Sosyal hayatta bazı işler vardır ki, onlarda kadınların da bulunması gereklidir. Bunların başında ilim, eğitim, sağlık ve muhtacların desteklenmesi gelir.

Asr-ı saÂdet'te kadınların cemiyet icinde icra ettikleri pek cok hizmet vardır. Butun bunlar, rahmet Peygamberi'nin (s.a.v) kontrol ve nezaretinde olmaktaydı.


Kadınlar erkek topluluklarında, istedikleri gibi soru sorup islÂm'ı oğrenemediklerini anlayınca, Hz. Peygamber'den kendileri icin ozel bir gun belirlemesini istediler. Resûl-i Ekrem (s.a.v) onlara haftada bir gun belirledi ve o gunde yalnız hanımların irşadı ile meşgul oldu. (01)

Bazı sahabe hanımlarının savaşlara katılarak mucahidlere moral verdikleri, yemek hazırladıkları, hasta bakıcılık ve yaraları sarma gibi geri hizmetlerde bulundukları bilinmektedir.

Mesel Ummu Atıyye (r.ah) Hz. Peygamberle birlikte yedi savaşa katılmıştır. (02)

Hz. Âişe ve Ummu Suleym (r.ah) Uhud Savaşı'nda geri hizmetlerde bulunmuşlardır. (03)

Bir grup kadın sahabe de Hayber'i kuşatan orduya katılarak geri hizmetlerde gorev almışlardır. (04)

Huneyn gununde bir hancer edinen Ummu Seleme, bunu ne yapacağını soran Resûlullah'a (s.a.v), "Eğer muşriklerden biri bana yaklaşırsa, bununla onun kamını yaracağım" diye cevap vermiştir. (05)

Sahabeden Ummu Haram (r.ah) Hz. Osman devrinde, kocası UbÂde b. SÂmit (r.a) ile birlikte Kıbrıs'ın fethi icin deniz yolculuğuna cıkmıştı. O, Allah yolunda İslÂm askerleri ile birlikte savaşa cıkmak icin bizzat Allah Resûlu'nden (s.a.v) dua almıştı. Kıbrıs'a vardıklarında bindiği hayvanından duşerek şehid olmuştur. Kabri Kıbrıs'tadır. (06)

Hz. Omer (r.a), musluman kadınlardan birini carşı-pazarda asayişi kontrol icin gorevlendirmişti.

Butun hicretlerde ve Allah yolundaki biatlarda kadınlar da vardı.

İslÂm'ın ilk donemlerindeki kadınların bu faaliyetleri erkeklerin yanında ve coğu kere onların toplulukları icinde yapılmıştır. Ancak butun bunlar islÂmî olcu, edep ve haya sınırları icinde olmuştur.

Sonuc olarak yukarıda arzettiğimiz hadis ve sahabe uygulamalarından da anlaşılacağı gibi İslÂm, erkek ve kadını tamamen birbirinden ayırmış ve kadını eve hapsetmiş değildir.

Gunumuzde de gerektiği zaman kadınlar kendilerine duşen bu hizmetlerde yerlerini alabilirler. Kadın evinin dışında bir iş yapacağı zaman şunlara dikkat etmelidir:

Once kocasına bilgi vermeli ve izin almalıdır. Yapacağı iş bir zaruret veya ihtiyac derecesinde gerekli olmalıdır. Evin dışındaki iş, evin icindeki duzeni ve huzuru bozmamalıdır. Mesel farz derecesinde olan hizmetler terkedilip nafilenin peşinde koşmamalıdır.




01-BuhÂrî, İlim, 36; Ahmed, Musned, 3/34.
02-Muslim, CihÂd, 141; ibn MÂce, CihÂd, 37; DÂrimî, CihÂd, 29; Ahmed, Musned, 5/84.
03-BuhÂrî, CihÂd, 65, 66, MenÂkıbu'l-EnsÂr, 18, MegÂzî 18; Muslim, CihÂd, 136. : 04- Ebû Davud, CihÂd, 141; Ahmed, Musned, 5/271.
05-Muslim, CihÂd, 134.
06-BuhÂrî, CihÂd, 3, 4, Ta'bir, 12; Muslim, İmÂre, 160,182; Ebû Davud, CihÂd, 9; Ni-sÂî, CihÂd, 40; İbn MÂce, CihÂd, 10.



Kadın ve Aile İlmihali
Dilaver Selvi
__________________