- Allah’a soz verdiğinizde, sozunuzu tutmayacağınızı bildiğiniz halde bunu yapıyorsanız, bu vebali ve sorumluluğu olan kotu bir durumdur.

Fakat, soz gelişi, bir gunahı yanlışı ,bir daha yapmayacağınızı soylediğiniz anda, gercekten bunda samimi iseniz, bu bir tovbedir, bir pişmanlıktır ve sevabı vardır. Daha sonra tekrar aynı gunaha bulaşmak elbette bir vebaldir, fakat daha once yaptığı tovbeyi / Allah’a verdiği sozu itibariyle ayrı bir vebal getirmez.

- Bununla beraber, eğer verdiğimiz soz, haramdan kacınmak, gunahtan sakınmak gibi bir durumla ilgili ise, bunu samimi olarak yapmak bir gorevdir. Bunu yapacağız ve tekrar ona bulaşmamak icin Rabbimize yalvaracağız. Bunu devam ettirmek icin, gerek mekÂn, gerekse arkadaşlar olsun, ilgili gunahtan uzak bir cevreyi tercih etmemiz onemlidir.

Şayet verdiğimiz soz, haramla ilgili değil ise, bir fazileti, bir iyiliği yapmak veya mubah yahut da tenzihen mekruh bazı şeylerle ilgili ise, mumkun olduğunca bu konuda soz vermekten kacınmak lazımdır.

Cunku, uzak kalacağımıza dair soz verdiğimiz bir konuda şeytan ve nefis butun gucleriyle duygularımızı, durtulerimizi o konuya tahrik edecekler. “Yasakların cekici olması” bu gercekten kaynaklanmaktadır.

Allah cumlemizi kucuk buyuk her turlu kotulukten muhafaza etsin, bizi himayesine alsın inşallah. Âmin.

__________________