KUR’AN AHLAKINA OZGURLUK
Aslında başlık “Başortusunden Once Kur’an Ahlakına Ozgurluk” şeklinde olacaktı ama hem veciz olması hasebiyle hem de daha genel bir vurgu olması nedeniyle bu kısaltılmış halini kullandım.
Yaklaşık 80’li yıllardan beridir bu ulkede gundemdeki yerini korumuştur başortusu. Elbette ki bir hak arayış vardır bu noktada. İnananlar icin yerine getirilmesi gerekli dinî bir vecibenin her nerede olursa olsun kulluk edebiyle uygulamaya koyulmasının mucadelesidir. Zaten temelde insanın her farzda olduğu gibi kendi nefsiyle zorlu mucadeleye girdiği duşunulurse başortusu emrinde de ayrıca dış etkenlerle de girilen bir mucadele soz konusudur ve daha da zordur. Ustelik bu mucadeleyi verenlerde yaratılış icabı biraz daha zayıf ve naif, hassas olan inanmış kadınlar! Rabbimiz ihlÂslarına binaen onlara bu yolda muzafferiyetler versin diye niyaz ediyoruz.
Fakat her şeyin aşırısı zıddına gider, sozunce -elbette ki istisnaları mustesna- sanki sadece başortusune takılıp kaldık bunca gecen zaman icinde. Bir anda “başortusu eşittir İslam”a ya donuşturuluverdi ya da oyle algılanması istendi.
Bir konferans esnasında Engin Noyan ağabeyimizin salona hitaben “Ben başortusune karşıyım” demesini ve de buna mukabil salondaki o bir anlık buz gibi sessizliği unutamam. Engin Noyan’ın hicivlerini bildiğimiz icin fazla uzun surmedi bu şaşkınlık neyse ki. Az sonra da zaten kendisi acıklayacaktı bu karşı oluşu. Ben, dedi başortusune karşıyım, tesetturu savunuyorum! Ana mantık bu cumle icindeydi işte. Doğal olarak başortusu, tesetturun icinde değil miydi? O zaman tesetturu savunmak demek tabiatıyla başortusunu de savunmak demekti.
Aslında bundan da ziyade anlatılmak istenen galiba şuydu; İslam’daki tesettur anlayışı sadece baştaki ortu ile sınırlı değil. Baştan ayağa Musluman kadın olma izzetini ve saygınlığını korumaktır tesettur. Misal vermeye hicab duyuyorum ama bugun cevremizde gorduğumuz sadece başı ortulu ama geri kalan kısmı tesetture zıt Musluman genclerin hali az once verdiğim “başortusune karşı ama tesetturun yanında olmak” ifadesini en guzel ozetlemiyor mu? İslam’ın ongorduğu giyimi ne yazık ki başortusu tek başına karşılayamaz.
Ve yine giyim kuşamdan da onemli olan İslamî hayatın ozumsenmesinin, başlıktaki Kur’an ahlakının ne derece yaşandığının gosterilmesidir tesettur. Kur’an ahlakı ile ahlaklanmayan birisi istediği kadar başına ortuler bağlasın bu onun hÂl İslam yani teslim olamadığını ve nefsini ıslah etme yolunda gerekli mesafeyi alamadığını gosterir. Yine gozumuzu ister istemez sokaklara ceviriyoruz ve orada başı ortulu olduğu halde erkek arkadaşıyla gayri İslamî vaziyette bulunanları goruyoruz.
O zaman insanın aklına demek sadece başortusune ozgurluk yetmiyormuş diyesi geliyor. Bunun yanında Kur’an ahlakına da ozgurluk getirilmesi gerekliymiş ki Muslumanca direnişin Hakk katında layıkıyla değeri olsun. Elbette başortusune ozgurluk verilsin, elbette inananlar inancları gereği yaşasın ama her şeyden once inananlar inanclarını kendi hayatlarında tabiri caizse kendi beden ulkelerinde ikame edebilsinler, fiiliyata gecirebilsinler. Cunku bu yolda cidden pek cok Hakka sevdalı gonul cile cekmiş ve başortusuyle beraber hem bedeni hem de ruhî tesetture riayet ederek İslam’ın bayraktarlığını yapmışlar hÂl da yapanları var. Hem kulluk vazifesi gereği hem de onlara saygı acısından başortulerin bedenî ve ahlakî tesettur ile tamamlanması gerekiyor. Bunun icinse yine hepimize gorev duşmekte… Arkadaşlarımızı, kızlarımızı, eşlerimizi… vs. bu doğrultuda guzellikle ikaz edersek Rabbimizin rızasını kazanacağımızı umid ediyorum.
Hazret-i Fatıma (ra) annemizin “Benim cenazemi gece toprağa verin, cunku cansız da olsa kimsenin benim bedenimi gormesini istemem” mealinde vasiyetinin inceliğini anlayabilmek duasıyla Rahman ve Rahim olan Mevlamıza emanet kalınız.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Kur'an ahlakına ozgurluk