Tevbe!!! Tevbe etmenin onemi
Sual: İnsanlık hÂli bir gunah işleyince ne yapmak gerekir?
CEVAP
Gunah işleyince, hemen [kalp ile] tevbe ve [dil ile] istiğfar etmelidir! Kalbe gelen her sıkıntı ve karart; tevbe, istiğfar ve pişmanlık ile ve Allahu teÂlÂya sığınarak kolayca giderilebilir. Fakat, bu alcak dunya icin gelen karartı, leke, kalbi busbutun karartır. Bunu temizlemek cok guc olur. (Dunyaya duşkun olmak, gunahların başıdır) hadis-i şerifi bunu gostermektedir. (Beyheki)
Gunah işleyen biri, pişman olur, abdest alıp namaz kılar ve gunahı icin istiğfar ederse, Allahu teÂlÂ, o gunahı elbette affeder. Cunku, Âyet-i kerimede mealen buyuruluyor ki:
(Biri gunah işler veya kendine zulmeder, sonra pişman olup, Allahu teÂlÂya istiğfar ederse, Allahu teÂlÂyı cok merhametli ve af ve mağfiret edici bulur.) [Nisa 110]
M.Masum-i Faruki hazretleri buyuruyor ki:
Dertlerin, belaların gitmesi icin, istiğfar okumak cok faydalıdır. Cok tecrube edilmiştir. Beyheki'nin bildirdiği hadis-i şerifte, (İstiğfara devam edeni, cok okuyanı, Allahu teÂlÂ, dertlerden, sıkıntılardan kurtarır. Onu, hic ummadığı yerden rızıklandırır) buyuruldu. (c.2, m.80)
İstiğfar, insanı her murada, afiyete kavuşturur. Şifa icin; tevbe etmeli, istiğfarı cok okumalı. Butun dertlere, sıkıntılara karşı faydalıdır. Cunku Allahu teÂlÂ, istiğfar okuyanların imdadına yetişir. (Hud 52, FevÂid-i Osmaniyye)
İstiğfar, gunahın affını istemek, Estağfirullah demektir. Estağfirullah, gunahlarımı affet Allah’ım, demektir. İstiğfar etmek, gunahların affına sebep olan iyilikleri yapmaktır. Mesela Kur'an-ı kerim okumak, sadaka vermek ve diğer hayır hasenatta bulunmaktır. Tevbe, haram işledikten sonra, pişman olup, Allahu teÂlÂdan korkmak, bir daha yapmamaya azmetmek, karar vermektir.
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Tevbe, gunahtan sonra o gunahı bir daha yapmamaktır.) [İ. Ahmed]
(Sukutu tefekkur, bakışı ibret olup cok istiğfar eden kurtuldu.) [Deylemi]
(Rızka kavuşan cok hamd etsin! Rızkı azalan istiğfar etsin!) [Hatib]
(Gunahınız cok olup goklere ulaşsa, tevbe edince, Allahu teÂl tevbenizi kabul eder.) [İbni Mace]
(Gunah kalbde bir iz bırakır, tevbe ve istiğfar edilince, o leke kaybolur, kalb cilalanır.) [Tirmizi]
Gunahtan hemen sonra tevbe etmek farzdır. Tevbeyi geciktirmek de buyuk gunahtır. Bunun icin de, ayrıca tevbe etmek lazımdır.
Hazret-i Huzeyfe, coluk cocuğunu gecindirmekte cok sıkıntı cekiyordu. HÂlini arz edince, Peygamber efendimiz buyurdu ki:
(Ey Huzeyfe, neden istiğfar etmiyorsun? Ben gunde yuz defa istiğfar ederim.) [Nesai]
Hasan-ı Basri hazretlerine birisi kıtlıktan şikayet etti. Başka birisi fakirlikten, diğer birisi de cocuğunun olmadığından şikayette bulundu. Hepsine de istiğfar etmesini tavsiye etti. Daha başka insanlar da ceşitli konularda sual ettiler. Onlara da istiğfar etmelerini tavsiye etti. Sebebini sorduklarında, Nuh suresi 10,11 ve 12. Âyet-i kerimelerini okudu. Nasr suresinde Allahu teÂlÂnın tevbeleri kabul edeceği bildirilmektedir. Şartlarına uygun yapılan tevbeyi muhakkak kabul eder.
Sıkıntıdan kurtulmak icin
Belalardan, sıkıntılardan kurtulmak icin, istiğfar okumak cok faydalıdır. Her zaman yuz defa (EstağfirullÂhel'azim ellezi l ilÂhe ill huvel hayyel kayyume ve etubu ileyh) demeli ve manasını duşunerek soylemelidir!
Manası, (Kendisinden başka ilah bulunmayan hay, kayyum ve azim olan Allah’a istiğfar eder ve gunahlarıma pişman olup Ona sığınırım) demektir.
[Azim, zatı ve sıfatları kemalde, yani buyuklukte benzeri olmayan demektir.
Hay, ezeli ve ebedi bir hayatla diri olan,
Kayyum, zatı ile kÂim olan, yarattığı her şeyi varlıkta durduran demektir.]
Yukarıda bildirilen istiğfarı ikindi namazından, tesbihlerden ve duadan sonra yuz defa okumalıdır! Ehl-i sunnet itikadında olmak, kul haklarını ve kazaya kalan farzlarını odemek ve haramlardan vazgecmek şartı ile Cuma gunu sabah namazından once, yukarıdaki istiğfarı okuyanın butun gunahları affolur. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Kıyamette, amel defterinde cok istiğfar bulunanlara, mujdeler olsun!) [Beyheki]
(İstiğfara devam eden, her turlu sıkıntı ve uzuntuden uzaklaşır, gecim darlığından kurtulur, ferahlığa cıkar, ummadığı yerden rızka kavuşur.) [Nesai]
(Derdiniz, gunahlardır, devası da istiğfardır.) [Hakim]
(Kalblerin cilası istiğfardır.) [Beyheki]
Allahu teÂl buyuruyor ki:
(İstiğfar edeni affederim. Kendisini affetmeye kadir olduğumu bilenin gunahlarını affederim.) [Tirmizi]
Sual: Bazen kadınlarla toplanıyoruz. Ceşitli dedikodular ediliyor, en azından boş şeyler konuşuluyor. Bu gunahlardan kurtulmak icin bir dua var mıdır?
