Her zaman ve bilhassa cuma gunu ve geceleri, cok salevÂt getirmek, Peygamber Efendimizin (sallallÂhu aleyhi ve sellem) şefÂatini, cennette komşuluğunu ve dostluğunu kazandırır.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular:
• “KıyÂmet gununde insanların bana en yakını, bana en cok salevÂt getirendir.”
• “Her cuma gunu bana cok salevÂt okuyunuz. Cunku ummetimin salevÂtı bana cuma gunu arz olunur. Derecesi, mertebesi bana en yakın olan, bana en cok salevÂt okuyandır.”
• “Cuma gunu bana cok salevÂt okuyunuz. Cunku melekler buna şÃ‚hitlik eder. Bana salevÂt getiren kimsenin salevÂtı -salevÂt getirir getirmez- muhakkak bana arz olunur.”
• “AllÂhu TeÂl muhakkak bana selÂm eden kimsenin selÂmını bana bildirir ve ben de ona selÂm ederim.”
Bir musluman, ne zaman Peygamber Efendimizin (s.a.v.) ismi zikredilse veya Peygamber Efendimiz'i (s.a.v.) hatırlasa selÂm ile beraber salevÂt getirir, ‘Aleyhi'ssalÂtu ve's-selÂm' der. Nasıl ki Allah ismini işiten kimsenin SubhÂnallÂh, TebÂrekallÂh veya TeÂl diyerek tÂzim (hurmet) etmesi lÂzım ise, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) ismi zikredildiği zaman salevÂt getirmek de vÂcibtir.
İmÂm TahÂvî'ye gore, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) ismi her anıldığında salevÂt getirmek icab eder.
İmÂm-ı Kerhî'ye (r.h.) gore, bir kimsenin omrunde bir defa salevÂt getirmesi vÂcibtir.
Bazı Âlimler, bir mecliste bir defa salevÂt getirilmesi kÂfîdir, demişlerdir.
Peygamber Efendimizle (s.a.v.) beraber diğer peygamberlere de salevÂt getirilir. Ancak Peygamber Efendimiz (s.a.v.) diğer peygamberlerden once zikredilir. (İslam AhlÂkı ve ÂdÂbı, Fazilet Neşriyat)
Kısa bir salevÂt-ı şerîfe: ‘AllÂhumme salli al seyyidin Muhammedin ve al Âli seyyidin Muhammed.’
- ReadBull.net
- Eðitim Forumlarý
- Ýslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- SalevÂt-ı şerîfeye devam eden şefÂate kavuşur