10 Mayis akşam Şa'bÂn-ı şerîfin 15'inci gecesi yÂni BerÂt Gecesi’dir. Bu gecede hic olmazsa bir Tesbîh Namazı kılınır.
BerÂt gecesinde kılınması tavsiye edilen “Hayır namazı” vardır. 100 rek'atlik bu namazı kılan kimse o sene olurse, şehitlik mertebesine nÂil olur. Namaza şoyle niyet edilir:
“Y Rabbi, niyet ettim senin rızÂ-yı şerîfin icin namaza. Beni aff-ı ilÂhîne, feyz-i ilÂhîne mazhar eyle. Kasvet-i kalbden, duny ve Âhiret sıkıntılarından halÂs eyleyip saîdler defterine kaydeyle.” AllÂhu Ekber.
Her rek'atte FÂtiha’dan sonra 10 İhlÂs-ı şerîf okunur iki rek'atte bir selÂm verilerek 100 rek’ate tamamlanır.
Namazdan sonra; (AllÂhu TeÂlÂ'nın “Hû” ism-i şerîfinin ebced hesabına gore değeri 11 ve Resûlullah Efendimizin (s.a.v.) isimlerinden “TÂh”nın ebced hesÂbıyla değeri de 14 olduğu icin), aşağıdaki 11 şey 14’er adet okunur.
1. İstiğfÂr: 14 kere,
2. SalevÂt-ı şerîfe: 14 kere,
3. FÂtiha-i şerîfe (Besmeleyle): 14 kere,
4. Âyetu'l-Kursî (Besmeleyle): 14 kere,
5. Tevbe Sûresi’nin son 2 Âyeti olan “Lekad cÂekum...” (Besmeleyle): 14 kere,
6. 14 kere “YÂsin, YÂsin...” dedikten sonra 1 YÂsîn-i şerîf. (YÂsîn-i Şerîfte 7 zÂhirî, 7 bÂtınî “mubîn” vardır, boylece o da 14 olur.)
7. İhlÂs-ı şerîf (Besmeleyle): 14 kere,
8. Felak Sûresi (Besmeleyle): 14 kere,
9. NÂs Sûresi (Besmeleyle): 14 kere,
10. “SubhÂnellÂhi ve'l-hamdu lillÂhi vel ilÂhe illallÂhu vallÂhu ekber vel havle vel kuvvete ill billÂhi'l-aliy-yi'l-azîm”: 14 kere,
11. SalevÂt-ı şerîfe (SalÂt-ı Munciye okumak daha fazîletlidir): 14 kere okunur ve du edilir. (Du ve İbÂdetler, Fazilet Neşriyat)
- ReadBull.net
- Eðitim Forumlarý
- Ýslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- BerÂt gecesi’nde ibÂdet