CEVAP
Yapılan gunahlar icin tevbe-istiğfar etmek gerekir. Hak sahipleri ile de helalleşmek gerekir. Ayrıca Allahu teÂlÂyı anmalıdır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Bir yerde toplanıp luzumsuz şeyler konuşanlar, kalkarken, "Subhanekallahumme ve bihamdike eşhedu en la ilahe illa ente estağfiruke ve etubu ileyke" okurlarsa, orada işledikleri gunahlar affolur.) [Tirmizi]
İyi amelin onemi
Sual: Buyuk gunah işleyen kimse, tevbeden başka ne yapması gerekir?
CEVAP
İyi amel işlemesi gerekir. Kur'an-ı kerimde mealen buyuruldu ki:
(Biz iyi amellerde bulunanların mukafatlarını elbette zayi etmeyiz.) [Kehf 30]
(Allah ihsan edenleri sever.) [Al-i İmran 134]
(Asra yemin olsun ki, insanlar ziyandadır; ancak iman edip salih amel işleyenler mustesnadır.) [Asr 1-3]
Gorulduğu gibi imanlı olmak şartı ile iyi amelin onemi cok buyuktur. Gunah işleyen kimse tevbe etmeli, iyi amellerde bulunmalıdır! Bilhassa yakın ana-babaya ve yakın akrabaya iyilik etmenin sevabı daha buyuktur. Bir kimse sual etti:
- Ya Resulallah, buyuk bir gunah işledim. Tevbem kabul olur mu, ne yapmam gerekir?
Peygamber efendimiz buyurdu ki:
- Annen var mı?
- Hayır yok.
- Teyzen var mı?
- Evet var.
- Oyle ise ona iyilik et! (Tirmizi)
Tevbe edilen gunah affedilir
Sual: Tevbe edince cok buyuk de olsa gunahımız affolur mu? Tekrar gunah işleme ihtimalinden dolayı, tevbe etmemek daha iyi olmaz mı?
CEVAP
Tevbe edenin gunahları affolur. Bir hadis-i şerif meali şoyledir:
(Tevbe eden, gunah işlememiş gibi olur.) [İbni Mace]
Tekrar gunah işlerim korkusu ile tevbeden vazgecmemelidir! GunahkÂr bir kul, tevbe edince, Cenab-ı Hak, hem o kulunun gunahlarını affeder, hem de kulu tevbe ettiği icin sevinir. İki hadis-i şerif meali:
(Colde devesini kaybedip sonra bulan kimsenin sevinmesinden cok, Allahu teÂlÂ, kulunun tevbe etmesine sevinir.) [Buhari]
(Allahu teÂlÂ, tevbe edenin tevbesinden dolayı, susamış kimsenin, suya kavuşmasından, cocuğu olmayanın cocuk sahibi olmasından ve bir şey kaybedenin o yitiğini bulmasından daha cok sevinir. Her kim icten ve bir daha gunaha donmemek uzere Allah’a tevbe ederse, Allah da onun gunahlarını yazan iki meleğe, kendi organlarına ve gunah işlediği yere, butun bunlara gunahlarını unutturur.) [Ebu-l-Abbas] (Allahu teÂlÂ, herkese unutturunca gunah işlediğine şahit kalmaz.)
Ne buyuk lutuf ve ihsan. Biz gunahımıza pişman olunca, Cenab-ı Hak seviniyor. Bir Âyet meali de şoyledir:
(Ey muminler, Allah’a tevbe edin ki kurtuluşa eresiniz.) [Nur 31]
Sual: Gunahım cok, ne yapsam Allah beni affetmez demek doğru mudur?
CEVAP
Cok yanlıştır. Cunku Cenab-ı Hak, tevbe edilen her gunahı affeder. Bir kÂfir, kufrune tevbe ederse, mumin olur, butun gunahları affolur. Bir mumin de Allah’a şirk koşsa, sonra pişman olup tevbe etse Allahu teÂl affeder. Bir Âyet-i kerime meali:
(Ey gunahta haddi aşanlar, Allah’ın rahmetinden umit kesmeyin! Zira Allah, butun gunahları affeder. O, gafururrahimdir, affı, merhameti coktur.) [Zumer 53]
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Allah’ın rahmetinden umit kestirip [dinden] nefret ettirenlere Allah lanet etsin! Kolaylaştırın, gucleştirmeyin!) [Nesai]
(Allah’ı kullarına sevdirin ki, Allah da sizi sevsin!) [Taberani]
(İnsanlara Rablerinden bahsederken, korku ve sıkıntı veren şeylerden soz etmeyin!) [Beyheki]
(Hak teÂl buyurdu ki, kulumun, gunahı goklere kadar yukselse, benden umit kesmeyip, af dilerse affederim.) [Tirmizi]
(İhlasla "La ilahe illallah" diyen Cennete girer.) [Beyheki]
(Bir kimse, yakînen Allah’ın Rab, benim de Peygamber olduğuma inansa, Cehennem ona haram olur.) [Hakim]
(Allahu teÂlÂ, gunahını affından buyuk gorene şiddetli gazap eder.) [Deylemi]
(KÂfir, Allahu teÂlÂnın rahmetinin cokluğunu bilse, Cennetten umit kesmezdi.) [Muslim]
(İyilik ve ibadet edene buyuk ecir verileceğini mujdeleyin, nefret ettirmeyin!) [Şir’a]
(Omrunde bir defa Allah’ı anan veya Ondan korkan Cehennemden cıkar.) [Tirmizi]
(Allahu teÂl buyurdu ki, "Ey kulum, af dilediğin muddetce, gunahlarının cokluğuna bakmadan affederim. Gunahların bulutlara kadar yukselse de yine affederim. Yer dolusu gunahla gelsen, yer dolusu mağfiretle karşılarım. Yeter ki iman ile gel!") [Tirmizi]
Allahu teÂlÂ, Davud aleyhisselama vahyetti ki:
- Ya Davud beni sev, beni seveni sev! Beni de kullarıma sevdir!
- Ya Rabbi bunu nasıl yapayım?
- Nimet ve ihsanlarımı onlara hatırlat, onlar benden ancak iyilik beklesinler.
