Karma İnancına Gore Reenkarnasyon Nedir?
Karma felsefesinin bir sonucu olarak reenkarnasyon, -yani bir insanın oldukten sonra başka bir bedenle dunyaya tekrar geldiği- inancı Hint dinlerinde cok koklu olarak yerleşmiştir. Karma ve reenkarnasyon arasındaki ilişki Dinler Tarihi isimli kitapta şoyle acıklanmaktadır:
... Sonunda sizden birinize olum gelip cattığı zaman, elcilerimiz onun 'hayatına son verirler.' Onlar kusur etmezler. Sonra gercek mevlaları olan Allah'a dondurulurler. Haberiniz olsun; hukum yalnızca O'nundur. Ve O,hesap gorenlerin en suratli olanıdır.
(Enam Suresi, 61-62)

Karma doktrinine bağlı olarak tenasuh, yani ruhun bir bedenden otekine gectiği inancı doğdu. Boylece olumden sonra devamlı var olma, ruhun bedenden ayrı olduğu fikri gelişmiş oldu. Bu inanışa gore, ruh kendi derecesi icinde yuksek veya alcak olarak doğar. İnsan yaptıklarına gore hayvan, bitki, insan veya tanrı şeklinde doğar. (Buna gore insan kendi kaderinin mimarıdır.) Bu doğuş, bir sebep sonuc ilişkisi icinde gercekleşir. Manevi ve ahlaki karşılık, yani yapılanların sonucu ruhun tenasuhu ile mumkun olur. Sonraki hayatta mutlu olmak, doğru harekete bağlıdır. Her şahıs, işlerinden sorumludur. Olumden korkmaya gerek yoktur. Devamlı yeniden doğuşlarla insan, arzularına ulaşır, devamlı bir tatmin elde eder. O, tanrı Brahma'da yaşar. Bu inanışın Hintliyi kuvvetli bir iyimserliğe ulaştırdığı ileri surulmektedir.1
Gorulduğu gibi, Karma'da ahiret inancı yoktur; bunun yerine surekli olup, tekrar dunya hayatında aynı ruhla, fakat yeni bir bedenle dirilme inancı vardır. Ancak bu, Allah'ın Kuran'da bildirdikleri ile celişen, batıl ve sapkın bir inanctır.
Bu felsefede dikkat ceken bir başka sapkın inanc ise, insanın bir ilah olarak da doğabileceğine inanılmasıdır. Bu, tarih boyunca inanılan en batıl ve gercek dışı iddiadır. Boyle bir iddia acıkca Allah'a şirk koşmak anlamına gelmektedir. Oysa acıktır ki, hicbir insan ilah olamaz; tek bir İlah vardır ve O, doğurmamış ve doğurulmamıştır. Tum kainatın ve canlıların sahibi, yaratıcısı, koruyucusu ve ilahı Allah'tır. O'nun eşi ve benzeri yoktur. Rabbimiz olan Allah, bu gerceği Kuran'ın İhlas Suresi'nde şoyle bildirir:
De ki: O Allah, birdir. Allah, Samed'dir (herşey O'na muhtactır, daimdir, hicbir şeye ihtiyacı olmayandır). O, doğurmamıştır ve doğurulmamıştır. Ve hicbir şey O'nun dengi değildir. (İhlas Suresi, 1- 4)
Bunun dışında bir inanca sahip olanlar doğru yoldan sapmışlardır ve dunyada da olumden sonraki hayatta da zarardadırlar.
KURAN'DA REENKARNASYON YOKTUR, OLUM VE DİRİLME BİR KEREDİR
Reenkarnasyon hicbir ilahi kaynağa dayanmayan batıl bir inanctır. Ancak sadece Hint dinlerinde değil, dunyanın her yerinde reenkarnasyona inanan, daha doğrusu reenkarnasyonun doğru olmasını isteyen insanlar bulunmaktadır. Bunun nedeni, dine inanmayan, ahiretin varlığını inkar eden, olumden sonra yok olmaktan veya sonsuza kadar cehennemde kalmaktan korkan insanların, reenkarnasyonu, bu korkularını yenmek icin bir cıkar yol olarak gormeleridir. Cunku reenkarnasyon inancının temelinde de olumden korkmamak gerektiği ve insanın yeniden doğuşlarla arzularına ulaşabileceği yonunde gercek dışı bir telkin yatmaktadır.
Oysa Kuran'da olumun ve dirilişin bir kez olduğu bildirilmektedir. Her insan dunyada sadece tek bir hayat yaşar, bu hayatından sonra olur ve olumunden sonra tekrar diriltilerek, dunyada tum yapıp ettiklerine gore sonsuza kadar cennette veya cehennemde kalmayı hak eder. Yani insanın bir dunya hayatı, bir de sonsuza kadar yaşayacağı ahiret hayatı vardır. İnsanların oldukten sonra dunya hayatına geri donemeyecekleri Kuran'da cok acık olarak bildirilmektedir:
Yıkıma uğrattığımız bir ulkeye (tekrar dunya hayatı) imkansız (haram)dır; hic şuphesiz onlar, (dunyaya) bir daha geri donmeyecekler. (Enbiya Suresi, 95)
Sonunda, onlardan birine olum geldiği zaman, der ki: "Rabbim, beni geri cevirin. Ki, geride bıraktığım (dunya)da salih amellerde bulunayım." Asla, gercekten bu, yalnızca bir sozdur, bunu da kendisi soylemektedir. Onların onlerinde, diriltilip kaldırılacakları gune kadar bir engel (berzah) vardır. (Mu'minun Suresi, 99-100)

