Cihan Unal
Oyuncu | 1949 - Kastamonu
Cihan Unal, 1949 yılında Kastamonu, Taşkopru'de dunyaya geldi. İlkokulu Tosya ve Kırıkkale'de, orta okulu Ankara Cebeci Ortaokulu'nda, liseyi ise Ankara Kurtuluş Lisesi'nde okudu. Yuksek oğrenimini Ankara Devlet Konservatuarı'nda tamamladı. Ortaokul ve lise doneminde Ankara Radyosu Cocuk Saati ve Halkevleri Tiyatro Bolumu'nde amator calışmaları oldu. Aydın fikirli, sanatı seven, destekleyen babası ilkokul oğretmeni Huseyin Unal ile annesi Rahiye Unal, cocuklarını her zaman sanata yonlendirdi.

Cihan Unal'ın ağabeyi Mete Unal, Ankara Opera Orkestrası'nda viyola calıyor. Ablası Hepşen Akar da Ankara Devlet Tiyatrosu sanatcısı. Cihan Unal ailesinin desteğini hic unutmadı...

'Benim sanatcı olmam da annemle babam kadar, ağabeyim ve ablamın da destekleri buyuk oldu. Eğer tiyatro oyuncusu olmasaydım, bir enstrumun calmayı, muzisyen olmayı duşunurdum.'

Cihan Unal, 1968 yılında Ankara Devlet Konservatuarı Yuksek Bolumu'nden mezun oldu ve Ankara Devlet Tiyatrosu'nda calışmaya başladı.

'1982 yılında bazı ozel nedenler yuzunren Ankara Devlet Tiyatrosu'ndan ayrıldım. 1989 yılında İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları'na gectim. 'Evita'daki 'Che' rolunu canlandırdım. 1995 yılında Gencay Gurun'un kurduğu Tiyatro İstanbul'a gectim.'

Cihan Unal oyunculuk dışında da tiyatroya hizmet etti. 1969-82 yıllarında Ankara Devlet Konservatuarı Yuksek Bolumu'nde, 1982'de ise İstanbul Mimar Sinan Universitesi Tiyatro Bolumu'nde oğretmenlik yaptı. Sahne, mimik, diksiyon dersleri verdi.

1980 yılında TRT'de yayınlanan Yucel Cakmaklı'nın yonettiği 'IV.Murat' dizisiyle bir anda milyonların tanıdığı sanatcı oldu. Unal, 1985 yılında yine Yucel Cakmaklı'nın yonettiği 'Osmancık' (Kuruluş' dizisinde 'Osman Gazi' rolunu oynadı. 1981-89 yılları arasında bircok sinema filminde oynayan Cihan Unal, ilk evliliğini bir donemin tanınmış mankeni Sabiha Tarhan ile yaptı. Bu evlilikten Irmak adında bir kızı olan Cihan Unal'ın hayatındaki en hareketli, en duygu yuklu donem de bu sure icinde yaşandı. Cunku o donemde Turkan Şoray'la tanıştı, buyuk bir aşk yaşadı ve evlendi. Evet, Unal 'Seni Kalbime Gomdum' ve 'Mine' adlı filmlerde kamera onune birlikte gectiği sinemanın Sultan'ına aşık oldu. Turkan Şoray'la evliliğinden de bir kızı oldu