Allahu teÂlÂya husn-i zan
Musluman omrunun sonlarına doğru, oleceği zaman Allahu teÂlÂya daha cok husn-i zan etmelidir! Yani (Ben her ne kadar gunahkÂr isem de, Allahu teÂl beni affeder) diye umit etmelidir! Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Olurken mutlaka Allahu teÂlÂya husn-i zan etmelisiniz.) [Muslim]
(Allahu teÂlÂ, "Ben kulumun zannı uzereyim. Beni nasıl zannederse oyle bulur" buyurdu.) [İbni Hibban] (Yani "Allah, beni affeder" diye umit ediyorsa onu affeder. Allah’tan umidini keserek, "Ben mutlaka Cehennemliğim" diyorsa Cehenneme gider.)
Olum doşeğindeki birisi, Peygamber efendimize (Cehenneme gitmekten korkuyorum; fakat Allah’ın rahmetinden de umidimi kesmiyorum) dedi. Resul-i ekrem, (Muminin kalbinde korku ile umit varsa, Allahu teÂl da ona umduğunu verir, korktuğundan da emin eder) buyurdu. (Tirmizi)
Sual: Tevbe ettiğimiz bir gunah, ahirette yine karşımıza cıkar mı?
CEVAP
Hayır. Tevbe eden hic gunah işlememiş gibi olur. Bir hadis-i şerif meali şoyledir:
(Allahu teÂlÂ, tevbe edenin gunahlarını, yazıcı meleklerine unutturduğu gibi, kulun kendi organlarına ve dunyada bunu bilenlere de, unutturur. O kimse, Allahu teÂlÂya kavuşunca, artık gunahı sebebiyle aleyhine şahitlik edecek kimse kalmaz.) [İ.Asakir]
Affedilmeyen gunah mı?
Sual: Bir arkadaş, icki, kumar, faiz, zina ve livata gibi hemen her buyuk gunahı işlemiş. Tevbe edip, bunların hepsini bırakmış ama, Allah beni kesinlikle affetmez diyor. Allah hangi gunahları affetmez?
CEVAP
Allahu teÂlÂ, tevbe edilen her gunahı affeder. Affetmediği tek gunah yoktur. Muşrikleri, kÂfirleri bile tevbe edince affediyor. İki hadis-i şerif şu mealdedir:
(Hak teÂl buyurdu ki: Ey Âdemoğlu, dua edip, benden af dilersen, gunahların ne kadar cok, ne kadar buyuk olursa olsun, hic birine bakmadan seni affederim. Goklere ulaşacak kadar gunah işlesen; ama rahmetimden umidini kesmeyip, benden mağfiret dilersen, seni affederim.) [Tirmizi]
(Tevbe eden kimse, hic gunah işlememiş gibi olur.) [İbni Mace]
Bir Âyet-i kerime meali de şoyledir:
(Ey gunahı cok olan kullarım, Allah’ın rahmetinden umidinizi kesmeyin! Allah butun gunahları affeder. O sonsuz mağfiret ve nihayetsiz merhamet sahibidir.) [Zumer 53]
Bu Âyet-i kerime ve hadis-i şerifler gosteriyor ki tevbe edince her gunah affolur.
Sual: Tam İlmihal’de, (Tevbenin kabul olması icin, namaz borcu ve kul hakkı olmamak lazımdır. Bir namaz borcu olan, bunu kaza etmedikce, tevbesi kabul olmaz) deniyor. Mesela ickiye tevbe eden kimse, namaz borcu veya kul hakkını odemedikce, tevbesi kabul olmaz mı?
CEVAP
Tevbesi kabul olmaz demek, mesela namaz borcu olan bir kimse, (YÂ Rabbi, kılmadığım namazlar icin tevbe ettim, bunları affet) derse, kaza etmedikce affedilmez, yani bu tevbesi kabul olmaz. Bunun gibi, uzerinde kul hakkı olan bir kimse, (YÂ Rabbi, kul haklarımı affet) derse, hak sahiplerinin hakkını odemedikce, helalleşmedikce, yine kul hakları affedilmez, yani bu tevbesi kabul olmaz.
Burada affedilmez, demek (Hic affa uğramaz, doğruca cehenneme gider) demek de değildir. Ahirette de, helalleşme olacaktır. Hak sahibi, ahirette hakkını helal ederse, mesele kalmaz. Helal etmezse, hakkı kadar sevablar alınıp, hak sahibine verilir. Boylece, kul borcu olanın, sevabları azalmış olur. Sevabları yoksa, hak sahibinin gunahlarını, yuklenmek zorunda kalır. Namaz borcu olan da, affa veya şefaate kavuşarak cennete gider. Affa veya şefaate kavuşmazsa, kabirde, mahşerde cektiği sıkıntılar gunahlarına kefaret olur.
Gunahların birine tevbe etmek
Sual: Butun gunahlarına değil de, bunlardan birine, mesela kumar oynamaya tevbe edilse, diğer gunahlar geciktirilse, tevbe edilen gunah affedilir mi?
CEVAP
Gunahlar birbirine bağlı değildir. Elbette tevbe edilen ve bir daha yapılmayan gunah affolur. Bu, kumar olur, icki olur fark etmez; fakat diğer gunahların tevbesini geciktirmek doğru değildir.
Tevbe ederken, şu uc şartı gozetmeli:
1- İşlediği gunaha pişman olup uzulmeli,
2- Gunahtan hemen vazgecmeli,
3- Bir daha yapmamaya karar vermeli.
Bu uc şartı yapmadan, yalnız dille tevbe etmek, yalancılık olur. Gunahtan sonra, hemen tevbe etmek farzdır. Tevbeyi geciktirmek, bu gunahı işlemekten daha buyuk gunahtır. Bu gunah, her gun bir misli artar. Bunun icin de, ayrıca tevbe etmek gerekir. (Berika)
--- Sonraki mesaj ---
Tevbe istiğfar nasıl yapılır
Sual: Tevbe-istiğfar nedir, nasıl yapılır?
