınmıştır