Berat Kandili 7 Eylul 2006 Cenab-ı Hak buyuruyor:

'Apacık kitaba yemin olsun ki, Biz Kur'an-ı mubarek bir gecede indirdik. Biz, gercekten uyarıcıyız. O mubarek gecede, her hikmetli iş katımızdan bir emirle ayırt edilir...'(Duhan, 44/1-4)

Ayette gecen, 'mubarek gece'den maksat; Berat gecesidir. Kur'Ânın bu gecede, Yedinci semadan dunya semasına indirildi. Kadir gecesinde ise ilk kez Peygamber Efendimize indirilmeye başlandı.
Bu gecenin, dort adı vardır. "Mubarek gece", "Berae gecesi" "Sakk gecesi", "Rahmet gecesi". Ve denildi ki bununla Kadir Gecesi arasında kırk gun vardır. Berae ve Sakk gecesi denilmesi hakkında da denilmiştir ki, harac tamamen alındığı zaman beraetlerini (temize cıkmalarını) dile getiren bir sened yazıldığı gibi, Allah TeÂl da bu gece mumin kullarına beraet yazar. Ve denilmiştir ki bu gecede beş ozellik vardır:

Bu gecenin beş ozelliği vardır:

1) Bu gecede onemli işlerin secimi ve ayırımı yapılır.
2) Bu geceyi ibadetle gecirenlere yardımcı olması amacıyla Allah tarafından melekler gonderilir.
3) Bu gece bağışlanma ve af gecesidir.
4) Bu gecede yapılan ibadetlerin fazileti cok buyuktur.
5) Bu gecede Peygamberimize şefaat yetkisinin tamamı verilmiştir. Bu yetkinin ucte biri Şaban'ın onucuncu gunu, ucte biri Şaban'ın ondorduncu gunu, geri kalan ucte biri de Şaban'ın onbeşinci gunu verilmiştir.

Hazreti Âişe (ranha) bu gecenin fazileti hakkında şunları anlatıyor:
Gunun birinde Hazreti Peygamber yanıma girdi. Elbisesini cıkardı. Aradan zaman gecmeden tekrar giyindi. Bunun uzerine beni şuphe, kıskanclık sardı. Ortaklarımdan birinin yanına gidecek sandım ve peşini takip ettim. Medine’nin kabristanı olan Bakîu’l-Garkad’da kendisine eriştim. Mu’minlere ve şehidlere istiğfar ve dua ediyordu. Kendi kendime: ‘Anam babam sana feda olsun! Sen Rabb’ının rızası uğrunda, ben ise dunya peşindeyim!’ diyerek dondum. Soluk soluğa eve girdim. Arkamdan da Resulullah (sav) girdi.
-Neden boyle hızlı nefes alıyorsun?’ dedi.
Ben,
-Anam babam uğruna feda olsun. Yanıma gelip elbisenizi cıkardıktan sonra tekrar giyindiniz, beni kıskanclık tuttu. Ortaklarımdan birinin yanına gideceğinizi zannettim. Nihayet sizi kabristana giderken gordum,dedim.
Resul–u Ekrem,
-Resulullah sana haksızlık edecek diye mi korkuyorsun?’ dedi.
Ardından Cibril geldi ve şoyle dedi:
-Bu gece Şa’bÂn’ın on beşinci gecesidir. Cenabı Hak bu gecede Benî Kelb kabilesi koyunlarının sayısı kadar kimseyi cehennemden ÂzÂd eder. Fakat bu gece Allah; muşriklerin, kincilerin, akrabalarıyla munasebeti kesenlerin, hayat ve ihtişamlarına mağrur olanların, ana ve babalarına isyan edenlerin, icki duşkunlerinin yuzlerine bakmaz.
Resul–u Ekrem, elbisesini cıkardı.
-Bu gece ibadet etmeme musaade eder misiniz?buyurdu.
-Evet, sana anam babam feda olsun, dedim.
Peygamber namaza kalktı. Secdeye kapanıp uzun muddet kaldı. Endişelendim, elimle yokladım. Elim, ayağının altına dokununca kımıldadı. Ben de sevindim. Secdede şoyle niyaz ettiğini işittim:
‘Allah’ım! azabından afvına, gazabından rızana sığınıyorum. Sen’den yine Sana iltica ediyorum. ŞÃ‚nın yucedir. Sana yaptığım senayı Senin kendine yaptığın senaya denk bulmuyorum. Sana lÂyık bir surette hamd etmekten Âcizim.’