CEVAP
İstiğfar etmek, estağfirullah demektir. Tevbe, haram işledikten sonra, pişman olup, Allahu teÂlÂdan korkmak, bir daha yapmamaya azmetmek, karar vermektir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Tevbe, gunahtan sonra o gunahı bir daha yapmamaktır.) [İ.Ahmed]
Gunahtan hemen sonra tevbe etmek farzdır. Tevbeyi geciktirmek de buyuk gunahtır. Bunun icin de, ayrıca tevbe etmek gerekir. Kur'an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Allah’a tevbe edin!) [Nur 31]
(Allahu teÂlÂ, tevbe edenleri sever.) [Bekara 222]
(Allah’a tevbe-i nasuh yapınız!) [Tahrim 8]
Nasuh kelimesine 23 mana verilmiştir. Bunlardan en meşhuru gunahlara pişman olup, istiğfar etmek ve bir daha işlememeye karar vermektir. Nasuh tevbesinin ne olduğunu soran zata Peygamber efendimiz buyurdu ki:
(Tevbe-i nasuh, gunahkÂrın işlediği gunahtan pişman olması, Allah’tan mağfiret dilemesi, bir daha boyle bir gunah işlememesi demektir.) [Beyheki]
İstiğfarın fazileti cok fazladır. Kur'an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(İstiğfar okuyunuz! İmdadınıza yetişirim.) [Hud 52]
Hadis-i şeriflerde de buyuruldu ki:
(Allahu teÂlÂ, gunah işleyip pişman olanı, istiğfar etmeden once affeder.) [Taberani]
(Kucuk gunahlarda ısrar edilirse kucuk kalmaz. Buyuk gunahlara istiğfar edilirse buyuk kalmaz.) [Deylemi]
(İstiğfar eden, gunde 70 defa aynı gunahı işlese ısrar etmiş sayılmaz.) [Tirmizi]
(Gunde 70 defa istiğfar edenin, 700 gunahı affolur.) [Beyheki]
(İstiğfara devam edeni, Allahu teÂlÂ, dertlerden, sıkıntılardan kurtarır. Ummadığı yerden rızıklandırır.) [Nesai]
(Bir mumin gunah işleyince, melek uc saat bekler, eğer o kimse istiğfar ederse, o gunahı yazmaz.) [Hakim]
(Gunahınız cok olup goklere kadar ulaşsa, pişman olunca, Allahu teÂlÂ, tevbenizi kabul eder.) [İbni Mace]
(Gunahlar kalbi paslandırır, karartır. Kalblerin cilası ise istiğfardır.) [Beyheki]
(Derdinizi ve devasını bildireyim. Derdiniz, gunahlar, devası da istiğfardır.) [Hakim]
(Bir gunahkÂr, istiğfar eder, sonra bu gunahı tekrar yapar, sonra istiğfar eder. Ucuncude yine yapar, yine tevbe ve istiğfar ederse, dorduncu defa yapınca, buyuk gunah yazılır.) [Deylemi]
(Gunaha devam edip, dili ile istiğfar eden, Rabbi ile alay etmiş sayılır.) [Beyheki]
(Herkes gunah işler. Fakat gunahkÂrların en iyisi tevbe edendir.) [Hakim]
(Gunahına pişman olup abdest alıp, namaz kılanı ve gunahı icin istiğfar edeni, Allahu teÂl affeder.) [Nesai]
(Kıyamette, amel defterinde cok istiğfar bulunana mujdeler olsun!) [Beyheki]
Peygamber efendimiz, (“Estağfirullahelazim ellezi la ilahe illa huverrahmanurrahim el-hayy-ul-kayyumullezi la-yemutu ve etubu ileyh Rabbigfir li” istiğfarını 25 defa okuyanın, odasında, ailesinde, evinde ve şehrinde kaza, bela olmaz) buyurdu. Bunu her sabah ve akşam okumalıdır! Âlimlerin coğu, talebelerine ve evlatlarına bunu okumalarını tavsiye etmişler, cok faydasını gormuşlerdir. Bu nimetlere kavuşabilmek icin Ehl-i sunnet itikadında olmak ve dinimizin emir ve yasaklarına riayet etmek şarttır. İtikadı bozuk olanın, bid'at ehlinin okuması fayda vermez. (Meariculhidaye)
Ehl-i sunnet itikadında olmak, kul haklarını ve kazaya kalan farzlarını odemek ve haramlardan vazgecmek şartı ile Cuma gunu sabah namazından once, aşağıdaki duayı okuyanın butun gunahlarının affedileceği hadis-i şerifle bildirildi. Dua şudur:
(Estağfirullahelazim ellezi la ilahe illa huvel hayyel kayyume ve etubu ileyh.) [Ramuz]
Gunaha pişmanlık
Tevbe istiğfardan once yapılmalıdır! Tevbe cirkin şeyi bırakıp guzel olana donmek demektir. İstiğfar, gunahın cirkinliğini gorup, ondan yuz cevirdikten sonra, mağfiret talep etmektir. Hadis-i şerifte (Pişmanlık tevbedir) buyuruldu. (Hakim)
Yapılan gunahları her hatırlayışta istiğfar etmelidir! Gunahları hatırladıkca istiğfara devam edilirse, gecmiş gunahlar affolur.
