Recep ayının gun icindeki en sevaplı ibadeti, oructur. Bu oruc nafile oructur. Yani tutulursa sevabı vardır, tutulmazsa bir sakıncası ve gunahı yoktur.
İşin aslına bakılırsa, hadislerde Peygamberimiz (asm)'in Ramazan ayı dışındaki orucları anlatılırken, onun Hicri ayların 13, 14 ve 15'inde oruc tuttuğu belirtilir. Bu gunlere de "beyaz gunler" anlamında "eyyam-ı bıyd" denir. Yani ayın en parlak olduğu dolunay gunleridir. Hatta oyle ki, Peygamberimizin bu orucları hic ihmal etmediği, her ay tuttuğu anlatılır. Cunku bugunlerde insan bedeninde birtakım psikolojik değişimler olduğu icin, bugunlerin orucla gecirilmesi tavsiye edilmiştir. Peygamberimizin her hafta nafile olarak tuttuğu bir diğer oruc da pazartesi ve perşembe gunleri oruclarıdır.
Bu gunlerde oruc tutmasının hikmetini de Peygamberimiz (asm) şu sozleriyle ifade eder:
"Ameller (yapılan ibadetler) Allah Tealaya pazartesi ve perşembe gunleri arz edilir. Ben amelimin oruclu olduğum hÂlde arz edilmesini severim." (Tirmizî, Savm: 44)
Recep ayı oteden beri halk arasında uc ayların ilk ayı olarak bilinir ve oruc ayları olarak tanınır, diğer aylara nazaran bu aylarda daha cok oruc tutulur. Zaten ucuncu ay olan Ramazan'da oruc tutmak farzdır. Bir yerde Recep ve Şaban ayında tutulan oruclar Ramazan'a bir hazırlık ve alışma donemidir.
Bazı kitaplarda Recep ayı orucu ile ilgili değişik hadisler rivayet edilir. Fakat hadis alimleri bu hadislerin rivayet zinciri ve gelişi hakkında sağlıklı bilgi olmadığını soyleyerek dikkatli olunmasını tavsiye ederler.
Ancak sahih hadis kaynaklarında Recep ayı orucu hakkında şu iki hadis kaydedilir. Abdullah bin Abbas, Peygamberimizin Recep ayı orucunu anlatırken şu rivayeti zikreder:
"Resulullah (a.s.m.) Recep ayında, bazı yıllarda oyle oruc tutardı ki biz, '(GÂliba) hic yemeyecek (ayın her gununde tutacak).' derdik. (Bazı yıllarda da oyle) yerdi ki biz; '(Galiba) hic tutmayacak.' derdik.'' (Buhari, Savm:53; Muslim, SiyÂm:179; Ebû DÂvud, Savm 55)
Bu hadiste hem bir teşvik var; Recep ayında oruc tutmanın onemi dile getiriliyor. Obur yandan da bu ayda Ramazan ayı gibi kesintisiz, hic ara vermeden oruc tutulmaması tavsiye ediliyor. Peygamberimiz (asm) her iki şekli de uygulamıştır ki, Muslumanlar iki tercih arasında serbest bırakılmış. İsteyen ara ara tutar, isteyen daha sık oruc tutar.
Aşağıda yer alan hadis ise Recep ayı orucunun nasıl tutulmasını net bir bicimde acıklıyor.
Kur'Ân'da gecen harem/hurmetli/saygın aylardan birisi de Recep ayıdır, bu aylara haram ayları denir. Peygamberimiz (asm) bu aylarda oruc tutmayı şu sozleriyle anlatıyor:
"Haram aylarından bazısını tut, bazısını bırak, haram aylarda tut ve bırak, haram aylarda tut ve bırak."
Hadisi nakleden Hz. BÂhilî diyor ki:
"Resulullah (a.s.m.) 'tut' dedikce, uc parmağını yumdu, 'bırak' deyince de uc parmağını bıraktı." (Ebû Davud, Savm:54)
Boylece Peygamberimiz (asm)'in "Uc gun tut, uc gun ara ver" dediği anlaşılıyor. Recep ayında devamlı olarak aralıksız oruc tutanlar, bu orucların sevabını alırlarsa da pek tavsiye edilmiyor. Sebebi ise Recep ayının Ramazan ayına benzetilmemesidir.
Ancak kefaret orucu tutmak isteyenler icin, Recep ayının ilk gununden itibaren Şaban ayı ile birlikte iki ay aralıksız tutulur, buna Ramazan orucu da katılarak uc aylık bir oruc ibadeti yapılmış olur.
__________________
Recep Ayı Orucu
Dini Bilgiler0 Mesaj
●22 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Recep Ayı Orucu