Sabah olunca bunları Resul–u Ekrem’e soyledim. O da,
- YÂ Âişe, bunları oğrendin mi? dedi.
-Evet y Resulullah, dedim.
Resuli Ekrem;
-Bunları hem oğren hem de başkalarına oğret. Zira bunları bana Cibril oğretti ve secdede bunları okumamı ta’lîm buyurdu.’ dedi.”

Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) buyuruyor:

"Her kim bu gece yuz rekat namaz kılarsa yuce Allah ona yuz melek gonderir. Otuzu ona cenneti mujdeler, otuzu ona cehennem azabından teminat verir. Otuzu da ondan dunya afetlerini savarlar, O'nu da ondan şeytanın tuzaklarını hilelerini savarlar."

"Yuce Allah bu gece ummetine oyle rahmet eder ki Kelb kabilesinin koyunlarının kılları sayısınca."

"Yuce Allah bu gece butun muslumanlara mağfiret buyurur ancak kÂhin, sihirbaz, yahut cok kin guden veya ickiye duşkun olan, yahut ana-babasını inciten, veya zinaya ısrarla devam eden mustesna."

'Şaban ayının 15. gecesini ibadetle gecirin, gunduzunde de oruc tutun. Cunku yuce Allah, bu gece dunya semasına rahmetiyle tecelli eder ve; 'tevbe eden yok mu! Onu affedeyim. Rızık isteyen yok mu, ona rızık vereyim, hastalığından şifa isteyen yok mu ona şifa vereyim. Yok mu şunu isteyen yok mu bunu isteyen' der. Bu durum, sabaha kadar devam eder'

'Ameller, bu ayda Âlemlerin Rabb'ı yuce Allah'a arz edilir. Ben de amellerimin oruclu iken Allah'a arzedilmesini isterim'
Rahmeti gazabını gecen Yuce Rabb'imizin hayır ve bereketini, af ve mağfiretini yağmur gibi uzerimize yağdırdığı bu mubarek geceyi fırsat bilip tevbe, dua ve niyaz ile gecirmeli; bu ilÂhî ziyafetten faydalanmak icin elimizden gelen gayreti gostermeliyiz.

İnsanların bir sene icerisindeki rızıkları, zengin veya fakir olacakları ve ecelleri gibi muhim hususlar o gece icerisinde meleklere bildirilir. O geceyi ibÂdet ve tÂatla gecirmek ve nafile namaz kılmak sevaptır. Nitekim Peygamber Efendimiz bu geceyi ibadetle gecirmiş ve dua etmiştir:

Gectiğimiz yıl, Berat gecesine erişip de olumu akıllarından bile gecirmeyen bircok insan, dunyadan gocup gitmiştir. Olum, herkes icin mukadderdir. Hicbirimizin, bir sene daha yaşayacağına garantisi yoktur. O halde, yuce Allah'ın bizlere bahşettiği Berat gecesi gibi mubarek vakitleri guzelce değerlendirelim. Bu vakitlerin, bir ganimet olduğunu bilelim. Yuce Rabbimizin, her zaman acık olan tevbe kapısına yonelelim. Bu geceyi, gafletle gecirmeyelim. Yakınlarımızı, komşularımızı, yoksulları gorup gozetmeyi unutmayalım. Birbirimize, sevgi ve saygı gosterelim. Hep iyiliğe yonelelim.
Berat Gecesini Nasıl Gecirebiliriz?

- Yatsı ve Sabah namazlarını mutlak surette cemaatle kılmalıyız ki, geceyi sabaha kadar ibadet etmiş olalım.

- Bir gunluk kaza namazı kılalım

- BerÂat Gecesi, bu gecede hic olmazsa bir tesbih namazı kılınır.

- BerÂat gecesinde 100 rek'atlı Hayır Namazı vardır ki, kılan kimse o sene olurse, şehitlik mertebesine nÂil olur.