Tevbe edebilmek, Hak teÂlÂnın buyuk nimetlerinden biridir. Gunah işleme korkusu ile tevbeyi asla geciktirmemelidir! Cunku, hadis-i şerifte (Sonra yaparım diyenler helak oldu) buyuruldu. Yani tevbeyi ve diğer iyi işleri geciktirenler, bu gunun işini yarına bırakanlar, aldandı, ziyan etti. (İ.Gazali)
Gunah, kulun yanında kucuk ve kıymetsiz gorununce, Allahu teÂl katında buyuk olur. Kul kucuk gunahı buyuk gorunce, o gunah Allahu teÂlÂnın katında kuculur. Mumin, iman ve marifetiyle kucuk gunahları da buyuk gorur. Her gunah işleyişte kalbi sızlar. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Mumin, gunahını dağ gibi gorup, ustune duşeceğinden korkar. Munafık ise, burnunun uzerine konan ve hemen ucacak sinek gibi gorur.) [Buhari]
Gunah işlediğini bilmek
Şu halde, gunah işlediğini bilmek buyuk nimettir. O kişinin mumin olduğunu gosterir. Allahu teÂlÂnın hakkı olan gunahları icin tevbe etmeli, pişmanlık ve uzuntu duymalı, gunahı terk etmeli, kefaret olması icin cok sevap işlemelidir! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Gunah işlediğin zaman, karşılığında onu mahvedecek sevap işle!) [İ.Gazali]
Kul hakkının kefareti icin, hak sahiplerine iyilik ve dua etmelidir! Hak sahibi olmuş ise, o kimseyi rahmetle anmalı, coluk cocuğuna ve vÂrislerine ihsanda bulunmalıdır! Gunahları icin istiğfara devam etmelidir! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Allahu teÂlÂ, istiğfara devam edeni, her sıkıntıdan kurtarır, her darlıkta bir genişlik verir ve ummadığı yerden rızıklandırır.) [Nesai]
Bir kimse gunah işleyince, Allahu teÂlÂnın bu gunahı işlerken gorduğunu bilse, Allahu teÂlÂ, kulunun kendisini hatırlaması sebebiyle gunahını affeder. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(İşlediği gunahı, Allahu teÂlÂnın bildiğine inanan, gunahına tevbe etmese bile, Allahu teÂl onu affeder.) [Taberani]
İşlediği gunahı, Allahu teÂlÂnın bildiğine inanan kimse, Allah’a inanıyor demektir. Allahu teÂlÂya inanan kimse de gunah işleyince, gunahını Allahu teÂl gorduğu icin utanır ve ister istemez pişmanlık duyar. Pişmanlık ise tevbedir. Tevbe eden kimseyi de Allahu teÂl affeder. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Ya Rabbi, iyilik edince mujdelenen, kotuluk edince istiğfar edenlerden eyle.) [Buhari]
(Yatağa girince, 3 defa "Estağfirullahelazim ellezi la ilahe illa huv el-hayyel- kayyume ve etubu ileyh" diyenin gunahları, deniz kopukleri kadar cok olsa da, affolur.) [Tirmizi]
("Rabbim, seni noksan sıfatlardan tenzih ederim. Kotu işlerde bulundum. Senden başka gunahımı affedecek yoktur. Beni affet!" diyenin karıncalar sayısınca gunahı olsa, Allahu teÂl affeder.) [Beyheki]
(Ey kullarım, koruduklarım haric, hepiniz gunahkÂrsınız, benden mağfiret dileyeni bağışlarım. Mağfiret etmeye kadir olduğuma inananı affederim.) [Tirmizi]
(Gunahtan korunmayanı Allahu teÂl da [dunya ve ahirette felaketlerden] korumaz.) [İ.Huzeyme]
(Muminler icin, her gun 25 defa, istiğfar okuyanın kalbinden kin, hile ve haset cıkar. İsmi evliyalar arasına yazılır. Ona butun muslumanlar sayısınca, sevap verilir. Kıyamette butun muminler, "Ya Rabbi, bu kulun bizim icin istiğfar okudu. Sen de onu affet!" derler.)
Muminler icin istiğfar:
(Allahummağfir-li velivalideyye veli ustaziyye velil-muminine vel-muminat, vel-muslimine vel-muslimat, el-ahya-i minhum vel-emvat, birahmetike ya erhamerrahimin.) [Miftah-un-necat]
Gunah işlemeye devam eden kimse unutkan olur, ahmaklaşır, aklı da azalır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki :
(Gunah işleyenin bir aklı gider, bir daha geri donmez.) [İ.Gazali]
Gunahların hepsi Allahu teÂlÂnın emrini yapmamak olduğundan buyuktur. Hadis-i şerifte, buyuruldu ki:
(Ufacık bir gunahtan kacınmak, butun cin ve insanların ibadetleri toplamından daha iyidir.) [R.Nasıhin]
Gunahı kucuk gormek
Gunahların bazısı, bazısına gore kucuk gorunse de, Allahu teÂlÂnın emirlerini yapmamak olduğu icin hepsi de buyuktur. Cunku Allahu teÂlÂnın gazabı gunahlar icinde gizlidir. Hadis-i şerifte, (Kucuk gunaha devam edilirse, buyuk olur) buyuruldu. Kucuk gorulen gunah buyur.
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Gunahların kucuk goruneninden sakının! Bunlar toplanınca sahibini helak eder. Bu şuna benzer ki, bir kavim bir vadiye iner, cercop, odun ne bulurlarsa toplayıp getirirler. Boylece koca bir yığın olur. Bunu yakıp ateşinde ekmeklerini pişirirler. İşte kucuk gorunen gunahlardan hesaba cekilen de helak olur.) [Taberani]
(Hep gunah işleyenin kalbi muhurlenir, artık sevap işleyemez olur.) [Bezzar]
(Bir kimse, gunah işlediği zaman kalbinde siyah bir nokta hasıl olur. Eğer tevbe ederse, o leke silinir. Tevbe etmeyip tekrar gunah işlerse, o leke buyur ve kalbin tamamını kaplar, kalb, kapkara olur.) [HarÂiti]
Biri, 2-3 defa (Vay gunahlarım) deyince, Resulullah efendimiz, (Allahumme mağfiretuke evseu min zunubi ve rahmetuke erca indi min ameli diye dua et) buyurup, o kişiye uc defa tekrarlattıktan sonra (Allah seni affetti) buyurdu. (Hakim)
Yukarıdaki duanın tercumesi şoyle:
(Allah’ım, benim gunahlarıma gore senin rahmetin cok fazladır. Ben amelime guvenmiyor, senin rahmetini umit ediyorum.)
Gunahlarına tevbe eden, pişman olan kimsenin kul borcları, namaz, oruc gibi kazaları haric, gunahları affolur. Borclarını odemeli veya helalleşmelidir! Kazalarını da bir an once bitirmelidir!
Hazret-i Bera’ya "Kendinizi elinizle, tehlikeye atmayın" Âyeti duşmanla karşılaşıp şehid duşene kadar savaşan kimse hakkında mıdır?" diye sorulunca; Hazret-i Bera, (Hayır! Bir gunah işleyip sonra da Allah onu bağışlamaz diyen hakkındandır) dedi. (Hakim)
Hasan-ı Basri hazretlerine birisi kıtlıktan şikayet etti. Başka birisi fakirlikten, diğer birisi de cocuğunun olmadığından şikayette bulundu. Hepsine de istiğfar etmesini tavsiye etti. Daha başka insanlar da ceşitli konularda sual ettiler. Onlara da istiğfar etmelerini tavsiye etti. Sebebini sorduklarında, Nuhsuresi 10,11 ve 12. Âyet-i kerimesini okudu.
