Resulullah AleyhissalÂtu VesselÂm: “Şuphesiz dunyanın yok olması, Allah TeÂl nezdinde, bir mu’minin haksız yere oldurulmesinden daha ehvendir.” buyurdular.
Bu ifadeler Cenab-ı Hakk’ın kainatın ozu olarak yarattığı insana ne kadar değer verip onu ne kadar sevdiğini bildirmektedir. İşte bu yuzden dinimiz doğrudan doğruya muhatap olarak insanı alıyor. Boylelikle din, dunya ve ahiret mutluluğu adına gerekli her şeyi yerli yerine koyarak insanın bu ihtiyacını mutlak surette gidermiştir. Bu ihtiyacları giderirken ona yapıp yapmayacağı şeyleri de hem Kur’an-ı Kerim’de hem de Allah Resulu’nun sozleri icerisinde bizlere hatırlatmıştır. Butun bunları Cenab-ı Hakk’ın insanı eşref-i mahlukat olarak yaratması ve ona verdiği değerler icerisinde aramalıyız. Bir insanın hayatına kastetmek ya da hayatını bitirmek, hayat hakkını elimizle almak kadar bir insanlık sucu yoktur. Sinirlenmek, ofkelenmek, oc almak, haklı olmak bir insanı oldurmeye hicbir zaman gecerli mazeret olamaz.
Cinayet Allah’a karşı buyuk suc
Bir insanı bilerek ve haksız yere oldurmek veya bu şekilde olumune sebep olmak butun insanlığa karşı, dahası hayatı verene karşı işlenilen bir suc olduğundan (coğu yerde buyuk gunahlarla beraber) Allah’a şirk koşmakla aynı derecede sayılmış. Evet kişi, nefsini bulaştırdığı takdirde, kurtuluşu olmayan cok ciddi amellerden biri, haksız yere haram kan dokmesidir.
İnsanın canı, malı, ırzı, dini, nesli kutsaldır
Dini literatur icerisinde insanın kutsalları ve dokunulmazları sayılırken; canı, ırzı, malı, dini ve nesli diye beş ana madde ele alınır. Bu maddelerin en onemlisi candır. Cunku can olmayınca diğer hicbir maddenin bir ehemmiyeti kalmıyor. Bu beş maddenin en onemlisi olan cana haksız yere kastetmekle alakalı Kur’an, “Kim bir mu’mini kasten oldururse, cezası, icinde ebedî kalacağı cehennemdir...” (Nisa, 93) diyor. Bazı İslam alimleri bu ayeti değerlendirirken “Evet, bu curmun cezası budur. Ancak, Allah dilerse onun bu cezasını affeder.” demişlerdir.
Allah Resulu Allah’ın verdiği bir canı almanın ne kadar zor ve dayanılmaz bir neticesi olduğunu bircok yerde ifade buyurmuşlardır. Bununla da yetinmeyen Allah Resulu bir hayvanın kesimiyle de ilgili bir olcu koymuştur.
Bunun yanında bırakın bir insanı oldurmeyi; ona sovmeyi, olumune bir şekilde yardım etmeyi bile “Kim bir mu’mini oldurmeye yarım kelime kadar yardım etse, iki gozun arasına ‘Allah’ın rahmetinden umidsizdir.’ yazılı olduğu halde Allah TeÂla Hazretleri’nin huzuruna cıkacaktır.” “Musluman’a sebbetmek (sovmek) fısktır, oldurmek de kufurdur.” şeklinde tarif ederek mu’min bir kalbe sahip insanın boyle şeylerden uzak olduğunu bildirmişlerdir.
Alıntı (Ailem)
__________________