Son zamanlarda, İhtiyac sahibi bebeklere verilmek uzere sut bankası kurularak, kadınlardan alınan sutlerin muhafaza edilmesi şeklinde bir uygulama ortaya cıkmış ve bazı Batı ulkelerinde yaygınlaşmıştır.
Boyle bir bankanın kurulmasının İslam’a gore caiz olup olmadığı konusu da gerek bireysel olarak İslam alimlerinin gerekse kurumsal olarak fetva kurullarının gundemine girmiştir.
Bu bağlamda olmak uzere bazı fetva kurulları, sut bankası uygulamalarının sut emme konusunda karışıklık meydana getireceği, bunun da farkında olmadan İslam’ın yasak kıldığı sut akrabaları arasında evlenmelere yol acabileceği gibi gerekcelerle bu bankaları kurmanın caiz olmayacağına karar vermişlerdir.
Ancak bu hukum meselenin ozune yonelik olmayıp, kendilerinden sut alınan anneler ile sut verilen bebekler arasında oluşacak sut akrabalığı konusunda hassasiyet gosterilmeyerek, sutlerin ve sut akrabalıklarının karışması sonucu dinin yasakladığı evliliklere goturebileceği endişesinden kaynaklanmaktadır.
Prensip olarak, ihtiyac duyulması halinde cocuklara annelerinden başka kadınların sutlerinin emzirme yoluyla verilmesinde bir sakınca olmadığı gibi, kadınlardan alınan sutlerin bekletilerek daha sonra ihtiyac duyan bebeklere verilmesinde de sakınca yoktur. Ancak, sut akrabalığının getireceği evlilik yasaklarının ihlal edilmemesi icin her turlu tedbirin alınması ve bu tedbirlerin hassasiyetle uygulanması gerekir.
Bu itibarla aşağıda işaret edilen hususların dikkate alınması kaydıyla insan sutunun saklanmasının ve ihtiyacı olan bebeklere verilmesinin dinî acıdan sakıncası olmadığına karar verilmiştir.
1. Sut verecek kadının kendi cocuğunu sutten mahrum bırakmaması,
2. Başka kadının sutunu icen cocuklar arasında oluşacak mahremlik dairesini, olabildiğince daraltmak icin, pratik bir tedbir olarak, bir kadından alınan sutun sadece erkek veya sadece kız cocuklara verilmesi,
3. Sut veren kadın ile sut verilen cocuğun kimliklerinin, kayıt altına alınması ve bu bilginin her iki tarafa da verilmesi,
4. Bu hususun yasal duzenleme ile guvence altına alınması,
5. Evliliğe engel teşkil eden sut akrabalığı dairesinin daha da genişlememesi icin, birden fazla anneye ait sutlerin karıştırılmaması,
6. Sut veren anneye, masrafları dışında bir ucret verilmemesi, alınan sutlerin para karşılığı satılmaması,
7. Kendi annesinin sutu ile beslenme imkÂnı bulunan cocukların, bu sistemden yararlandırılmaması.
__________________
Sut bankası kurulması caiz midir, sakıncaları ve buna karşılık alınması gereken tedbi
Dini Bilgiler0 Mesaj
●26 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Sut bankası kurulması caiz midir, sakıncaları ve buna karşılık alınması gereken tedbi