Dua ile tedavi


Prof. Dr. Mustafa Guler, ABD Maryland Universitesinde 23 değişik hastalıklı grup ile yapılan calışmada dini inancları yoğun olan hastaların ağrılarının azaldığı ve daha cabuk iyileştiği saptanmıştır dedi.

Prof. Dr. Mustafa Guler, araştırmayla ilgili olarak yaptığı acıklamada, tamamlayıcı tedavilerin de yardımıyla, hastanın tedavi olabileceği konusunda ikna edilmesi, hekim kadar hastanın da tedaviye katılmasının sağlanması gerektiğini kaydetti. Guler Doktorun hastaya karşı tutumu, hastayı hafife alınmadığına ikna etme becerisi, hastanın guvenini kazanmadaki başarısı, yani olumlu telkin, tedavi acısından onemli husustur dedi.


Guler tedavinin, once beyinde ve duygu-duşunce seviyesinde başlamasının onemli olduğunun doktor ve hasta tarafından kabul edilmesinin gerektiğini ifade etti.

Hastaların iyi olacağı konusunda inandırılması, telkin icin değişik metotlar olduğunu hatırlatan Guler şunları kaydetti

Bunlar arasında, muayene ve recete yazma, hasta eğitimi, Plasebo(İlac olmayan maddelerin ilac niyetiyle kullanılması), sozle telkin (hastanın kendisi veya başkası tarafından yapılan), dua (Başkaları tarafından yapılan veya hastanın kendisinin yaptığı) ve tamamlayıcı tedavilerin de kısmen telkin ozelliği vardır. Cağdaş tıbbı bırakıp ilkel tıbba donelim demiyorum ama hastanın icindeki tedavi olma yetisini acığa cıkartmamızı ve bunun icinde yapılması gereken her şeyin yapılmasının gerekli ve cok onemli olduğunu duşunuyorum.

DUA İLE İLGİLİ YAPILMIŞ ARAŞTIRMALAR
Prof. Dr. Gulerin calışmasında yer alan Duanın tedavideki yeri konulu araştırmada yer bazı veriler şoyle:

ABDde calışan Musluman bir bilim adamı Kuran ve Stres konusunda bir araştırma yapmış ve hazırladığı tebliği 1984de İstanbul’da yapılan İslam Tıp Kongresi’ne sunmuştu. Dr. Ahmet ElKadi,bu tebliğinde Kuranın Arapca metnindeki kelimelerin ses ozelliklerinin stresi azalttığını saptadıklarını anlattı.

Dr. Elisabeth Targ (Pasifik Tıp Merkezi, Psikososyal Onkoloji Araştırmaları Klinik Direktoru) dua ve maneviyatın AIDS hastalarının iyileşmesi uzerine etkilerini araştırıyor ve Şifa duası yapılanların daha iyi olduklarını gozlemliyor.

TIME CNN, yaptığı bin 4 kişilik ankette katılımcıların yuzde 82 sinin ibadet ve duanın iyileştirici etkisi olduğunu belirttiler.

Harvardlı Dr. Benson, inanmanın hastalıkların yuzde 60-90ında iyileştirici etkisi olduğunu iddia ediyor.
Dua ve maneviyatın insan sağlığı uzerindeki etkisini araştıran yaklaşık 1200 araştırmanın sonuclarının ozetlendiği, Handbook of Religion and Health adlı kitapta:

Tum calışmalar dindar insanların daha uzun ve sağlıklı yaşadığını gosteriyor. İbadetine duşkun ve duzenli olarak dua eden insanlar daha seyrek hasta oluyor. Dindar olmayan hastalar dindar olanlara gore uc katı daha uzun sure hastanede yatıyor. Herhangi bir dini aktiviteye katılmayan kalp hastalarının ameliyat sonrası olum riski dindar hastalara kıyasla 14 kat fazla. Duzenli olarak ibadet eden yaşlıların inme riski diğerlerinin yarısı kadar. Dindar insanların kalp hastalığı ve kanserden olme ihtimali yuzde 40 daha az. Dindarlar daha seyrek olarak depresyon yaşıyorlar, depresyona girince de daha cabuk duzeliyorlar. Gune dua etmekle başlamak, tansiyonun duşmesine yardımcı oluyor. Bilim adamları yaşları 25 45 arasında değişen ve kendilerini dindar kabul edip cok dua eden 155 kişiyi inceledi. Deneklerin kan basıncını 24 saati aşkın zaman diliminde olcen bilim adamları tansiyon değerlerinin duşuk olduğu saptandı.

Kansas eyaleti St. Look Hastanesinde Dr. William Harris ve arkadaşları kalp-akciğer hastası 990 hastayı iki gruba ayırmış ve bir gruba onların bilgisi ve haberi olmadan beş din adamı tarafından dua ettirmiştir. 4 hafta boyunca her gun dua edilen gruptaki hastaların iyileşme oranları, dua edilmeyen gruba kıyasla yuzde 11 daha iyi bulunmuştur.

