Peygamber Efendimiz (asm) şoyle buyurmuştur:

"Anne cennet kapılarının ortasındadır." (İbn Hanbel, V, 198);

"Cennet annelerin ayakları altındadır." (NesÂî, Cihad, 6)
“Cennet annelerin ayakları altındadır.” mealindeki hadisin ifadesi, butun annelerin cennete gideceği anlamına gelmez. Burada annelerden cok, evlatların annelerine karşı gostermeleri gereken saygıya işaret edilmektedir. Bu anlamda, Allah’ın emirlerine aykırı olmadığı surece, butun annelere itaat etmek, saygı gostermek, cennetin onemli bir anahtarıdır ve bu anlamda cennet butun annelerin ayakları altındadır.

Nitekim, Lokman suresinde Allah şoyle buyurmaktadır:

“Biz insana, anne ve babasına karşı iyi davranmasını tavsiye ettik. Annesi zayıflık ustune zayıflık cekerek onu (karnında) taşımıştır. Sutten kesilmesi de iki yıl icinde olur. (Onun icin biz insana): 'Bana ve anne-babana şukret.' diye tavsiyede bulunmuşuzdur. Donuş, ancak banadır."

"Eğer anne ve baban, bilmediğin bir şeyi bana ortak koşman icin seni zorlarlarsa, onlara itÂat etme. Ancak onlarla dunyÂda iyi gecin. Bana yonelenlerin yolunu tut. Sonunda donuşunuz yalnız banadır. O zaman ben size, yaptıklarınızı haber vereceğim.”(Lokman, 31/14-15).
Gorulduğu gibi, Rahman ve Rahim olan Allah, cocuğunu Allah’a şirk koşmaya zorlayan anne ve babaya karşı bile, saygılı olmaya, dunyada kaldığı surece onlarla iyi gecinmeye, onları incitmemeye davet etmektedir.

Bu acıdan diyebiliriz ki, İslam’a gore, bir kadının anne olarak yeri ayrıdır, bir insan olarak yeri ayrıdır. Bir insan olarak iyi olur, kotu olur, cennete gider, cehenneme gider, ahlaklı olur, ahlaksız olur, dinsiz olur, dindar olur. Bu konuda erkekle bir farkı yoktur.

“Erkek veya kadın, mumin olarak kim yararlı işler yaparsa, işte onlar cennete girerler ve zerre kadar da haksızlığa uğratılmazlar.”(Nisa, 4/124)
mealindeki ayette bu gerceği, kul hakkı ve kulluk hukuku acısından eşit olduklarını gormekteyiz.

Ancak, kadın bir anne olarak, erkek bir baba olarak dinsiz olsun, dindar olsun fark etmez; her zaman evlatları tarafından saygı, sevgi ve yardım gormeye hakları vardır.

Lokman suresinde olduğu gibi, soz konusu hadiste de ozellikle annelere -guncel bir ifadeyle- pozitif ayrımcılık yapılmıştır.

Ozetlersek, cocukların anne-babaya karşı sorumluluğu dinler ustu bir ilişkiye dayanır. Anne-babanın Allah’a karşı sorumlulukları ise, din cercevesinde, kulluk ilişkisine dayanır.

__________________