Eshab-ı kiramdan bir zat, cocuğu olmayan birisine istiğfara devam etmesini soyledi. O kimse gunde yedi yuz defa istiğfar ederdi. Nihayet bu şahsın on cocuğu oldu.
Butun gunahları affolur
Sual: Hadis-i şeriflerde, bazı duaları okuyanın ve bazı ibadetleri yapanın butun gunahlarının affedileceği bildirilmiş. Bunlara buyuk gunahlar da, dahil midir?
CEVAP
Genelde, butun gunahlardan kasıt, kucuk gunahlardır. Buyuk gunahların affedilmesi icin ayrıca tevbe etmek, kul hakkı varsa, hak sahipleri ile helalleşmek gerekir. Namaz, oruc gibi, farz ibadetler terk edilmiş ise, hem tevbe istiğfar etmek, hem de, bunları kaza etmek gerekir.
Kadir gecesini ihya edenin, Ramazan orucunu tutanın, haccı kabul olanın, gunahları affedilirse de, namaz, oruc ve kul borcları odenmiş olmaz. Bunları kaza ederek, borctan kurtulması gerekir.
Gunahı hatırlayınca
Sual: Buyuk bir gunah işledik. Sonra tevbe ettik. O gunahı hatırlayınca, yine istiğfÂr gerekir mi?
CEVAP
Her hatırlayışta istiğfar gerekir.
Tevbe icin namaz
Sual: Tevbe etmek icin illa 2 rekat namaz kılıp mı tevbe etmeliyiz?
CEVAP
Namaz kılma mecburiyeti yoktur. Namaz kılıp dua ederek Allahu teÂlÂya sığınmak iyi olur. Pişman olmak tevbedir.
Acıkca işlenen gunah
Sual: Acıkca işlenen gunahın tevbesi de acıkca yapılmazsa, bu tevbe sahih olmaz mı?
CEVAP
Sahih olur. Tevbenin sahih olması icin, acıkca yapılma şartı yoktur; fakat acıkca yapılmazsa, o gunahı işlediğini bilenler, o kimseye, gunaha devam ediyor diye suizan edebilir. Bunun icin, acıkca işlenen gunahın tevbesini de mumkunse acıkca yapmalı, gunahımızı bilenlere, artık o gunahı bıraktığımızı duyurmalı. Duyurulmasa da, tevbe yine sahih olur.
--- Sonraki mesaj ---
Pişmanlığın fazileti
Sual: Buyuk bir gunah işleyenin, artık Allah beni affetmez diye duşunmesi doğru mu?
CEVAP
Cok yanlıştır. İnsan ne kadar buyuk gunah işlerse işlesin, Allahu teÂlÂnın rahmetinden umidini kesmemelidir. Bir gunah işleyince, hemen tevbe etmelidir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Eskiden bir kimse 99 adam oldurur, sonra pişman olur. Bir rahibe gidip sorar:
- Benim tevbem kabul olur mu?
Rahip der ki:
- Hayır tevben kabul olmaz.
Adam bunu da oldurur. Sonra buyuk bir Âlimi bulur. Ona da durumu anlatıp sorar:
- Tevbem kabul edilir mi?
Âlim der ki:
Elbette her gunahın tevbesi vardır. Ancak ulkene gitme, orada kotu insanlar var. Bunu, iyi insanların bulunduğu başka bir yere gonderir. Adam giderken yolda olur. Azap melekleri ile rahmet melekleri gelir. Oluyu almak isterler. Başka bir meleği hakem tayin ederler. Bu melek de o kimsenin, cıkış yeri ile gideceği koy arasını olcer. İyi insanların bulunduğu yere bir karış yakın olduğu icin oluyu rahmet meleklerine verir. Allahu teÂlÂ, iyi insanların bulunduğu koyu yakınlaştırdığından melekler orayı daha yakın bulurlar. Boylece olu mağfiret olur.) [Buhari]
Samimi pişmanlık
Sual: İşlediğim gunaha cok pişman oldum. Ne tavsiye edersiniz, intihar mı edeyim?
CEVAP
İnsan, ne kadar buyuk gunah işlerse işlesin, pişman olur ve bir daha aynı gunahı işlemezse, gunahı affolur. İşlediği gunahları kimseye soylemezse, ahirette o gunahlar acıklanmaz. Hic kimseye bir şey soylemeden, "Gunahlarıma tevbe ettim. Bir daha işlememeye karar verdim. Ya Rabbi, gunahlarımı affet" demek kÂfidir. Namazınızı hicbir zaman aksatmayınız!
Cenab-ı Hak, tevbe edilen her gunahı affeder. Bir kÂfir, kufrune tevbe ederse, mumin olur, butun yaptıkları affolur. Bir mumin de, her buyuk gunahtan daha buyuk gunah olan Allah’a şirk koşarak kÂfir olsa, sonra pişman olup tevbe etse Allahu teÂl yine affeder. İşte birkac Âyet-i kerime meali:
(Ey gunahta haddi aşanlar, Allah’ın rahmetinden umit kesmeyin! Cunku Allah, butun gunahları affeder. O, gafururrahimdir, affı, merhameti coktur.) [Zumer 53]
(Kim, kotuluk eder, nefsine zulumde bulunur da, sonra mağfiret dilerse, Allah’ı cok affedici, cok merhametli bulur.) [Nisa 110]
(Ey muminler, Allah’a tevbe edin ki kurtuluşa eresiniz.) [Tahrim 8]
Hadis-i şeriflerde de buyuruldu ki:
(Gunahına tevbe eden, gunah işlememiş gibi olur.) [İbni Mace]
(Hak teÂl buyurdu ki, kulumun, gunahı goklere kadar yukselse, benden umit kesmeyip, af dilerse affederim.) [Tirmizi]
Artık bu kadar mujdeden sonra hemen, ellerinizi acıp dua edin, gunahlarımızı, sadece pişman olmakla affettiği icin Allahu teÂlÂya şukredin!
