Ne buyuk bir nimettir el nimeti!

Onlarla yemek yer, su icer, yazı yazar, bir şeyler taşır, bir şeyler kaldırır veya koyar, bedenimizdeki pislikleri giderir, suslenir, gorunmemesi gereken yerlerimizi orter, ciğer paresi cocuklarımızı taşır, namazda tekbir alır, kardeşlerimizle tokalaşır, binitlerimizi yonetir, sadaka veririz… vb işlerimizi onlarla hallederiz.

Ayaklarımız kaydığında onlarla tutunuruz…

Mu’min kardeşlerim, bunlar ellerimizin gorevlerinden birkacıdır. Biz, gece gunduz onlarla ayaktayız. Birimiz de bir kerecik olsun durup bu nimet icin Allah’a şukretmedik. Bu nimet olmasaydı insan hayatının buyuk bir bolumunu kaybetmiş olurdu.

Olaya şahit olan kardeşlerden birinin anlattığı bir adamın kıssasını aktaracağım sana; o kardeş şoyle diyor:

Akşam namazından sonra bir mescitte ilim meclisindeydik. Bir de baktık ki, mescidin dışından pencerenin aralığından bir adam bize bakıyordu. Baktık ki, başını kaldırıp indiriyordu. Sesini duyamıyorduk. Sanki bizi cağırıyordu.

Hoca efendi:

−Ey falan! Mescidin dışına git bak derdi neymiş, dedi.

Giden kimse; o adama gittim, mescidin kapısını actım. Bir de baktım ki, omuzlarına kadar elleri olmayan bir adam. Ona iyi guzel şeyler soyledim.

Bana:

−Tuvalet nerede? dedi. Ona gosterdim.

Bana:

−Benimle tuvalete gelmen mumkun mu? dedi.

Ben de:

−Sakıncası yok, dedim. Onunla beraber gittim, tuvaletin kapısına geldik.

Bana:

−Benim icin kapıyı ac, dedi. Kapıyı actım, sonra tuvalete girdi ve beni bekle dedi.

Sonra onu bekledim, bir de baktım:

−Kapıyı ac diyerek beni cağırıyor.

Kapıyı actım, bana:

−Elbiselerimi cıkar ama bana bakma! dedi.

Ben son derece huzunlendim. O adamın elbiselerini cıkardım, o da tuvalete girdi.

Allah’ım! Sen ne buyuksun!

Adam nasıl bevlinden sakınıyor? Nasıl bedeninden pisliği gideriyor? Bir muddet sonra baktım:

−Kapıyı ac elbiselerimi giydir diyerek beni cağırıyor.

Kapıyı actım elbiselerini giydirdim. Bana teşekkur ederek uzaklaştı. Sanırım daralmıştı, Allah onu benim sayemde rahatlattı…

Allah’ım! Sen ne buyuksun! Gaflette olduğumuz bu nimet neymiş boyle!

Bu adam nasıl yemek yiyor?

Su icmek icin kabı nasıl tutuyor?

Tuvalete nasıl giriyor?

Nasıl abdest alıyor?

Nasıl secde ediyor?

Secdeden nasıl kalkıyor?

Ey Rabbimiz! Tum nimetlerin icin Sana sonsuz teşekkurler… Din kardeşlerim! Kıyamet gunu iyiliklerimize şahitlik etmesi icin bize duşen bu el nimetini sadece Allah’a itaatte kullanmaktır. Ellerimizi şerde kullanmaktan ve haramı tutmaktan sakınmalıyız! Cunku eller kıyamet gunu bize şahitlik edecektir:

“O gun onların uzerine dilleri, elleri ve ayakları yaptıklarına dair şahitlik edecektir!”

Nur 24

EL NİMETİ UZERİNE ALLAH’A HAMD OLSUN.