Ben Bir Başortusu Engellisiyim
--------------------------------------------------------------------------------

Merhaba sevgili gunluğum! Gazete de okudum bugun. Onumuzdeki hafta "Engelliler haftası" imiş. Biliyormusun biricik gunluğum icimi derin bir huzun kaplayı verdi. Herkesin bir imtihanı var işte! Rabbimiz ceşit ceşit dert ve sıkıntılarla kulları imtihan eder. Hastalıklar, ozurler sabredilirse Allah katında gunahlara kefaret olucu birer nimettir.
Biliyor musun biricik gunluk! Bence bedensel engellilik gelip gecici bir imtihan. Asıl kotu olan iman engelli olunması olsa gerek. Ne kadar acı değil mi? Duşunsene Allah kalbini muhurlemiş, gozlerin hakikati goremiyor, kulakları bir turlu gercekleri duyamıyor. Allah muhafaza ne acı bir durum değil mi? Bedensel engelli olsan, sabretsen ecrin buyuk oluyor ve gunahlarına kefaret oluyor. Ama iman engelli olmak ne garip, hic kurtuluş umidi yok. Duşundum de gunluğum iman engelli olunca amel engellide oluyorsun haliyle. Kulluk etme niyetinden uzak kalmaktan daha acı bir engellilik olmasa gerek. Hem iman engelli olunca sorgu edebilme engellisi de oluyorsun. Hakikati duşunme engellisi de oluyorsun. Ne kadar kotu bir durum olsa gerek değil mi? İnsan olma farkından mahrum kalmak. Ne anlamı var ki gunluğum bedensel olarak sapasağlam olmuşsun ama iman engellisin neye yarar ki? Mu'min bedensel engelli olduğunda gunahlarını hafifletiyor. İman engelli bedensel sağlamlığıyla gunahlarını artırıyor. Cok ilginc değil mi sence gunluğum?
Benim sırdaş gunluğum sana bir sır vereyim ister misin? Biliyorum sende konuşma engellisin. Evet diyemezsin bana. Ama sen dinleme ve paylaşma engelli değilsin gunluğum. Ne mutlu sana. Bircok insan bundan bile mahrum biliyor musun? Derdini duyuramazsın, sıkıntını dinleyerek bile paylaşamazsın. İyi ki sen varsın gunluğum. Namazlarımın ardından Rabbime dua edip sıkıntılarımı O'na havale ettikten sonra o kadar rahatlıyorum ki bilemezsin. Belki seninle de bu huzur sayesinde paylaşabiliyorum coğu şeyi. Neyse, tatlı gunluğum paylaşacağın sırrı unuttum sanma, sıkı dur şimdi. Ben bir BAŞORTUSU ENGELLİSİYİM! Ne o, neden şaşırdın. Haklısın! Doğal olarak seninde aklına başortusu takamayan bir kız geldiğinde ilk tanımlamanı anlayabiliyorum. Ne olacak? Başortulu kız denince akla ya irtica gelir ya da mağdur. Hayır canım! Ben ne murteciliği nede mağdurluğu kabul etmiyorum. Hic kusura bakma. Cunku Rabbim beni başortulu yaşayacak şekilde hislerle yaratmış. Yani başortusu benim herhangi bir uzvum gibi. Kolum, elim, ayağım gibi bir şey. Hangi yakıştırmayı yaparlarsa yapsınlar ben bir başortusu engellisiyim. Ama bu uzvumu ne trafik kazasında kaybettim ne de herhangi bir ateşli hastalıkta. Doğrusu bende anlayamadım nasıl başortusu engelli olduğumu. Ya! Gunluk doğuştan başortusu engellisi olsan belki az cok idare edebilirdin. Tıpkı doğuştan gorme engelli ile sonradan gozlerini kaybeden insan arasındaki fark gibi bir şey bu.
Ne garip bir engel biliyor musun bu benimkisi? Engeli ayaklarında olan sadece belli şeyleri yapamaz, misal top oynayamaz ya da ne bileyim kaldırımlarda zorlanır. Evet Allah sabır versin bu da zor bir durum. Ama sevgili gunluğum en azından insani hakları var bu kardeşlerin. Engellilikleri sadece bedensel. Ve o kardeşlerim aşağılanmıyorlar. Bazı yerlerden kovulmuyorlar. Engelini aşmadıkca şuraya giremezsin demiyorlar. Ya ben? Ne yapabilirim gunluk? Ben niye engelli oldum durup dururken. Okuluma gidemiyorum yurume engelliyim. Derslerimi dinleyemiyorum duyma engelliyim. Sınıfta tahtadaki yazıları okuyamıyorum gorme engelliyim. Bilgimi artıramıyorum zihinsel engelliyim. Haksız mıyım soyle hadi? Başımı orttuğum icin neden ben butun engellilerden daha engelliyim? Hangi tıp kitaplarına bakacağım ben bu sorunun cozumunu? Ve nicin bizim ulkemizde var oluyor bu başortusu engelliliği. Havasından mı, suyundan mı, toprağından mı desen sacma olacak. Cunku biliyorum ki bu coğrafyada bin yıldır gozukmemiş bir engelli ceşidi bu. Hangi yasak meyveden tattım ki ben ortu engellisi oldum.
Sevgili gunluk soyle hadi başortusu engellisi olmak % kac ozurdur sence? %20? %40? %80 mi yoksa? Peki neden malul emeklisi değilim? Biliyorum cevabın yok bu sorularıma, zaten olmazda. Hangi engellilik insan olma engelliliğidir. Başortusu engellisinden başka. Başortusu engellisi = İnsan olma engellisi diye bir tez ortaya koysak ispatı mumkun olur mu sence gunluğum?
Tamam, sırdaşım yazmayacağım daha sustum! Sadece şunu bil BEN BİR BAŞORTUSU ENGELLİSİYİM!

alıntıdır.