Ehl-i sunnet, dini literaturde Hz. Peygamber (asm) ve sahabeyi ornek kabul eden Musluman toplumuna denir. Bu toplumlar, sunnete bağlı olduğu ve cemaat ruhundan ayrılmadığı icin "Ehl-i Sunnet ve'l-cemaat" adıyla da anılır.
Ehl-i Sunnet i’tikÂdında olmanın Âlametleri;
1. ÎmÂnın altı şartına, ya’nî Allah TeÂlÂ'nın varlığına ve birliğine, eşi ve benzeri olmadığına, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret hayatındaki hÂllere, hayır ve şerrin, iyilik ve kotuluğun Allah TeÂl tarafından yaratıldığına inanmalıdır. (Bunlar "Âmentu" de bildirilmiştir.)
2. Allah TeÂlÂ'nın son kitÂbı olan Kur’Ân-ı Kerîm'in, Allah TeÂlÂ'nın kelÂmı olduğuna inanmalıdır.
3. Mu’min, kendi îmÂnından hic şuphe etmemelidir.
4. Peygamberimize (asm) îmÂn edip, hayatta iken Onu gormekle şereflenen eshÂb-ı kirÂmın hepsini cok sevmelidir. Dort halîfesine, yakın akrabÂları olan Ehl-i beytine ve muhterem hanımlarından hicbirine dil uzatmamalıdır.
5. Allah TeÂlÂ'nın emir ve yasaklarına inanıp, tembellikle yapmayan mu’minleri kÂfir bilmemelidir.
6. Ehl-i kıble olduklarını soyleyen, Allah TeÂlÂ'ya ve Peygamberi Muhammed aleyhissalatu vesselama inandım dediği halde, yanlış i’tikÂtta olanları tekfir etmemeli, kÂfir olduklarını soylememelidir.
7. Peygamberimizin (asm) Mi’rÂc'ının, hem rûh ve hem de beden ile olduğuna inanmalıdır.
8. Cennetde mu’minlerin Allah TeÂlÂ'yı goreceklerine inanmalıdır.
9. KıyÂmet gununde, peygamberler ve sÂlih kulların şefÂat edeceklerine inanmalıdır.
10. Kabirde nimet ve azÂbın, rûh ve bedenle olacağına ve kabirdeki rûhların, diri kimselerin yaptıklarını ve soylediklerini işitebileceğine inanmaldır.
11. EvliyÂların kerÂmeti hak olduğuna inanmaldır.
12. Kur’Ân-ı Kerîm okumanın, sadaka vermenin ve hatta butun ibÂdetlerimizin sevÂblarını, olenlerin rûhlarına gondermenin, onlara fayda vereceğine, azÂblarının hafifletileceğine veya kaldırılmasına sebep olacağına inanmalıdır.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- "Ehl-i Sunnet" Kavramının Mahiyeti