"Însanlardan kimi vardır ki, bilgisizce (insanları) Allah'ın yolundan saptırmak ve onunla alay etmek icin (masal, hikÂye, turku) gibi eğlence (turunden boş) sozleri satın alırlar. İşte onlara, kucuk duşurucu bir azap vardır. Ona ayetlerimiz okunduğu zaman sanki onları hic işitmemiş, sanki kulaklarında ağırlık varmış gibi buyukluk taslayarak (arkasını) doner. Onu, acı bir azap ile mujdele" (Lokman, 31/6, 7).
"Orada boş soz değil, yalnız selÂm işitirler" (Meryem, 19/62).
"Boş soz işittikleri zaman ondan yuz cevirirler ve "bizim işlerimiz bize sizin işleriniz size. Size selÂm olsun; biz cÂhilleri istemeyiz' derler" (el-Kasas, 28/55)
"(insanlar) Allah'a cağıran, iyi iş yapan ve "ben muslumanlardanım' diyenden daha guzel sozlu kim olabilir? İyilikle kotuluk bir olmaz. (Sen, kotuluğu) en guzel olan şeyle sav; o zaman (bakarsın ki) seninle arasında duşmanlık olan kimse, sanki sıcak bir dost oluvermiştir"(el-Fussilet, 41/33,'34).
Bir kimsenin, diğer bir kimseye "fÂsık" veya "kÂfir" diye soz atmasını da yasaklayan Hz. Peygamber (s.a.s.), "O, kimsede bu haller mevcud değilse, bu gibi sozler onu soyleyene doner" (Riyazu's-SÂlihîn, III, 146) demiştir.
Allah'a ve ahiret gunune iman eden ummetine de, ya hayır soylemesini, ya da susmasını tenbih etmiştir (RiyÂzu's-SÂlihîn, II, 120).
Hz. peygamber (s.a.s.) şahsına hakaret eden insanlara "Allah'ım; onlara hidayet et, cunku onlar gerceği bilmiyorlar" diyerek duada bulunmuş
Yahudilerden bir grup Hz. Peygamber'e (s.a.s.) gelip, guya selÂm veriyormuş edasıyla "EssÂmu Aleykum=Olum uzerinize olsun" deyince, yanında bulunan Hz. Âişe dayanamayarak, "olum sizin uzerinize olsun, Allah size lÂnet etsin, Allah size gazap etsin" diye cevap verince Hz. Peygamber (s.a.s.), "Yavaş ol Âişe! Yumuşak hareket et; sert hareketten ve cirkin sozden sakın " buyurmuştur.
CÂbir İbn Abdullah, Hz. Peygamber (s.a.s.)'in "Kotu soz ve harekette bulunanla kendini kotu soz ve hareketlere zorlayanı ve carşılarda bağırıp cağıranı Allah sevmez" buyurduğunu rivayet eder.
"Allah'ın lÂneti ile, Allah'ın gazabı ile ve ateş ile lÂnetleşmeyiniz" (Ebû DÂvûd, Edeb)
Ebu Hureyre'nin rivÂyetine gore; Peygamber (s.a.s.)'den muşriklerin aleyhine Allah'tan dua etmesini isteyen birine Hz. Peygamber (s.a.s.). "Ben, lÂnet edici olarak gonderilmedim; ancak rahmet olarak gonderildim" buyurmuştur" (Muslim, Birr, 87)
"Mumin dil uzatıcı değildir, lÂnet okuyucu değildir, kotu iş yapan değildir, kotu soz soyleyen değildir" (Tirmizî, Kadir, 1978).
İbn Abbas'tan rivayet edildiğine gore; Resulullah zamanında iki adam arasında karşılıklı sovme oldu: Bunlardan biri sovdu, diğeri sustu. Peygamber (s.a.s.) de oturuyordu. Sonra diğeri aynı sozu geri cevirdi. Bunun uzerine Peygamber (s.a.s.) kalktı ve meclisten dışarıya cıktı. Hz. Peygamber'e "nicin kalktın" diye sorulunca, "Melekler kalktı, ben de onlarla beraber kalktım. Bu sovulen, sukût ettiği muddet, melekler buna sovene, sozu geri ceviriyorlardı. Ne zaman ki, bu adam, sovenin sozunu geri cevirdi, melekler kalktı, gitti" buyurmuştur (Ebû DÂvûd, Edeb, II, 572);
"Sovulen iki kimsenin soyledikleri sozun gunÂhı; sovulen hududu aşmadıkca, ilk soze başlayan uzerinedir" (Muslim Birr, 6;
"Muslumana sovmek fÂsıklıktır" (NesÂî; Tahrimu'd-Dem, 27);
"Size, kotu olanlarınızı haber vereyim mi; koğuculukla dolaşıp insanlar arasını bozan ve temiz kimselere ayıp isnad edenlerdir" (İhyÂ, Cuz, III, 135).
Hz. Ali, "Cirkin laf edenle onu yayan, gunÂh işlemekte eşittir" (Beyhakî, Şuabu'l-İman);
İbn Abbas da, HucurÂt suresinin 11. ayetini izah ederken "Bir kısmınız bir kısmınıza dil uzatmasın. Muhakkak Allah, cirkin soz kacıranı, kasden cirkin soz soylemeye yelteneni sevmez" demiştir (Edebu'l-Mufred, I, 344).
Bir adam şarap icmiş, bunun uzerine de İslÂmî ceza ile cezalandırılmıştı. Hazır bulunanlardan bazıları sucluya "Allah seni kahretsin, rezil etsin" demişlerdi. Soylenen sozleri hoş gormeyen Hz. Peygamber;"Hayır, oyle soylemeyiniz, bu adamın aleyhine şeytana yardım etmeyiniz" (Riyazu's-SÂlihîn, III, 146)
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Islamiyette konusma adabi