Hadika’da buyuruluyor ki:

Fuhuş, cirkin soz demektir. Haddi aşan her şeye fahiş denir. Buradaki manası cirkin olan işleri acık kelimelerle anlatmak, mustehcen konuşmak demektir. Cima icin ve abdest bozmak icin kullanılan kelimeleri soylemek boyledir. Bu kelimeleri soylemek fuhuştur. Cunku bunları soylemek, muruvvete ve diyanete uygun değildir, hayayı, utanmayı giderir ve başkalarını gucendirir. Cimayı, abdest bozmayı ve necaseti anlatmak gerektiği zaman, acık olarak soylememeli, kinaye olarak soylemelidir! Kinaye, bir şeyi, acık manaları başka olan kelimelerle anlatmaktır. Edepli olan, salih olan, fuhuş soylemeye mecbur olunca, kinaye olarak soyler. Mesela, Allahu teÂlÂ, Kur'an-ı kerimde, cima icin lems [dokunmak] kelimesini soylemiştir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

(Fuhuş soyleyene Cennet haramdır.) [Ebu Nuaym]


Dinimizde hayanın, utanmanın yeri cok muhimdir. Hayası olan, Allahu teÂlÂdan utandığı icin gunah işlemekten cekinir. İnsanlardan utanmayan Allah’tan da utanmaz. Acıktan gunah işleyen kimse, hem insanlardan, hem de Allah’tan cekinmediğini gosterir. (Allah’ın bildiğini kuldan ne saklıyayım) demek doğru değildir. Gizli işlediği bir gunahı başkalarına acıklamak doğru değildir, hayasızlıktır.


Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Haya ve az konuşmak imandan, fahiş soz ve cok soz nifaktandır.) [Tirmizi]


(Kim, dunyada gunahını gizlerse, Allahu teÂl da, Kıyamette, o gunahı herkesten saklar.) [Muslim]


(Bir gunaha duşen, Allah’ın ortusunu, onun uzerinde bulundurmalıdır!) [Muslim]


İnsanlardan utanarak gunahı gizlemek de hayadandır. Haya da imandandır. Gunah gizlenmezse, fasıklar bundan cesaret alır. (Falanca gunah işliyor. Ben de işlesem ne cıkar?) diyebilir. Riya olmaması icin ibadeti gizlemek caizdir. Onun icin (Kabahat da gizli, ibadet de gizlidir) denmiştir.


Bunun gibi atasozlerinin coğu bir hadis-i şerife dayanmaktadır. (Haya elbisesine burunenin aybı gorulmez. Duyulunca hoşlanılacak şeyleri yap! Kimsenin duymasını istemediğin ve duyulunca insanların hoşlanmıyacağı şeylerden kac!) buyurulmuştur.


Allahu teÂlÂdan utanmak, imanın kuvvetli olduğuna, hayasızlık da imanın zayıf olduğuna alamettir. Hayasız kimsenin kufre duşmesi kolay olur. Hadis-i şerifte, (Hayanın azlığı kufurdur) buyuruldu. (Hakim)



Hayasız kimse, zamanla kufre kadar gidebilir. Haya, imanın esasındandır.

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Haya, iffet, dile hakim olmak ve akıl imandandır. Cimrilik, fuhuş, cirkin sozlu olmak ise hayasızlıktan ve munafıklıktandır.) [Beyheki]

(Fahiş ve cirkin sozlerden şiddetle kacının! )
[Nesai]

(Mumin, ayıplamaz, lanet etmez, fahiş soz soylemez) [Tirmizi]

(Cennet, fahiş ve cirkin soz konuşana haramdır.)
[İbni Ebiddunya]

(Allahu teÂlÂ, fahiş ve cirkin soz soyleyeni sevmez.) [İbni Ebiddunya]


Gorulduğu gibi, hayanın iman ile, hayasızlığın da imansızlık ile alakası buyuktur. İnsanlardan utanan kimsenin, Allahu teÂlÂdan da utandığı anlaşılır. Cunku hadis-i şerifte, (Allah’tan sakınan, insanlardan da sakınır) buyuruluyor. Hayasız olan muruvvetsiz olur. İnsanları, boyle kimselerin zararından sakındırmak icin onların gıybetini yapmak caizdir. Hadis-i şerifte, (Haya cilbabını [ortusunu] uzerinden atanları gıybet etmek gunah olmaz) buyuruldu. (HarÂiti)
__________________