İntihar, bir kurtuluş, bir care değil, aksine tarifi imkansız buyuk azaba kendini atmak demektir. Ahiret sıkıntıları, dunya sıkıntıları ile mukayese bile kabul etmez. Ahiret sıkıntısı cok ağırdır. Dunya sıkıntılarına katlanamayan ahiretinkine nasıl katlanabilir?
Dinimizde bir kimseyi oldurmek buyuk gunahtır. Kendini oldurmek ise başkasını oldurmekten daha buyuk gunahtır. (Hindiyye)
GunahkÂrın tevbesi
Sual: Bircok ceşitli gunahlar işleyen birisi, tevbe edip dua etse, gunahları affolur mu?
CEVAP
Evet, affolur. Tevbe eden, bir daha gunah işlemezse, artık o hic gunah işlememiş gibi olur. İki hadis-i şerif meali şoyledir:
(Allahu teÂlÂ, “Kulum, elini kaldırıp dua ederse, ben onun elini boş cevirmekten haya ederim” buyurdu. Melekler, “Ya Rabbi, dua eden kimse, layık birisi değilse, yine mi elini boş cevirmezsin” dediler. Allahu teÂlÂ, “Ben mağfiret ehliyim. Siz şahit olun ki onu da affederim” buyurur.) [HÂkim]
(Kul tevbe edince Allah onun gunÂhlarını muhafaza meleklerine unutturduğu gibi, onun uzuvlarına ve bilen kim varsa hepsine unutturur. Allah’a mulÂki olduğunda [hesap gunu], gunahı sebebiyle aleyhine şahitlik yapacak kimse kalmaz.) [İbni Asakir]
--- Sonraki mesaj ---
Allah tevbe edeni sever
Sual: Cok gunah işleyen biri, Allah’ın sevgili kulu olabilir mi?
CEVAP
Elbette olur. Tevbe edenin gunahları affolur. Allahu teÂlÂ, tevbe edenleri sever. Hadis-i şerifte, (Tevbe eden Allah’ın habibidir) buyuruldu. (İ.Ebiddunya) [Habib, sevgili demektir.]
Tevbe edip bir daha gunah işlemeyen, Allahu teÂlÂnın sevdiği kul olur.
Kur'an-ı kerimde de mealen, (Allah, tevbe edenleri sever) buyuruluyor. (Bekara 222)
Hadis-i şerifte de buyuruldu ki:
(Bir kimse, istirahat icin ıssız bir colde uyur. Uyanınca yiyip iceceği bulunan bineğinin, yanından kaybolduğunu gorur. Her tarafta arar bulamaz. Yorgunluk icinde eski uyuduğu yere gelir, "Bu ıssız colde ac susuz kalacağım icin olmem mumkundur" diyerek umitsizlik icinde uyuyakalır. Uyandığı zaman devesini ve yiyip iceceğini yanı başında gorunce cok sevinir. İşte Allahu teÂl da bu kulun sevinmesinden cok, tevbe edene sevinir.) [Muslim]
[Yani Allahu teÂlÂ, yiyip iceceği ile devesini kaybedip, olum tehlikesi ile karşı karşıya kalan ve umidini kestikten sonra yiyip iceceği ile birlikte devesini bulan kimsenin sevincinden cok, kulun, kendisine yonelip, tevbe etmesine sevinir.]
Sual: Pişman olup tevbe edilen her gunah affolur mu?
CEVAP
Allahu teÂlÂ, tevbe edilen her gunahı affeder. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Bir kimse, işlediği gunaha tevbe edince, Allahu teÂl meleklerine buyurur ki: "Şu kimseye bakın, gunah işledi, gunahın cezasını veren ve affeden bir Rabbi olduğunu hatırlayıp tevbe etti. Şahit olun ki onu affettim.") [Buhari]
Bedevinin biri Peygamber efendimize sual etti:
- Ya Resulallah! Kıyamette insanların hesabını kim gorecektir?
- Allahu teÂl gorecektir.
- Bizzat kendisi mi?
- Evet.
Bedevi memnuniyet icinde guldu. Peygamber efendimiz sordu:
- Nicin guluyorsun?
- Kerem sahibi gucu yettiği vakit affeder, hesap gorduğu vakit de musamaha eder.
- Doğru soyledin. Allah’tan daha keremli kimse olamaz. O her keremliden daha keremlidir.
Peygamber efendimiz, oradakilere, (Bedevi fakih oldu) buyurduktan sonra şoyle devam etti:
- Bir kimse, Allahu teÂlÂnın şeref verdiği KÂbe’yi yıkıp yaksa, Allah’ın dostlarından birine hakaret etmek kadar buyuk gunah işlemiş olmaz.
- Ya Resulallah, Allah’ın dostları kimlerdir?
- Muminlerin hepsi Allah’ın dostlarıdır. Kur'an-ı kerimde şu Âyeti duymadın mı? (Allah muminlerin yardımcısıdır. Onları karanlıklardan nura cıkarır.) [Bekara 257]
Hadis-i şeriflerde de, (Mumin KÂbe’den ustundur) ve (Kalb kırmak, KÂbe’yi yetmiş defa yıkmaktan daha kotudur) buyuruldu. Gorulduğu gibi iman nimeti cok buyuk bir nimettir.
Mumin olurken, yani Cenneti, Cehennemi ve ahiret hallerini gorduğu vakit bile tevbe etse, butun gunahları affolur. Fakat imansızın tevbesi kabul olmaz.
Sual: Bir kişi, en buyuk gunahları işlese, sonra tevbe edip Hak yola donse, Allah bunun tevbesini kabul eder mi? Şirkin tevbesi olmaz mı?
CEVAP
Bir kimse, en buyuk gunahları işlese, hatta Allah’ı inkÂr etse, şirk koşsa, sonra pişman olup tevbe ederse, Allahu teÂl onun butun gunahlarını affeder. Cenab-ı Hakkın rahmeti bu kadar boldur. Kur'an-ı kerimde, (Şirki affetmem) buyurması, (Şirk uzere imansız olenleri affetmem) demektir. Yoksa olmeden once yaptığı şirklere tevbe edenin tevbesini kabul eder. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Gunahınız cok olup goklere kadar ulaşsa, tevbe edince, Allahu teÂl tevbenizi kabul eder.) [İbni Mace]
Bu hadis-i şerif kul hakkı bulunmayan gunahlar icindir. Eğer işlenen gunahlarda kul hakkı da varsa, sahibi ile helalleşmek gerekir. Borcu varsa, borclarını odemelidir. Kul borclarını odeyip onlarla helalleşen, diğer gunahlarına da tevbe edip bir daha işlemeyen kimse, hic gunah işlememiş gibi olur. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Tevbe eden, gunah işlememiş gibi olur.) [İbni Mace]
Sual: Şirk ne demektir?
