
Bir İstanbul Fatiha’sı.
Gezdik, gorduk, hesap ettik.
İstanbul’da metre kareye kac Fatiha duşuyor dersiniz?
Bu cumle, Evliya Celebi tasvirleri gibi oldukca mubalağalı gelebilir. O hÂlde İstanbul’u sur icine, Fatiha’yı da kilometre kareye gore olcelim biz de.
Divan şairi Nedim’e “Bu şehri İstanbûl ki bî-misl u bahÂdır / Bir sengine yekpÂre Acem mulku fedadır”,
Orhan Veli’ye ise “İstanbul’u dinliyorum gozlerim kapalı” dedirten bu kutlu şehir, daha nice şaire, sanatkÂra yÂr oldu, yÂren oldu, en cok da ilham oldu.
Adına şiirler yazıldı, şarkılar bestelendi, methiyeler dizildi. Kadın ve erkek, niceleri gonlunu kaptırdı bu afet-i devrana. Gonlu şehre meftun gonul erenleri, son nefeslerini şehrin kucağında verdiler. Şimdi Allah dostu dediğimiz Anadolu erenlerinden tutunda, uzak diyarlardan gelen gezgin dervişlere kadar pek cok zat, bu şehrin koynunda, kıyam edecekleri, velisi oldukları Rab’lerine kavuşacakları gunu bekliyorlar.
Şoyle kısacık bir şehir turu yapmaya kalktığınızda dÂhi, tabii tercihiniz tarihî mekÂnlardan yana ise, elleriniz sık sık semaya acılacak, Fatiha’lar ardı ardına gelecektir.
Eyup Sultan’sız bir İstanbul gezisi duşunulebilir mi?
Elbette ki hayır ama biz bu kutlu mekÂnı sona sakladık.
Edirnekapı’dan girince şehre, sağda Mihrimah Camii tum guzelliği ile mutebessim karşılar bizi. Bir Fatiha gonderirsiniz ki Sinan’a, daha Âmin deyivermeden sizi huzuruna davet eder gonuller cerrahı Nureddin Cerrahi. Karagumruk’te bulunan tekkenin haziresi, sahibu’l-divan gonul erenleri ile doludur. Uc beş Fatihalık soluklanmak gerekir Karagumruk’te. Ardından şoyle caddeden değil de ara sokaklardan devam ederseniz eğer, Atik Ali Camii’nde oğle ezanları coktan okunmaya başlamış olacaktır. Ebu’l-Feth Fatih Sultan Mehmet, adını taşıyan Fatih Camii’nin yanı başındaki turbede, bir cihan padişahı olarak bir cihan şehrinin koynunda yatmaktadır. Hemen karşısında Âlimler, arifler, devlet erkÂnından zevat, şehrin kalbinde, o kalbin her bir atışını bize duyurarak verilecek son nefesi bekleşirler. Şehrin sultanının cevresi, sokakların sultanları kedilerle dolup taşar. Ne koşuşturan cocuklar, ne serin bir koşeye cekilmiş ZÂkirler, ne de nafakasının peşine duşmuş baloncular eksik olmaz avluda. Okunan aşırların da Fatiha’ların da ardı arkası gelmez Fatih’te.
Sarachaneye cıkıp su kemerlerini aştığınızda, hemen solunuzda Mehmet Tokadi Hazretleri bulunur. Zeyrek yokuşunun değerli misafiri, mezarının yol uzeri, uğrak yeri bir mahalde olmasını istememiş. Viranelere, harabelere defnolunmayı vasiyet etmiş. Bir şehir efsanesi dolaşmış dilden dile. Hazretin mezarını ziyaret, oyle kolay kolay kimselere nasip olmazmış. Nasibi olan da muradından ayrı kalmazmış. Boyle bir ziyaretten nasipdar olmayı kim istemez. Eller acılır elbet. Fatiha’lar okunur elbet. Ardı ardına dualar edilir. Niyazlar sıralanır elbet.
GuzergÂhınız Eminonu’dur. Halic’in kesif kokusunu icimize ceke ceke ilerlerken, carşıdaki bakır kap kacakların uzerinde guneşin ışıkları dans eder. Hatip Zakir Hasan Efendi’ye de bir Fatiha okuyunca tarihî Eminonu balıkcılarında soluklanmayı hak etmişsiniz demektir. Balık ekmek ve turşu suyu olmadan gecilmez Eminonu. Fatih Camii icin kediler ne ise Eminonu Yeni Camii icin de kuşlar odur. Kuşlar deyince Beyazıt Meydanı ve unlu Beyazıt Camii’ni anmadan olmaz. Ancak ikindi ezanı da yaklaştı sayılır. Cami Fatiha’larıyla buluşma vaktidir. Eminonu’nden ayrılmadan Hasan Unsi Hazretleri icin de bir Fatiha gondermeli dilimizden goklere.
Vakti musait olanları Galata Koprusu’nun ardında bekleyen Allah dostları vardır. Galata evlevihane’sinin bahcesinde metfun İsmail Ankaravi ve Şeyh Galip Dede Fatiha’larını beklemektedirler. Hazirede yatan diğer zevatı da unutmamak gerekir. Gitmişken Mevlevihane gezilse, icerisinde yatan hazerata da Fatiha okunsa fena mı olur?
Eyup Sultan’a kavuşma zamanı gelmiştir artık. Altın Boynuz’un incisi Halit bin Zeyt’i anlatmaya benim kelimelerim kifayetsiz kalır. Eminonu’nde bıraktığınız kuşların eşi dostu, Fatih’te eteklerinize sarılan kedilerin hısım akrabası bu kutlu mekÂnı mesken tutmuştur. Bir tarafta misk kokan carşıları, bir kenarda tarihi konakları, ardında sakladığı kabristanı ile kac Fatiha’nıza talip olur ki bu guzel mekÂn.
Bir İstanbul Fatiha’sı.
Gezdik, gorduk, hesap ettik.
İstanbul’da metre kareye kac Fatiha duşuyor dersiniz?
Bu cumle, Evliya Celebi tasvirleri gibi oldukca mubalağalı gelebilir.
O hÂlde İstanbul’u sur icine, Fatiha’yı da kilometre kareye gore olcelim biz de.

Diyanet Aylık Dergi / Mart 2017
__________________