Resulullah (sas): “Size buyuk gunahların (kebair) en buyuğunu haber vereyim mi?” buyurmuş ve bunu uc kere tekrar etmişlerdi. “Evet!” deyince: “Allah’a şirk koşmak, anne ve baba haklarına riayetsizlik, cana kıymak!” buyurdular. Bu sırada dayanmış durumda idi, yere oturup: “Haberiniz olsun! Yalan soz, yalan şahidlik!” dedi ve bunu cok tekrar etti. (Buhari, Şehadat 10, Edeb 6)
Babası (radıyallahu anh)’ndan anlatıyor: “Resulullah’a (sas) bir adam kebairden sormuştu, şoyle cevap verdiler: “Onlar dokuzdur!” buyurdular ve saydılar: “Şirk, sihir, insan oldurmek, faiz yemek, yetim malı yemek, savaştan kacmak, namuslu kadınlara iftirada bulunmak, anne ve babaya haksızlık, kıbleniz olan KÂbe’de gunah işlemeyi helal saymak.” (Ebu Davud, Vesaya 10)
Dedim ki: “Ey Allah’ın Resulu! Allah nezdinde en buyuk gunah hangisidir?” “Seni yaratmış olan Allah’a eş koşmandır!” buyurdular. “Sonra hangisidir?” dedim. “Seninle birlikte yiyecek diye, evladını oldurmendir!” buyurdular. Ben yine: “Sonra hangisidir?” dedim. “Zina etmendir!” buyurdular. (Buhari, Tefsir, Bakara 3, Furkan 3, Edeb 20)
Resulullah (sas) “Kişinin anne ve babasına sovmesi buyuk gunahlardandır” buyurmuşlardı. Orada bulunanlar: “Hic kişi anne ve babasına sover mi?” dediler. “Evet! Kişi, bir başkasının babasına sover, o da babasına sover; annesine sover, o da bunun annesine sover!” buyurdular. (Buhari, Edeb 4; Muslim, İman 146)
alıntı (ailem)
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Kucuk Gunahlar Bir Gun Buyuyup “Kebair” Olur!