CEVAP
Şirk, Allahu teÂlÂya ortak yapmak, benzetmek demektir. Benzeten kimseye muşrik, denir. Kufrun ceşitleri vardır. Hepsinin en kotusu, en buyuğu şirktir. Bir şeyin her ceşidini bildirmek icin, cok defa, bunların en buyuğu soylenir. Bunun icin, Âyet-i kerimelerde ve hadis-i şeriflerde bulunan şirk, her nevi kufur demektir. Mesela Nisa suresinin 48 ve 116. Âyetinde mealen, (Allahu teÂlÂ, kendisine şirk koşanları [yani muşrikleri, kÂfirleri] affetmez ve şirkten [yani her ceşit kufurden] başka olan gunahları affeder) buyuruluyor.
Şu halde her ceşit gunahın en kotusu kufurdur. Kufur ise kÂfirlik demektir.
--- Sonraki mesaj ---
Son nefeste tevbe
Sual: Yeis ve umitsizlik halinde, yani olmek uzere iken gunahlardan veya kufurden tevbe edilse, kabul olur mu?
CEVAP
Son nefeste Muslumanın tevbesi sahih olur; ama, kÂfirin imana gelmesi sahih olmaz. Yani onun son andaki tevbesigecerli olmaz. (S. Ebediyye)
Yeis hali, olurken ahiret hallerinin keşfidir. Yani olurken Cenneti Cehennemi gosterirler, kÂfire inansaydın işte şu Cennete gidecektin derler. Bu halde iken bile muslumanın tevbesi kabul olur. Ama kÂfirin iman etmesi kabul olmaz. Firavun, olurken bunları gordu ve iman etti ise de, bu andaki iman muteber değildir.Kur’an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Kotulukleri işleyip dururken, olum gelince; “Şimdi tevbe [iman] ettim” diyenler ile kÂfir olarak olenlerin tevbesi [imanı] makbul değildir.) [Nisa 18]
(Firavun boğulacağı an, “İsrailoğullarının inandığından başka ilah olmadığına inandım, artık ben de Musluman oldum” dedi. Ona, “Şimdi mi inandın, daha once baş kaldırmış ve bozgunculuk etmiştin” dendi.) [Yunus 90, 91]
(Artık o cetin azabımızı [azap meleklerini] gordukleri zaman, Allah’a inandık derler. Fakat o zaman inanmaları bir fayda vermez.) [Mumin 84]
Hadis-i şeriflerde de buyuruldu ki:
(Guneş batıdan doğmadığı muddetce, tevbe eden kimsenin tevbesi [iman etmesi] kabul olur.) [Muslim]
(Can boğaza gelmediği muddetce, kulunun tevbesini [iman etmesini] Allahu teÂl kabul eder.) [Tirmizi]
(Olumunden bir saat once, tevbe eden kimsenin tevbesi [iman etmesi] kabul olur.) [İ. Ahmed]
Bir terzi, buyuklerden birine sordu:
- Olum yaklaşınca tevbenin kabul edileceğini bildiren hadis-i şerifin acıklaması nasıldır?
- Evet tevbe kabul edilir; ama senin mesleğin nedir?
- Terziyim, elbise dikerim.
- Terzilikte en kolay iş nedir?
- Kumaşı makasla kesmektir.
- Kac yıldır terzisin?
- Otuz yıldır.
- Canın gargaraya gelince kumaş kesebilir misin?
- Hayır kesemem.
- Otuz yıl kolaylıkla yaptığın işi, o zaman yapamazsan, omrunde hic yapmadığın tevbeyi, can gargarada iken nasıl yapabilirsin? Bugun gucun yerinde iken tevbe eyle! O zaman yapman cok guc olur. Şimdi tevbe edersen, o zaman da tevbe etmek nasip olur.
Terzi tevbe edip, salihlerden oldu. (R.Nasıhin)
Sual: Tevbe kapısı ne zamana kadar acıktır?
CEVAP
Guneş batıdan doğmadan once iman etmek şarttır. Kıyametin buyuk alametlerinden birisi de, guneş batıdan doğacaktır. Bunu goren butun insanlar, iman edecekler. Fakat bu imanları kabul olmayacaktır. Cunku artık tevbe kapısı kapanmış olur. Bir hadis-i şerif meali şoyledir:
(Tevbe kapısı acıktır. Guneş garbdan doğuncaya kadar kapanmaz.) [Taberani]
Bugunku insanlar icin ise, tevbe kapısı her zaman acıktır. Son nefese kadar tevbeler kabul edilir. Can boğaza gelmeden iman etmek şarttır. Olurken, ahiret hallerini gordukten sonra kÂfirin imanı muteber olmaz. Fakat o anda da, Muslumanın gunahlardan tevbesi kabul olur.
Sual: Oleceğini anlayan hasta, (Butun gunahlarıma tevbe ettim) dese, tevbesi kabul olur mu?
CEVAP
Olum alametleri başladığı, hayattan umit kesildiği zaman bile, Muslumanın tevbesi kabul olur; fakat kÂfirin imana gelmesi kabul olmaz.
Sual: Olmek uzereyken, (Cennet, Cehennem yok)gibi, kufre sebep olan bir şey soyleyen kimse, kÂfir olarak mı olmuş olur?
CEVAP
Olum halindeyken, kufre sebep olan şey soyleyen Musluman, mumin kabul edilir; cunku o anda aklı başında değildir. Muslumana husnu zan edilip, olum sarhoşluğuyla soylediği kabul edilir.
__________________
Tovbe etmenin onemi bilmeyenler iceri!!!!!!!
Dini Bilgiler0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eðitim Forumlarý
- Ýslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Tovbe etmenin onemi bilmeyenler iceri!!!!!!!