SORMAK LAZIM…….

Halk icerisinde bazı zamanlar karşılaşırız “Bu ayet bizimle alakalı değil, bizi ilgilendirmez o ayetin hukmu kaldırıldı” diyen tiplere. Bu soz ayetlere kendi goruş ve duşuncelerine gore şekil veremeyenlerin parolasıdır.

Ayetlerin bir kısmını kendi duzenleri icin tehdit olarak gorduklerinden bir turlu kabul etmek istemezler fakat “Biz bu ayetlere inanamayız” deme cesaretini de gosteremediklerinden “Efendim bu ayetler bizimle alakalı değil falan kimselerle ilgili onlara hitap ediyor, onlarla alakalı ayetleri bize okumayın” diyerek işin icinden sıyrılmaya calışırlar. Boyle duşunenlere şu soruları sormak lazım:

a) Bizimle ilgisi olmayan ayetlerin bizim kitabımızda ne işi var.?

b) Allah bizi ilgilendirmeyen ve bizimle alakası olmayan ayetleri neden indirsin, madem bizi ilgilendirmiyor oyleyse neden inanmamızı istiyor, neden bizi mesul tutuyor.?

c) Allah “Ben bunu gonderdim ama sizinle bir ilgisi yok” dediği bir ayet hangisi..??

d) Peygamber efendimiz kitabın ne tarafı icin “Şurası bizi ilgilendirmez bizimle ilgisi yok” demiş mi boyle bir olay yaşanmış mı.?

e) Kur'an'daki ayetler Kur'an'a inananları ilgilendirmeyecekse kimi ilgilendirecek, kendimizle alakalı gormediğimiz ayetlere bir başkasının inanmasını nasıl bekleriz, bir gayri muslim bize “Seni ilgilendirmeyen ayet beni nicin ilgilendirsin, neden inanayım ki” derse ne cevap vereceğiz..?

f) Herkes kendisi ile ilgili gormediği ayeti “Bu bizi bağlamaz” diyerek ayetleri kabul etmezse bu ortulu bir inkar olmaz mı..?

g) Ayetleri bizimle alakasız gorursek bu kuranın evrenselliği ilkesine aykırı değil mi, hani kitap butun insanlara gonderilmişti.?

Bu sorulara daha da coğaltmamız mumkun Kur'an'ı Kerim'in bazı ayetlerinin hukmunun bizi ilgilendirmediğini soylemek aslında tamamının bizi ilgilendirmediği sonucunu doğurur zira herkes kendisi ile alakalı gormediği ayeti reddederse ortada ne kitap kalır nede kitaba inanmak, bu takdirde ise şu ayetler gundeme girer:

“Ne o, Kitabın bir kısmına inanıp bir kısmını gormezden mi geliyorsunuz? İcinizden boyle yapanların elde edeceği netice dunya hayatında rusvalıktan başka bir şey değildir. Kıyamet gunu ise en şiddetli azaba itilirler. Allah yaptıklarınızdan habersiz değildir.” (Bakara, 85)

“Kendisine ayetlerimiz okunduğunda, sanki onları işiten kendisi değilmiş gibi, sanki kulaklarında ağırlıklar varmış gibi son derece kibirli olarak sırtını donup uzaklaşır. Onları gayet acı bir azapla mujdele..!! (Lokman, 7)

“Rabbinin ayetleri ile kendisine nasihat edildiğinde sırtını donup uzaklaşan kimseden daha zalim kimse olur mu? Biz o suclulardan elbet intikam alıp onları cezalandıracağız.” (Secde, 22)

“Yalana, sahtekÂrlığa, gunaha dadanan her kimsenin vay haline! Boylesi, Allahın kendisine okunan ayetlerini işitir de sonra kibrine yediremeyip buyukluk taslayarak, sanki onları hic işitmemiş gibi inkÂrında direnir. Ona gayet acı bir azabı mujdele!” (Casiye, 7-8)"

Ali Rıza Demircan