“Ben, sevinc yaşadığım, huzur bulduğum zamanlar şukur secdesi yapmayı cok seviyorum.
Gecenlerde bir hoca; bu tur şukur secdesinin cÂiz olmadığını soyledi. Doğru mu soyluyor,
ben bugune kadar yanlış mı yaptım?”
Hayatımız icinde zaman zaman cok onemli olaylar yaşarız. Bu olaylar sonunda; kimi zaman tarifsiz sevinclerin yeşerttiği sonsuz tad ve huzur icin, kimi zaman da zarar ve ziyandan kurtulduğumuz icin, coşkulu minnettarlık ve gonul dolusu şukurler ile Allah’a hamdimizi sunarız, secdeye vara, vara…
* Orneğin: Beklenen cocuğumuzun doğması,
* Onemli bir makama getirilmemiz,
* Umitle beklediğimiz nimetin gelmesi,
* Kotu bir hastalıktan kurtulup şifaya kavuşmamız,
* Cevremizde donen kotuluklerden sıyrılıp kurtulmamız,
* Yangın-sel gibi felaketten sağ cıkabilmemiz,
* Başkasında gorduğumuz cok kotu bir alışkanlığın veya durumun kendimizde olmadığını fark etmemiz gibi hayatımızı etkileyen cok onemli olaylar yaşayabiliriz.
Bu tur durumlarda insan, her şeyin sahibi; hicbir şeye muhtac olmayan yaratanı Yuce Allah (cc)’a olan sonsuz şukranlarını sunmak, gonul dolusu hamdini, şukrunu ifade etmek ister. O vakit yapılabilecek en ilk ve en guzel teşekkur şekli; Yuce Rabb’imizin huzurunda eğilerek başımızı secdeye koymaktır. İşte sevincle yeşermiş, muhabbetle huşu bulmuş bu secdeye şukur secdesi denir.
Şukur secdesi yapmak; Âlimlerin coğunluğuna gore sunnet olup mustehaptır. Cunku bu secde kulu Allah’a yaklaştıran bir harekettir ve bundan dolayı da sevap işlenmiş olur. Buna delil teşkil eden Hz. Ebu Bekir’in şu rivayetidir:
“Hz. Peygamber (sas) sevindirici bir haber aldığı zaman yahut kendisine bir mujde verildiği vakit secdeye kapanırdı.” (İslÂm Fıkhı Ans. c. 2, s. 251, Zaman Yay.). Şukur secdesi, şekil itibarıyla tilÂvet secdesine benzer; kişi, kıbleye donerek tekbir alıp secdeye varır, secdede iken Allah’a hamd ve şukur ettikten sonra yine tekbir alarak ayağa kalkar. Yalnız, şukur secdesinin namazdan hemen sonra yapılması mekruhtur. Cunku bilmeyen bir kişi, bu secdeyi namazın bir sunneti veya bir vÂcibi olarak duşunup yanılabilir. Bunun icin namazın peşi sıra yapılması doğru bulunmaz. Ayrıca nÂfile namaz kılmanın mekruh olduğu vakitlerde; guneş doğarken, guneş tepe noktasındayken, guneş batarken şukur secdesi yapmak yine mekruhtur.
Hayatımızdan şukur secdeleriyle onlara vesile olan hayırlı rızık ve selÂmetin eksik olmaması dileğiyle…
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Şukur secdesi nedir? Ne zaman yapılır? (PDT)