Fasık ve gunah
Sual: Meal okuyorum, ancak kafayı uşutmek uzereyim. Fasık, kÂfir demek midir?
CEVAP
Fasık, kÂfir demek değildir. Okuduğunuz Kur'an tercumeleri ile dini doğru oğrenmeniz mumkun olmaz. Bircok kelime, her ilimde, ayrı manada kullanılır. Mesela, zalim kelimesi tefsir ilminde, kÂfir demektir. Fıkıh ilminde, başkasının hakkına saldıran kimse denir. O halde, bir ilme ait bir kitabı okuyup anlayabilmek icin, once kelimelerin bu ilimdeki ozel manalarını bilmek gerekir. İşte, birkac sene Arabi oğrenenlerin ve eline bir cep lugati alıp da, Kur'an-ı kerimi ve hadis-i şerifleri tercumeye kalkışan turedilerin, para kazanmak icin yaptıkları tercume ve tefsirler, bozuk ve zararlı olmaktadır. Mealden tefsirden din oğrenilmez.
Tevbe edip bir daha gunah işlemeyen hemen fasıklıktan kurtulur. Cenab-ı Hak, tevbe edilen her gunahı affeder. Bir kÂfir, kufrune tevbe ederse, mumin olur, butun gunahları affolur. Bir mumin de her ceşit gunahı işlese, hatta Allah’a şirk koşsa, sonra pişman olup tevbe etse, Allahu teÂl yine affeder. Kur'an-ı kerimde mealen buyuruldu ki:
(Ey gunahta haddi aşanlar, Allah’ın rahmetinden umit kesmeyin! Cunku Allah, butun gunahları affeder. O, gafururrahimdir, affı, merhameti coktur.) [Zumer 53]
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Tevbe eden, gunah işlememiş gibi olur.) [İbni Mace]
(Hak teÂl buyurdu ki, kulumun, gunahı goklere kadar yukselse, benden umit kesmeyip, af dilerse affederim.) [Tirmizi]
(Allah’ın Rab, benim de Peygamber olduğuma yakînen inanana, Cehennem haram olur.) [Hakim]
(Hak teÂlÂ, "Gunahını affımdan buyuk gorene şiddetli gazap ederim" buyurdu.) [Deylemi]
(Allah’ın rahmetinden umit kesmeyen fasık, Allah’ın rahmetinden umit kesen abidden, rahmete daha yakındır.) [Hakim]
(Mumin, Allah’ın azabını bilseydi, Cenneti umit etmezdi. KÂfir de Allah’ın rahmetini bilseydi, Cennetten umidini kesmezdi.) [Muslim]
[Allah’ın rahmeti bu kadar bol iken Onun rahmetinden hic umit kesilir mi?]
(Allahu teÂlÂ, hic kimsenin hatırına gelmeyen bir mağfiretle, gunahkÂr muslumanları affeder.) [Beyheki]
(Allahu teÂl buyurdu ki, "Ey kulum, af dilersen, gunahlarının cokluğuna bakmadan affederim. Gunahların bulutlara kadar yukselse de affederim. Yer dolusu gunahla gelsen, yer dolusu mağfiretle karşılarım. Yeter ki iman ile gel!") [Tirmizi]
--- Sonraki mesaj ---
Tevbem kabul oldu mu?
Sual: Tevbenin kabul edildiği bilinebilir mi?
CEVAP
İmam-ı Gazali hazretleri buyurdu ki:
Tevbenin kabul edildiğine dair alametler vardır. Boyle bir kimse,
1- Tevbe ettiği gunahlara meyletmez.
2- Her yerde, her zaman Allahu teÂlÂnın kendisini gorduğunu bilip gunah işlemekten utanır.
3- Fasıklardan kacar, salihlerle beraber olur.
4- Dunya malına tamah etmez. Ahiret icin calıştığını az gorur.
5- Farz amelleri aksatmaz.
6- İşlediği gunahları hatırladıkca uzulur ve istiğfar eder. Butun azalarını gunah işlemekten muhafaza etmeye calışır.
