DUA

„Iman etmiyorlar diye nerdeyse kendini helak edeceksin.“ (26;3)

Evet, Islam bir sefkat hareketidir .Oylesine bir sefkat hareketi ki, tipki Peygamber gibi kendini helak edercesine insani Islam’a Islam’i insana tasimak icin didinmek, yirtinmak ve bu ugurda yardan ve serden gecmek.

Calismak, yilmadan usanmadan calismak, bir fazla insanin ebedi mutlugun cesmesinden icmesi icin meccane sakalik yapmak. Gonul gonul, yurek yurek saadet tasimak insanlara. Hic bir karsilik, hic bir ucret, hic bir menfaat beklemeden yapmak bunu.Bir insanin kurtulusuna vesile olmanin sevincini en buyuk ucret bilmek ve onlardan yalnizca „yakin bir sevgi“ istemek, sevginize karsilik olarak istemek bunu, harcadiginiz sevginin coalacagini bilerek istemek. Bunu istemege yerden goge hakkiniz var:

„De ki, sizden bu hizmete karsilik bir ucret istemiyorum, yalnizca size ilgi gosterene muhabbet istiyorum.“(42;23)

Yalnizca seviyor olmaniz, yureklerin imana acilmasi icin yetmez. Yetseydi Peygamber’inki yeterdi. O bile yetmedi. Yetmedi ki Allah „Sen sevdigini dogru yola ulastirmazsin, fakat Allah diledigini dogru yola ulastirir.“ (28;56) buyurdu. Hz. Nuh da babalik sevkatiyle gozleri onunde madden ve manen helak olan oglu icin dua etmisti de Allah’in cevabi sert olmustu: „Ey Nuh, o senin ailene layik degildir; cunku o yanlis yapti. Bilmedigin seyi benden isteme.Sana cahillerden olmamani ogutlerim.“ (11;46)

Eger hidayet peygamberlerin elinde olsaydi tum Peygamberler bu hidayeti once yakinlarina tahsis ederlerdi.O zaman Nuh Peygamber, bir baba olarak evlat acisi yasamazdi. Yine oz karisina hidayeti ulastirir, onun kurtulusunu saglardi. Ibrahim Peygamber, once kendi babasina hidayet ederdi. Lut Peygamber kizlarina ve karisina hidayet ederdi.Hz. Muhammed amcasina hidayet ederdi. Butun bu Kur’ani ornekler de gosteriyor ki, hidayetiniz icin bir baskasinin cabasi degil kendi cabaniz onde geliyor. Allah’in Rahmetini celbeden de oncelikle sizin bu cabaniz oluyor.

Dua, bir acziyeti itiraftir. Dua, insanin kendi kendine yetmedigini Allah’a duyurmasidir. Dua, Peygamberin ifadesiyle ibadetin beyni, ozudur. Namaz anlamina gelen „salat“ dua demektir. Onun icin Kur’an’in Fatiha’si, yani yurekleri imana acan suresi muthis bir hidayet duasidir:

„Rahman,Rahim olan Allah adiyla.

Tum ovguler alemlerin Rabbi Allah’a mahsustur ; Rahman ,Rahimdir ; Hesap Gunu’nun Hakimidir

Yalniz Sana kuluk ederiz ve yalniz senden yardim isteriz

Bizi dosdogru yola ilet.

Nimet verdiklerinin yoluna ; gazaba ugrayanlarin ve sapiklarin yoluna degil. (1; 1-7)

Hidayetin anahtari Allah’in Kudret elindedir, cunku yureklerin anahtari O’nun elindedir. Yurekler uzerinde O’ndan baskasi tasarruf yapamaz. Surekli halden hale giren, bir karada durmayan, firtinali bur deniz gibi calkalandikca calkalanan kalbi yalnizca O sakinlestirir, omurlerini tukettikleri davet yolunda gucleri bitince duaya siginmislar, duadan baska care bulamamislar. Iste bir Peygamberin, insalara imani tasimak icin omrunu harcayan Nuh Peyganberin davet yolunda odedigi bedelin buyuklugunu de gosteren duasi: „Rabbi’im ! yeryuzunde kafirlerden tek kisi birakma. Cunku, sen onlari birakirsan kullarini saptirirlar ve yalniz ahlaksiz nankor dogururlar.Rabb’im! Beni, anami-babami, inanarak evime gireni, inanan erkek ve kadinlari bagisla; zalimlerin de sadece helakini cogalt.“ (71; 26-28)

