Helal cola!
El Ezher'in 'Coca-Cola ve Pepsi haram' acıklaması firmaları alternatif arayışlara soktu. Pepsi, İslamic Food Council of Europe'tan aldığı “helaldir” sertifikasını marketlere dağıtıyor
11 Eylul 2006 Pazartesi 14:05
#news_content a Coca-Cola ve Pepsi'ye karşı Hindistan'da başlayan yasaklama kararları ozellikle İslam dunyasında buyuk yankı uyandırırken, bu firmalar da değişik yollara başvurarak, bulundukları ulkelerde pazar paylarını
Ezher Universitesi'nin Coca-Cola ve Pepsi'nin haram olduğunu acıklamasının ardından, her iki firma da alternatif fetva arayışına girişti. Pepsi, gıda maddelerinin helal olup olmadığını denetleyen ve bu amacla bazı Avrupa ulkelerinde buroları olan, ancak resmi huviyeti bulunmayan İslamic Food Council of Europe adlı kuruluştan alınan "helaldir" sertifikasını bayilerine ve Pepsi satan marketlere dağıtıyor.
HADİS VE AYET OKUDULAR
Ankara-Kecioren'deki marketinde Pepsi ve Coca-Cola dahil pekcok colalı iceceği sattığını soyleyen market sahibi, El Ezher'den cıkan karar uzerine Pepsi ve Coca-Cola'yı satmama kararı aldığını, Pepsi yetkililerinin marketine kadar geldiğini belirterek, "Bana birkac saat boyunca İslam'a gore haramlar ve helalleri anlattılar, ayetler ve hadisler okuyarak, İslami ticaret kurallarından bahsettiler. El Ezher'in bir yanlış anlama sonucu o kararı aldığını ve daha detaylı laboratuar araştırmaları sonucu bu kararından vazgececeğini soylediler" dedi. Market sahibi, Pepsi yetkililerinin bu iş icin ozel eğitim aldıklarını duşunduğunu de sozlerine ekledi.
EL EHZER'DEN ONCE ALINMIŞ
Islamic Food Council of Europe'nin Pepsi icin verdiği "helaldir" sertifikası 31 Mayıs 2006 tarihini taşıyor. El Ezher Universitesi'nin verdiği kararsa gectiğimiz hafta acıklandı. Kuruluşun Pepsi'ye verdiği sertifikayı gozden gecirip gecirmeyeceği henuz bilinmiyor. İnsan sağlığına zararlı Mısır'da İslam dunyasının en etkin eğitim kurumlarından biri olan El Ezher, CocaCola ve Pepsi'nin haram olduğunu acıkladı.
El Ezher Universitesi'ne bağlı Yuksek İslami İşler Meclisi, yaptıkları bir incelemenin ardından her iki iceceğin icinde insan sağlığına zararlı bazı maddelerin konulduğunu tespit ettiklerini acıklamıştı. Meclis, zor durumlarda "Zarûretler haramı mubÂh kılar" kaidesi gereğince domuz, icki ve olu etinin dahi sadece olunmeyecek kadar yenilmesine izin verildiğini acıkladı. Meclis, boyle bir zorunlu durum olmadığına gore Muslumanların bu tur ferahlatıcı iceceklerden uzak durmalarını onerdi.

alıntı
__________________