Boyle bir kimsenin tevbesi kabul edilmiş demektir. Kur'an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Elbette, Allahu teÂlÂ, tevbe edenleri de, temizlenenleri de sever.) [Bekara 222]
Tevbeyi geciktirmek
Sual: Bir gunah işliyoruz, yine işleriz diye tevbe etmiyoruz. Tevbeyi geciktirmenin mahzuru var mıdır? Tevbe ettim demek yeterli midir?
CEVAP
Her gunahtan sonra, hemen tevbe etmek farzdır. Tevbeyi bir saat geciktirince, gunah iki kat olur.
Tevbe ettim demek, tevbe olmaz. Cunku, tevbenin sahih olması icin uc şart lazımdır:
1- Hemen gunahı bırakmalıdır.
2- Gunah işlediğine, Allahu teÂlÂdan korktuğu icin, utanmak ve pişman olmak lazımdır.
3- Bu gunahı bir daha hic yapmamayı gonulden soz vermektir. Allahu teÂl şartlarına uygun olan tevbeyi kabul edeceğine soz vermiştir.
Gunaha tevbe etmeli
Sual: Gunaha tevbe etmemek veya tevbeyi geciktirmek de gunah mıdır?
CEVAP
Elbette gunahtır. Muhammed Masum hazretleri buyuruyor ki:
İşlenen gunaha tevbe etmemek, o gunahı işlemekten daha kotudur. (2/110)
Her gunahtan sonra, hemen tevbe etmek farzdır. Tevbeyi bir saat kadar geciktirince, gunah iki kat olur. (Hak Sozun Vesikaları)
Tevbeyi geciktirmek
Sual: (Tevbeyi bir saat geciktirince gunahı iki kat olur) dendiği gibi, (Gunah işleyince melekler uc saat yazmaz, tevbe edilmezse, o zaman yazılır) da deniyor. Buradaki incelik nedir?
CEVAP
Bir saat gecikince gunahı artıyor; ama uc saat icinde tevbe ederse, hic gunah yazılmıyor. Uc saat icinde tevbe edilmezse, gunahı katlanmış olur, o katlanmış haliyle gunah yazılır demektir.
--- Sonraki mesaj ---
Tevbede samimiyet
Sual: Bir gunaha tevbe eden kimse, o gunahı tekrar işlese, sonra tekrar tevbe etse, Allah ile alay etmiş olmaz mı?
CEVAP
Hayır. Ancak, hem tevbe ediyor, hem de gunaha devam ediyorsa, (Şimdi bu gunahı işleyeyim de, nasıl olsa, tevbe edince, affeder) denirse, o zaman uygun olmaz. Bir hadis-i şerif meali şoyledir:
(Gunaha devam edip, dili ile istiğfar eden, Rabbi ile alay etmiş sayılır.) [Beyheki]
Bir kimse, samimiyetle, bir daha yapmamak uzere tevbe ettikten sonra, nefsine uyarak, tekrar o gunahı işlese, sonra yine pişman olup, tevbe etse, Allahu teÂl gunahını affeder. Bu şekilde tevbesini bin kere bozsa da, yine tevbe etmelidir. Bir Âyet-i kerime meali de şoyledir:
(Bir kimse, gunah işler veya kendine zulmeder, sonra pişman olup, Allahu teÂlÂya istiğfar ederse, Allahu teÂlÂyı cok merhametli, af ve mağfiret edici bulur.) [Nisa 110]
İslam Âlimleri buyuruyor ki:
Tevbeden sonra, gunahı tekrar işleyenin, tekrar tevbe etmesi sahih olur. Boylece, cok defa tevbe etmesi, sahih olur. (Berika)
Tevbe ettim demek, tevbe olmaz. Cunku, tevbenin sahih olması icin uc şart lazımdır:
1- Hemen gunahı bırakmalıdır.
2- Gunah işlediğine, Allahu teÂlÂdan korktuğu icin, utanmak ve pişman olmak lazımdır.