San Fransisco Hastanesinde 393 kalp hastası uzerinde calışma yapıldı. Dua edilen 150 hastanın daha cabuk iyileştiği gozlendi.

Harvardlı bilim adamı Dr. Herbert Benson, son 30 yılını duanın insan fizyolojisi uzerindeki etkilerine adamış, tum duaların stresi gideren, bedeni sakinleştiren ve iyileşmeyi hızlandıran etkisi olduğuna dikkat cekiyor. İnsanların dua halindeyken yaşadıkları değişiklikleri beyin MR cekimleriyle izleyen Benson, dua esnasında beyinde kompleks bir aktivitenin gercekleştiğini saptamış.

ABD Maryland Universitesinde 23 değişik hastalıklı bir grup ile yapılan calışmada dua edilen hastaların ağrılarının azaldığı ve daha cabuk iyileştiği saptanmıştır.

Cornell Universitesi kalp cerrahlarından Dr. Mehmet Oz, (gecen yıl kalp krizi gecirmiş stent takılacak 750 kişi uzerinde araştırma yaptık. Dua edenlerin hızla iyileştiğini gozlemledik. Ben de dua etmelerini tavsiye ediyorum) demektedir.




DUA HASTALIKLARIN TEDAVİ SURECİNİ HIZLANDIRIYOR

"Kalpten Olum %30 Oranında Azaldı", "İyileşme % 11 Hızlandı", "Kısırlık Tedavisi %25 İlerledi" , "Toplu Dua AIDS'i İyileştirdi"…
Son gunlerde gazetelerde yer alan bazı haberlerdeki bu başlıklar dikkat cekici bir araştırmanın sonuclarının ozeti niteliğindedir. Dua ile iyileşme sureci arasındaki bağlantıyı incelemek amacıyla yurutulen araştırmalar son derece onemli sonuclar ortaya koymaktadır. Mind/Body Medicam Enstitusu'nun kurucusu Dr. Herbert Benson tarafından 10 yıl boyunca devam eden ve 1800 kişinin katıldığı bir araştırma, bu alanda şimdiye kadarki en gecerli sonucların elde edildiği araştırma olarak nitelendirilmektedir. ABD'de federal hukumetin 2.3 milyon dolar fon ayırdığı araştırmalarla ulaşılan sonuc, dua ve hastalıkların iyileşmesi arasında birebir bağlantı olduğudur.
Allah'tan Yardım Dilemek
"Cağırmak, seslenmek, istemek, yardım talep etmek" anlamlarına gelen dua, Kuran'a gore "insanın icten bir kalp ile Allah'a yonelmesi, O'na muhtac bir varlık olduğunun bilinci ile sonsuz guc sahibi, Rahman ve Rahim olan Allah'tan yardım dilemesi"dir. Hastalık anları da insanın bu acizliğini daha net hissettiği, Allah'a yakınlaştığı anlardan biridir. Ayrıca hastalıklar Allah'ın takdiriyle gercekleşen cok hikmetli bir imtihan, dunya hayatının gecici ve kusurlu olduğunu hatırlatan bir uyarı, sabreden ve tevekkul edenler icin ahirette bir ecir kaynağıdır.
Allah bir ayette duaya şoyle dikkat cekmektedir:
Rabbiniz dedi ki: "Bana dua edin, size icabet edeyim. Doğrusu Bana ibadet etmekten buyuklenen (mustekbir)ler; cehenneme boyun bukmuş kimseler olarak gireceklerdir. (Mumin Suresi, 60)
İman etmeyen kimseler, bir hastalıkla muhatap olduklarında kendilerini iyileştirecek olanın, doktorlar, ilac veya hastanenin ustun teknolojik imkanları olduğunu duşunurler. Sağlıklıyken vucutlarındaki sistemi calıştıranın, hastalandıklarında şifa verenin, gerekli ilacı, doktoru var edenin Allah olduğunu duşunmezler. Pek cok kişi ancak doktor ve ilacların yetersiz kaldığına kanaat getirince, Allah'a yonelir. Boyle bir durumdaki kişi, icinde bulunduğu zor durumdan onu ancak Allah'ın kurtarabileceğini anlayarak, yalnızca Allah'tan yardım diler. Allah bu ahlakı bir ayette şoyle bildirmektedir:
İnsana bir zarar dokunduğunda, yan yatarken, otururken ya da ayaktayken bize dua eder; zararını ustunden kaldırdığımız zaman ise, sanki kendisine dokunan zarara bizi hic cağırmamış gibi doner-gider. İşte, olcuyu taşıranlara yapmakta oldukları boyle suslenmiştir. (Yunus Suresi, 12)
Halbuki insanın sağlıklıyken ya da bir zorluk, sıkıntı icinde olmadığında da dua etmesi, Allah'ın kendisine verdiği rahatlık, sağlık ve diğer tum nimetler icin şukretmesi gerekir.
Fiili Duanın Onemi