Her nefis olumu tadıcıdır. Kıyamet gunu elbette ecirleriniz eksiksizce odenecektir. Kim ateşten uzaklaştırılır
ve cennete sokulursa, artık o gercekten kurtuluşa ermiştir...
(Al-i İmran Suresi, 185)

Yukarıdaki ayetlerde de gorulduğu gibi, insanların bir bolumu olum ile karşılaşınca, tekrar dirilme umidi icinde olacaklardır. Ancak, kendilerine bunun kesinlikle mumkun olmadığı o an acıklanacaktır. Allah bir başka ayetinde insanların olumu ve diriltilmesi ile ilgili şunları bildirir:
Nasıl oluyor da Allah'ı inkar ediyorsunuz? Oysa olu iken sizi o diriltti; sonra sizi yine oldurecek, yine diriltecektir ve sonra O'na donduruleceksiniz. (Bakara Suresi, 28)
Yukarıdaki ayette gorulduğu gibi, insan başlangıcta oludur, yani yaratılışının temeli başlangıcta, toprak, su, camur gibi cansız maddelerden oluşmaktadır. Daha sonra Allah bu cansız yığına "bir duzen icinde şekil verip" diriltir. Bu dirilişten belli bir sure sonra insan, yaşamı sona erince tekrar oldurulur ve toprağa geri doner, curuyup-ufalanıp toz haline gelir. Bu da insanın ikinci defa olu haline gecişidir. Geriye ise son kez diriltilmesi kalmıştır. Bu da ahiretteki dirilmesidir. Her insan ahirette diriltilecek ve bir daha geri donuşun mumkun olmadığını anlayarak, dunyada yaptığı herşeyin hesabını verecektir.
Diğer ayetlerde de insanın dunyaya geldikten sonra tek bir olumden başka olum tadmayacağı şoyle bildirilir:
Orda, ilk olumun dışında başka olum tadmazlar. Ve (Allah da) onları cehennem azabından korumuştur. Senin Rabbinden, bir fazl ve (lutuf) olarak. İşte buyuk 'mutluluk ve kurtuluş' budur. (Duhan Suresi, 56- 57)
Yukarıdaki ayetler, olumun sadece bir kez olduğunun gorulmesi acısından son derece acık ve kesindir. İnsanlar her ne kadar olum ve ahiret korkularını yenmek ve kendilerini teselli etmek icin reenkarnasyon gibi batıl inancları kabul etmek isteseler de, gercek olan, oldukten sonra bir daha dunyaya gelmeyecekleridir. Her insan sadece bir kez olecektir ve bu olumunden sonra, Allah'ın takdiri olarak sonsuza kadar yaşayacağı ahiret hayatı başlayacaktır. Allah her insanı dunyada yaptığı iyilik veya kotuluklere gore, cennetle odullendirecek veya cehennemle cezalandıracaktır. Allah, sonsuz adalet sahibi, sonsuz merhametli ve şefkatli olandır ve herkese yaptığının karşılığını eksiksiz olarak verendir.
Olumden veya cehenneme gitme ihtimalinden korkarak, batıl inanclarda teselli aramak ise, hic şuphesiz insana cok buyuk bir yıkım getirir. Akıl ve vicdan sahibi bir insan, bu yonde bir korkusu varsa, cehennem azabından kurtulup cenneti umabilmek icin samimi bir kalple Allah'a yonelmeli ve insanlar icin tek hidayet rehberi olan Kuran'a uymalıdır.
Dipnot
__________________