3- Bu gunahı, bir daha hic yapmamaya gonulden soz vermektir. Allahu teÂlÂ, şartlarına uygun olan tevbeyi kabul edeceğine soz vermiştir, tevbe edenleri sever, affeder. Sonra, o gunahı tekrar yaparsa, tevbesi bozulmaz. İkinci bir tevbe, lazım olur. Tevbe ettiği bir gunahı hatırlayınca, gunahı işlediğine sevinirse, tekrar tevbe gerekir. Gunahı tekrar işlersem, tevbem bozulur, diye tevbe etmemek, yanlıştır, cahilliktir, şeytanın aldatmasıdır. Her gunahtan sonra, hemen tevbe farzdır. Tevbeyi kasten geciktirince, gunahı iki kat olur. (Hak Sozun Vesikaları)
Sual: İslam Ahlakı kitabında, (Gunahın dunyadaki zararını duşunup, gunahtan vazgecmek tevbe olmaz) diyor. Oyleyse zinanın mala olan zararını duşunerek, ondan vazgecmek, tevbe olmamış mı oluyor?
CEVAP
O ifade, gunah işlemeye devam eden kimse icindir. Dunyadaki zarardan, hep mala zarar duşunmemeli. Mesela kimse gormediği zaman hırsızlık yapıyor, insanlar varken yahut biri gorur diye yapmazsa, hırsızlığa tevbe etmiş sayılmaz demektir. Yakalanırsa hapse duşebilir, dunyasına zararı olur. Zina da oyledir. Hep zina ediyordur. Fakat duyulma ihtimaline karşı zina yapmazsa, zinaya tevbe etmemiş demektir. Duyulursa adı kotuye cıkar. Bu da dunyasına zarar verir.
Gunaha devam eden
Sual: Bir kimse, hep aynı gunahı işlemeye devam edip, ardından tevbe etse, sonra yine aynı gunahı işlemeye devam etse, tevbesi makbul mudur?
CEVAP
Gunahı bırakmadıkca, tevbesi makbul olmaz. Bir hadis-i şerif meali şoyledir:
(Bir kimse gunahına tevbe eder, sonra bu gunahı tekrar yapar, sonra yine istiğfar eder; ucuncuye yine yapar ve yine tevbe ederse, dorduncu olarak yapınca, buyuk gunah yazılır.) [Mektubat-ı Rabbani c.2, m. 66]
Bir genc, tevbe ediyor, yine de gunahlara devam ediyormuş. Başına bazı belalar da gelince, bir Âlime gidip, (Ben tevbe ettiğim halde Allah yine bana bela gonderiyor, bu nasıl oluyor?) demiş. Âlim de, (Tevbe etmek, bir daha o gunahı yapmamak demektir. Gunahtan el cekmeden tevbe etmek, Rabbiyle alay etmek olur. Makbul tevbe, o gunahın bir daha gundeme gelmemesidir) demiş.
Tevbe ettikten sonra, gunaha dalmamalı,
Utanıp Rabbimizi alaya almamalı.
Cok muhim tembih
Sual: Bilip bilmeden cok soz soyluyor, doğru yanlış cok iş yapıyoruz. Farkında olmadan kufre duşmuşsek ne yapmamız lazımdır?
CEVAP
Erkek olsun, kadın olsun, her Muslumanın, her sozunde, her işinde, Allahu teÂlÂnın emirlerine, yani farzlara ve yasak ettiklerine yani haramlara riayet etmesi lazımdır. Bir farzın yapılmasına, bir haramdan sakınmaya ehemmiyet vermeyenin imanı gider, kÂfir [Allah’ın duşmanı] olur.
KÂfir olarak olen kimse, kabirde azap ceker. Ahirette Cehenneme gider. Cehennemde sonsuz yanar. Af edilmesine, Cehennemden cıkmasına imkan ve ihtimal yoktur.
KÂfir olmak cok kolaydır. Her sozde, her işte kÂfir olmak ihtimali coktur. Kufurden kurtulmak da cok kolaydır. Kufrun sebebi bilinmese dahi, her gun bir kere, (Ya Rabbi! Bilerek veya bilmeyerek kufre sebep olan bir soz soyledim veya bir iş yaptım ise, nadim oldum, pişman oldum. Beni af et) diyerek tevbe etse, Allahu teÂlÂya yalvarsa, muhakkak af olur. Cehenneme gitmekten kurtulur.
Cehennemde sonsuz yanmamak icin, her gun muhakkak tevbe etmelidir. Bu tevbeden daha muhim bir vazife yoktur.
