BİR MUBAREK GECENİN İHYÂSI

Bir mubarek gecenin ihyÂsı nasıl olur, soyleyeyim:

1. Bir mubarek gecenin ihyÂsında ilk iş, yatsı namazını camide cemaatle kılmaktır. Bu cok guzel bir şey... İkinci iş, sabah namazını da cemaatle camide kılmaktır. Buna da dikkat edin!

Neden?.. Bir insan yatsı namazını camide cemaatle kılarsa, sabah namazını da camide kılarsa, butun geceyi, gunduzu ibadetle gecirmiş gibi sevap alır da ondan... Sabaha da gelmeye calış. Yatsıya geldin, şeytanın bacağını kırdın, sevapları kazandın; sabaha da gelmeye calış!

--Hocam, ah canım hocam, bizim iş hava karanlıkken başlıyor.

Tamam, o ayrı; Allah niyete gore mukÂfÂt versin...

2. Gece yatarken insan abdest alırsa, iki rekÂt namaz kılarsa ve abdestli yatarsa, butun geceyi ibadetle gecirmiş gibi sevap alır. Bu da muhim, bunu her gece yapın! Gece yatarken taze abdest alın, iki rekÂt namaz kılın oyle yatın! Neden?..

Boyle yaparsa, insanın disarına, ic camaşırına bir melek gelir, Allah'a dua edermiş. Peygamber Efendimiz bildiriyor. Diyor ki:

"--YÂ Rabbi, bu kulun abdestli yattı, temiz yattı, bunu afv u mağfiret eyle!" diye dua ediyor.

Melek, abdestlisin diye yanına geliyor. Gokten melekler yeryuzune bakıyorlar, hangi evde abdestli bir insan yatıyorsa anlıyorlar, ucup onun yanına geliyorlar.

Melekler izdiham ederlermiş, etrafına yığılırlarmış. Neden? Melekler abdestli kulu seviyor. Melekler gelince, o izdihamlı yere şeytan gelemezmiş. Şeytan yok ortada... Nasıl gelsin, melekler var, ortalık izdihamlı, meleklerle dopdolu...

Abdestli yattığı zaman, gece yanına şeytanlar gelemiyor. Guzel değil mi, bu da guzel... Olurse imanla gocuyor insan... Neden?.. Melekler var, şeytan yok, imanını calamadı, ondan... Abdestliydi zÂten, namaz kılmıştı, tahiyyat okumuştu, "Eşhedu en l ilÂhe illallah" demişti, imanlıydı, şeytan da gelemedi; olurse, imanla gocer.

Sabaha cıkarsa, butun gece ibadet etmiş sevabı alır. Dene bakalım, bu gece sabaha kadar ibadet edebilecek misin?..

--Hocam Almanya'da geceler biraz uzun, Turkiye'deki gibi değil...

Tabii, ik-uc saat daha uzun. Kuzeye cıktıkca, geceler uzuyor. Hadi bakalım sabaha kadar uyuma da, ayakların şişinceye kadar ibadet et bakalım!..

Efendimiz oyle ibadet ederdi. Oyle aşk ile, şevk ile ibadet ederdi. Cunku namaz gozumun bebeği diyordu, namazı seviyordu. Sen namazdan zevk almıyorsun, ben almıyorum; ondan kılmıyoruz. Zevk alsak, "Allah'ın divanına gidiyorum ben, Allah'a ısmarladık, sizinle uğraşacak halim yok, bana musaade..." deriz, namaza dururuz, ordan zevk alırız. Gevezelikten, zevzeklikten, partiden, paradan, puldan, ıvırdan, zıvırdan uzak dururuz.

Onun icin abdestli yatmağa dikkat edin!..

3. Yapabildiğiniz kadar namaz kılın, tesbih cekin! Eğer ille uyuyacaksanız, sabaha kadar uykusuz duramayacaksanız...

--Sabaha kadar duramayacağım hocam, erkekce soyluyorum, ne yalan soyliyeyim. Ben zÂten camiye zor geldim, bugun arkadaşlar getirdi. Her zaman da boyle gelemem, kandil diye geldim, ilÂn edildi diye geldim.

Tamam, erkekce soyluyorsun. O zaman biraz uyu, teheccud vaktine kalk! Teheccud vakti nedir?.. Gecenin yarısı veya ucte biri, ucte ikisi gectikten sonraki zamandır. Kıymetli zamandır, cok sevaplı zamandır. Ne idi kıymeti?.. Goğun kapıları acılıyor, melekler durdurmuyor. "Dur, bunları o herifin kafasına cal!" diyen yok... Kapılar acık, Allah'ın dergÂhına niyazın gidiyor.

Seher vaktinde hic olmazsa kalk!.. Kadir gecesini anlatırken hic hatırına gelmiyor mu, biraz ipucları aramıyormusun Kur'an okurken?.. (Hiye hatt matlail fecr) demiyor mu?.. Kadir gecesinin feyz u bereketi, meleklerin inmesi, CebrÂil'in inmesi, feyz, bereket, sevap... ne zamana kadarmış?.. (Hiye hatt matlail fecr) Bu sevapların, bu olayların hepsi, fecir atıncaya kadar...

--Yapma y hocam, imsak kesilinceye kadar mı demek?..