Dua ile ilgili cok onemli bir konu da şudur: Sozlu duanın yanı sıra kişinin fiili dua olarak caba sarf etmesi de son derece onemlidir. Fiili dua, kişinin herhangi bir isteğine ulaşmak icin elinden gelen herşeyi yapmasıdır. Orneğin hasta bir kişinin sozlu duanın yanı sıra mutlaka uzman bir doktora başvurması, kendisi icin faydalı ilacları kullanması, gerekli ise hastanede tedavi gormesi, hassas bir bakım altında olması da gerekebilir. Cunku Allah dunyada meydana gelen tum olayları belli sebeplere bağlamıştır. Dunyadaki ve evrendeki herşey Allah'ın koyduğu kanun ve kurallara gore işler. Dolayısıyla kişinin de bu sebeplere uygun olarak gerekli tedbirleri alması, ancak bunları etkili kılacak olanın Allah olduğunu bilerek, tevekkul, teslimiyet ve sabırla sonucunu Allah'tan beklemesi gerekir.
İmanın ve duanın hastaların uzerindeki olumlu etkisi ve tedavi surecini hızlandırması doktorların da dikkatlerini ceken, tavsiye olarak dile getirdikleri bir konudur.
Duanın İyileştirici Etkisine Ornekler
ABD'de yayınlanan unlu haber dergisi Newsweek, 10 Kasım 2003 sayısında "Allah ve Sağlık: Din İyi Bir İlac mı? Bilim Neden İnanmaya Başlıyor?" (God & Health: Is Religion Good Medicine? Why Science is Starting to Believe?) başlığı altında dinin iyileştirici etkisini kapak konusu yaptı. Allah inancının insanın moralini yukseltip hastalıktan daha kolay kurtulmasını sağladığına değinilen makalede, bilimin de inanclı insanların hastalıkları daha kolay ve cabuk atlattığına inanmaya başladığını bildirdi. Newsweek'in anketine gore, insanların %72'si dua ederek hastalıktan daha cabuk kurtulduklarına, duanın iyileşmeyi kolaylaştırdığına inanmaktadırlar. ABD ve İngiltere'de yapılan araştırmalarda da, hastalar icin dua etmenin, hastaların rahatsızlık belirtilerini azalttığı ve iyileşme surecini hızlandırdığı sonucu elde edilmiştir.
Michigan Universitesi'nin araştırmasına gore, dindarlarda depresyon ve stres daha az gorulurken, Chicago'daki Rush Universitesi'nin araştırmasına gore, duzenli olarak ibadet ve dua edenlerin erken olum oranı, dine bağlı olmayanlara gore yuzde 25 daha az olarak tespit edilmiştir.
Bu konuda The New York Times gazetesinde yer alan bir habere gore ise bugune kadar dua ve hastalıkların iyileşmesi arasındaki bağlantıyla ilgili olarak yapılan bazı onemli araştırmaları ve sonuclarını şoyle ozetleyebiliriz:
Duke Universitesi'nin anjiyo operasyonu geciren 750 hasta uzerinde yaptığı bir başka araştırmada da, "duanın iyileştirici gucu" bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Dua okuyan kalp hastalarının, ameliyattan sonraki birkac yıl icinde olum oranlarının yuzde 30 daha az olduğu tespit edilmiştir.
St Luke's Hastanesinde tedavi goren kalp hastalarından, 466 tanesine din adamları dua okumuş, sonuc olarak kendileri icin dua okunan hastaların %11 oranında daha cabuk iyileştiği ve rahatsızlık belirtilerinin azaldığı gorulmuştur.
Columbia Universitesi'nin yaptığı araştırmada ureme sorunları yaşayan kişiler icin duzenli olarak dua okunmuştur. Bu kişilerde dollenmenin başarı oranı %8'den %16'ya cıkmıştır. Embriyonun sağlıklı bir şekilde buyume ihtimali ise %25'ten %50'ye yukselmiştir.
Bu konuda yapılan araştırmalar bu orneklerle sınırlı değildir. San Francisco Hastanesi'nde 393 kalp hastası uzerinde yapılan başka araştırmada, 150 hasta icin duzenli olarak dua edilmiş, tanımadıkları kişilerin kendilerine dua ettiği bu hastaların, ilac tedavisine daha cabuk cevap verdikleri ortaya cıkmıştır.
1998'de yayınladığı bir araştırmayla Dr. Elizabeth Targ Afrika'daki bazı AIDS hastalarının toplu yapılan dualarla iyileşme gosterdiklerini kaydetmiştir.
Butun bu ornekler dua ile ceşitli hastalıkların iyileşmesi arasındaki bağlantının delillerindendir.
__________________