"Duanın oluşmasını sağlayan ana guc, insana dışarıdan gelmeyip, tamamıyla, insanın varlığında mevcût olan Allah isimlerinin manevî gucunden ortaya cıkmaktadır.

Kısacası dua, kişinin kendindeki ilahî gucler eşliğinde isteklerini gercekleştirme faÂliyetidir.

Rasûlullah Muhammed Mustafa aleyhisselÂm şoyle bir acıklama getiriyor "dua" konusuna:

"Dua ibadetin ozudur."

Elbette ki duanın bir tekniği ve bilimsel acıklaması vardır.

Duanın gercekleşmesinde en onemli faktor, kişinin kendisini aradan cıkartarak; dilinde duayı okuyan, beyninde o talebi oluşturan olarak Hakk'ın kalmasıdır. Bu takdirde: "O bir şeyin olmasını dilerse, ol der, ve o şey olur."

Dua edilecek konuda mutlaka ısrarlı olunmalı ve istenilen şeyin olabildiğince olumotesi hayatımıza donuk ve yararlı olmasına ozellikle dikkat edilmelidir. Zira, yanlış bir istek ile kendi kendimizi buyuk olcude yaralamış olabiliriz. Elektriği, cok yararlı şekilde kullanabildiğimiz gibi, kendimizi yaralamak ve hatta oldurmek icinde yanlış bir şekilde kullanmak mumkundur..

Duayı guclendiren onemli bir faktor, dua anında kişinin şuûrunun, vehim tasarrufundan uzak kalmasıdır. Ve bu hÂl de, secde yani, benlik kavramının kalktığı bir hÂldir. Nitekim bu konuda bizi uyaran Hazreti Rasûl aleyhisselÂm, "şeksiz - şuphesiz, kabûl olacağından emin olunarak dua edilmesini" tavsiye etmiştir.

Dua konusundaki bir hadîs-i kudsî şoyle:

"Ey Âdem oğlu, dua senden icabet benden; istiğfar senden, bağışlamak benden; tovbe senden, kabul etmek benden; şukur senden, fazlasıyla vermek benden; sabır senden, yardım benden... Ne istedin ki benden sana vermedim!"

İşte bu hadîsi kudsîyi destekleyen ayet-i kerîme:

"Bana dua edin, icabet edeyim."

Dua ederken, o duanızın kesinlikle kabul goreceğini duşunurseniz, biliniz ki mutlaka isteğiniz meydana gelecektir!..

Bunun icin şoyle denmiştir: "Bir şeyi istemek, ona nÂil olmak demektir; Zira Allahu Teal kabul etmeyeceği duayı kuluna ettirmez."

Esasen dua etmek soz konusu olduğunda, bir şey isteyeceğimizde hemen şu Âyet-i kerîmeyi hatırlamamız gerekmektedir:

"Allah istemedikce siz isteyemezsiniz!"

Yani, sizde ortaya cıkan bu istek, gercekte Allah istemiş olduğu icin sizde ortaya cıkmaktadır!.. Eğer, AllÂh istememiş olsaydı, siz dahi o şeyi isteyemezdiniz.

Dua, insanın varlığındaki ilahî gucun ortaya cıkartılması tekniğinden başka bir şey değildir! Bu sebeptendir ki; insan, tam bir konsantrasyon ile dua edebildiği anda, imkÂnsızmış gibi gorunen pek cok şeyin gercekleştiğini farkedebilir.

Dua, varlığındaki, benliğindeki, nefsindeki ALLAH'a ait guc ile tahakkuk yoludur. Oyle ise, bu silÂhı ne derece bilincli olarak ve yerinde kullanma imkÂnına sahip olursak, o derece duşmanlarımızdan korunabilir; isteklerimizi gercekleştirebilir; ve dahi Allah'a yakîn elde edebiliriz."

Not : DUA VE ZİKİR isimli kitaptan alıntıdır. Kitabın tamamını online olarak BURADAN okuyabilirsiniz.
__________________