Evet, imsak kesilinceye kadar. İmsak kesildikten sonra bitiyor; cunku gece bitiyor, sabah başlıyor. Gecenin icinde ibadet edeceksin! İmsaktan once bir ara kalkacaksın, abdest alacaksın, seccadeye oturacaksın, tesbihi eline alacaksın, ağlayacaksın...

Bak, Peygamber Efendimiz diyor ki:

"--Size şimdi bir sûre okuyacağım, bunu dinlerken ağlayın! Ağlayamazsanız bile ağlamaya kendinizi zorlayın!" diyor.

--Hangi sûre?..

--ElhÂkumut-tekÂsur Sûresi...

--Ne demek o?..

(ElhÂkumut-tekÂsur) "Mal mulk sevgisi, coğaltmak arzusu amma aldattı, oyaladı sizi be!.." Sizin işiniz dunyada para kazanmak mıydı, siz onun icin mi gelmiştiniz dunyaya?.. İmtihan icin gelmiştiniz, Allah'a guzel kulluk edecektiniz. "Malı mulku coğaltmak sevdası amma oyaladı sizi!" diye başlıyor.

E oyle değil mi? Doğru, hepimiz para icin yapmıyor muyuz her şeyi?.. Almanya'ya niye geldik, Turkiye'de yatırımları niye yapıyoruz?.. Para da para, gelir de gelir, iş de iş, akar da akar, cebimiz dolar da dolar... Dolar ve mark... Herkes paranın peşinde...

Demek ki ağlayacaksın gece... Neden?.. "Ağlayan bir goze cenennem ateşi değmez." diyor Peygamber Efendimiz. Ağla biraz, ağlamayı oğren!..

--Erkek adam ağlar mı?.. Koca adam, sacı sakalı ağarmış adam, toruna torbaya karışmış adam ağlar mı?..

Ağlar. Hazret-i Omer Efendimiz ağlarmış, ağlarmış, goz yaşları yanaklarında iz yaparmış. Sen Hazret-i Omer kadar babayiğit misin?.. Bileğini bukebilir misin Hazret-i Omer'in?.. Beş kişiyi toz duman ederdi Hazret-i Omer Efendimiz. Kimse karşısına cıkamazdı, dağ gibiydi. Mezara ayağı sığmadı da, duvarı deldiler, uzattılar, Peygamber Efendimiz'in turbesinin arkasına oyle yatırdılar Hazret-i Omer'i... Allah şefaatine erdirsin! Cennette karşılaşınca gor bakalım heybetini!..

YÂ, goz yaşından yanaklarında iz oluşmuş; ağlamayı oğren biraz... Hep gulmeyi oğrendin, hepimiz guluyoruz; kah kah kah, kih kih kih, aman bayıldım, oldum, gobeğim catladı... Biraz da ağlamayı oğren!.. Ağlayalım da Allah seni beni affetsin...

Bizi neler aldattı bu dunyada, ne yaptık biz yÂ?.. Aziz omur, kıymetli omur neyle gecti?..

Omru giran bah der in sarf şod tÂ,
Ce horem sayf u ce pûşem şitÂ.

"Şu aziz omur neye harcandı?.. Yazın ne yiyeceğim, kışın ne giyeceğim, ne ortuneceğim, ne yakacağım diye harcandı." Gitti omur yÂ, kac yaşına geldik, daha ne kadar yaşayacağız, ne biliyoruz?.. Ne mÂlûm bugun olmeyeceğimiz, senedimiz mi var?.. Onun icin ağlayacağız, yalvaracağız, tevbe edeceğiz, iki rek'at da olsa namaz kılacağız.

(Rek'atÂni minel-leyli hayrun mined-duny ve m fîhÂ) "Geceleyin kılınan iki rekÂtcik namaz, dunyadan da, dunyanın icindeki her şeyden de daha hayırlıdır."

--Dur hocam, her şeyden daha iyi mi?.. Wuppertal'da cok beğendiğim, cok buyuk bir bina var; o benim olsa diye icim gidiyordu, ondan da mı daha iyi?..

Y Wuppertal'daki bina ne, Wuppertal'ın kendisi, Almanya'nın kendisi, Avrupa'nın kendisi, Dunya'nın kendisi, Dunya'nın icindeki hazineler, Arabistan'ın petrolleri; (vem fîhÂ) Dunya ve Dunya'nın icindeki her şeyden daha hayırlı!..

--Ne, bir daha soyle hocam, başını unuttum hocam, neresi daha hayırlı olan bu saydığın şeylerden?.. Petrol kuyularından filÂn daha hayırlı olan ne, bir daha soyle bakayım!

Gecenin icinde kılınan iki rekÂt namaz!.. Niye teheccud namazı kılıyor dervişler, niye kıldığını anladın mı?.. Bir bildiği var...

Allah hepinizden razı olsun... Allah hepinizi cennetine soksun... Allah hepinizi cehenneme atmadan cennetine soksun... Allah hepinizi sağlam musluman eylesin... Allah hepinizi İslÂm'a en guzel tarzda hizmet edenlerden eylesin... Mal comertliği versin, ten comertliği versin, can comertliği versin, şehidlik mertebesine erdirsin...

Cennetiyle cemÂliyle muşerref eylesin... Peygamber Efendimiz'e komşu eylesin...

kaynak;m.esad cosan hoca efendi...