Kul hakkı bulunan gunahlara tevbe ederken bu hakları odemeli, kılınmamış namaz borclarına tevbe ederken de, bunları kaza etmeye calışmalıdır. (Seadet-i Ebediyye)
Butun gunahları affolur
Sual: Bazı hadis-i şeriflerde, şunu yapanın butun gunahları affolur deniyor. Bunlara buyuk gunahlar da dÂhil midir? Mesela kumar, icki, faiz, zina, katillik, gasp, namaz kılmamak, oruc tutmamak gibi buyuk gunahlar da dÂhil midir?
CEVAP
Fıkıh bilgisi, hadis-i şeriflerden oğrenilmez. Hadis-i şeriflerin acıklaması, nakli esas alan ilmihal kitaplarından oğrenilir. Mesela hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Abdest alanın butun gunahları affolur.) [Muslim]
(Her gun uc kere, Âdem aleyhisselama salevat getirenin yani “Salevatullahi al Âdeme” diyenin butun gunahları affolur.) [Deylemi]
(Hacca giderken veya gelirken olenin, butun gunahları affolur.) [İsfehani]
(Her namazdan sonra 3 kere, “Estağfirullahel azîm ellezî l ilÂhe ill huvel hayyel kayyûme ve etûbu ileyh” okuyanın, butun gunahları affolur.) [İbni Sunni]
(Cuma gunu sabah namazından once, “Estağfirullahel azîm ellezî l ilÂhe ill huvel hayyel kayyûme ve etûbu ileyh” okuyanın, butun gunahları affolur.) [İbni Sunni]
(Her namazdan sonra 33 Subhanallah, 33 Elhamdulillah, 33 Allahu ekber sonra, “L ilÂhe illallahu vahdehu l şerike leh, lehul-mulku ve lehul-hamdu ve huve al kulli şey’in kadir” diyenin deniz kopuğu kadar gunahı olsa da affedilir.) [Muslim]
(İşrak vakti iki rekÂt namaz kılanın, butun gunahları affolur.) [İ. Ahmed]
(İki Musluman, selamlaşıp musafeha eder [tokalaşır] ve bir de bana salevat-ı şerife okursa, anadan yeni doğmuş gibi butun gunahları temizlenir.) [R. Nasıhin]
Bu hadis-i şerifler, şartsız soylendiği icin, bazı şartları var demektir. Butun gunahların affolması icin bazı şartlar vardır:
1- İtikadın doğru olması şarttır. Ehl-i sunnet itikadında olmayanın, bid’at ehli olanın hicbir ibadeti kabul olmaz.
2- Farzları yapıp haramlardan kacmak şarttır. Mesela namaz kılmayan veya zina eden kimse, bin Muslumanla tokalaşsa da gunahları affolmaz.
3- Gunahlara tevbe etmek ve kul haklarını odemek de şarttır.
4- O işleri ibadet olarak yapmaya, niyet etmek de şarttır.
5- Bir de butun gunahlar denince, buyuk gunahlar anlaşılmaz; genelde kucuk gunahlar anlaşılır. Yani yukarıda bildirilenler kucuk gunahlardır. Buna rağmen, hic yapamıyorsak, yapabildiğimiz kadarını da elden kacırmamalı. Ayrıca, tevbe edince, buyuk gunahlar da affolur.
(bu konuyla ilgili yazımın tamamı dinimizislam.com sitesinden alıntıdır)
--- Sonraki mesaj ---
Yetmiş istiğfar
Sual: Yetmiş istiğfar hemen namazın sonunda mı okunur? Fazileti nedir?
CEVAP
Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Her namazdan sonra yetmiş istiğfar okuyanın, işlediği gunahlar affolur ve Cennetteki koşklerini gormeden dunyadan gitmez.) [Deylemi]
[Yani olurken Cennetteki koşklerini gorur.]
(Her namazdan sonra, uc kere, "Estağfirullah elazim ellezi la ilahe illa huv el hayyel-kayyume ve etubu ileyh" okuyanın, butun gunahları affolur.) [İbni Sunni]
Muhammed Masumhazretleri, bu uc istiğfarın, namaz sonunda Allahumme entesselam...dan sonra, kalan 67 istiğfarı da sadece Estağfirullah diyerek duadan sonra okuduğunu bildiriyor. (c.2, m.80)
--- Sonraki mesaj ---
İbadetlerimizi kusurlu bilmeli
Sual: Namaz kıldıktan sonra da istiğfar ediyoruz. Her iyilik ve ibadetten sonra da nicin suc işlemiş gibi korkup istiğfar ediyoruz?