Hz. Ibrahim daha musfik. O soyle dua ediyor: „Rabbim, bu sehri guvenli kil,beni ve ogullarimi putlara tapmaktan uzak tut. Rabbim, cunku onlar insanlardan bir cogunu sasirttilar. Artik bundan boyle kim bana uyrsa o bendendir, kim de bana karsi gelirse elbette sen bagislayansin, aciyansin.“ (14; 34-35)

Hz. Isa, bir Peygamber sefkatiyle soyle yalvariyordu: „Eger onlara azabedersen, onlar senin kullarindir.Yok eger onlari bagislarsan, elbette sen yucelik sahibisin, hikmet sahibisin.“ (5; 118) Hz. Isa’nin,“ onlar senin kullarindir“ degisi, Hz. Muhammed’in „Allah kuluna bir annenin evladina olan sefkatinden daha sefkatlidir“ sozunu hatirlatiyor.Hz. Isa’nin gonlunun onlarin bagislamasinadan yana oldugunu,eger onlar bagislanirsa Allah’in yuceliginezerece halel gelmeyecegini hatirlatmasindan anliyoruz; ancak Allah’in hikmet sahibi oldugu,O’nun hikmetinin mahza adlet oldugu da vurgulaniyor.

Bu ruvayette gecenResulullah´in kendisine Uhud ´dan agir geldigini soyledigi gun ettigi dua cok unludur. Iste Ibn Hisam´in Sira´daki metninden Turkcelestirdigim dua:

Allah´im!

Kuvvetimin tukendigini sana arz ediyorum.

Gucumun azaldigini,

insamlarin gozunde kucuk dustugumu sana sikayet ediyorum.

Ya Erhamerrahimin!

Sensin ezilmislerin Rabbi!

Sensin benim Rabbim!

Beni kimlerin eline biraktin?

Bana gaddarlik yapan yabancilarin eline mi?

Yoksa, davami ipotek edecek bir dusmana mi?

Eger sen bana gucenmedinse,

kesinlikle bunlara aldirmiyorum.

Lakin iyiligin beni rahatlatacaktir

Senin nuruna siginirim;

Karanliklari aydinlatan nuruna,

dunya ve ahiretimi kurtaracak nuruna…

gelecek gazabin, bana ulasacak ofkenden

kacip kurtulacak bir siginak ariyorum.

Sana sigindim, yeter ki razi ol.

Guc ve kuvvet sendendir,

yalniz senden ( II / 29-30)

Samimi her mu´min , cehaletinden dolayi kufur, sirk, isyan ve tugyan icinde yuzen bir insan gordugunde bir ates cukuruna dogru yuruyen kor bir insana karsi duyulan hissiduyarak ici yanmali ve var gucuyle haykirmalidir. Eline gectigi her araci ona ulasmak icin kullanmali , sesini ona duyurabilmek icin her yolu denemelidir.

Boyle birini atese dusmekten kurtarmaya calisan bir kimsede aranan ilk sart kendisinin gozunun acik olmasidir. Bu da ilimle mumkundur, cunku cehalet korluktur. Ikinci sart , kendisi atesin icinde olmamalidir. Cunku etegi tutusmus bir itfaiyecinin baskasinin yanginini sondurme iddiasi gulunc olacaktir. Ateste bulunmak, o sartlari tasimamak demektir. Batakliktan adam kurtarmak isteyen bir kimse , eger bunda samimi ise , once ayagini saglam bir zemine basmak durumundadir. Bazilarinin batakliktan adam kurtaracagim gerekcesiyle batakliga girmeleri , kacinilmaz olarak cift kisilik bir batisla sonuclanacaktir.

Sancisiz insan yurek fethedemez. Cunku her yurek fethi bir dogumdur; sancisiz dogum olmaz. Bu sanci „ insana sancilanmaktir „ ve cekenler bilir , dogum sancisina estir.Insani yureginde tasiyanlar sonsuza dek tasirlar , yavrusunu karninda tasiyanlar ise sinirli bir zaman…

Mustafa Islamoglu ( Yurek Fethi )