CEVAP
Bir iyilik ve ibadet edince de dort yerde korkmak gerekir:
Birinci korku, insan bir iyilik işleyince veya bir ibadet edince, o iyilik ve ibadetin kabul edilip edilmediğinden endişe edip korkmalıdır! Cunku Kur'an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Allahu teÂl ancak muttekilerin [takva ehlinin] amelini kabul eder.) [Maide 27]
İkincisi,riyadır. İhlassız amellerin kıymeti yoktur. İyiliği sırf Allah rızası icin mi yaptım, yoksa başka bir menfaat duşundum mu diye korkmak gerekir. Ancak ihlasla yapılan ibadetin kabul edileceği yine Kur'an-ı kerimde bildiriliyor. (Beyyine 5)
Ucuncusu, yapılan iyilikleri, ibadetleri zarara uğratmadan yerine teslim edebilme korkusudur.
Kotulukler, gunahlar, iyiliğe zarar verir. Şu halde, iyiliği, ibadeti zarara uğratmadan yerine goturmeye calışmalıdır! Âyet-i kerimede mealen buyuruluyor ki:
(Bir iyilik getirene on katı verilir.) [Enam 160]
Dorduncusu, yapılan iyilikle rezil olma korkusudur. Başkalarınca iyilik sanılan şeyler, belki de art niyetle yapılmış birer kotuluk olabilir. Yapılan iyiliklerin, zararlardan korunarak başarıya ulaşıp ulaşmayacağından da korkmalıdır! Âyet-i kerimede mealen buyuruluyor ki:
(Başarmam ancak Allah’ın yardımı iledir.) [Hud 88]
Allah’ın yardımına kavuşmak icin de, Onun emirlerine uyup, yasak ettiklerinden kacmak gerekir.
Kotuluk veya herhangi bir gunah işledikten sonra pişman olmak ve iyilik ve ibadet etmeye devam etmek gerekir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Bir gunah işleyince hemen arkasından bir iyilik yap, bir sevap işle ki onu mahvetsin!) [Beyheki]
(Nerede, ne halde bulunursan bulun, Allah’tan kork ve kotuluğun akabinde bir iyilik yap ki onu yok etsin!) [Tirmizi]
Âyet-i kerimede de mealen buyuruluyor ki:
(Elbette hasenat, seyyiatı yok eder.) [Hud 114]
[Hasenat, her ceşit iyilik, seyyiat, her ceşit kotuluk]
İnsan butun taatlarını, ibadetlerini kusurlu bilmeli, hakkıyla yapamadığını duşunmelidir! Cunku, (Allahu teÂlÂ, Âl-i İmran suresinin 17.Âyetinde, sabredenleri, sadıkları, namaz kılanları, zekat verenleri ve seher vakitlerinde istiğfar edenleri meth buyurdu. Hepsinden sonra, istiğfar edenleri bildirmesi, insanın her ibadetini kusurlu gorup, daima istiğfar etmesi icindir. İbadet yapanların kendilerini beğenmeleri, fasıkların gunahlarından daha kotu ve daha zararlıdır) buyurulmaktadır. (M.Masumiyye)
Sitemsiz affediş
Sual: Butun gunahlarıma tevbe ettim. Ancak onlar hatırıma geldikce utanıyorum. Ahirette de o tevbe ettiğim gunahlardan sıkıntı ceker miyim?
CEVAP
Bir insan, gunahlarına tevbe edince, Allahu teÂl onu affeder. Artık o kimse, hic gunah işlememiş gibi olur. Eski gunahlarından dolayı da ona sitem edilmez. Hicr suresinin (Onlara guzel muamelede bulun) mealindeki 85. Âyet-i kerimesini Cebrail aleyhisselam, (Sana kotuluk edeni affettiğin zaman, artık ona sitem etme!) diye acıklamıştır. Allahu teÂlÂ, (Affettiğimi itab etmem. Bu benim keremime yakışmaz) buyurdu. (İ.Gazali)
[İtab, darılmak, azarlamak, sitem etmek demektir.]
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Fasık ve gunah nedir?