DİNİN KAYNAĞINI BELİRLEMEK
Oncelikle dikkat etmemiz gereken husus, Kur`an`ın, dinin tek kaynağı olduğunun ve din adına her şeyi acıkladığının, Kur`an`da ısrarla belirtilmiş olduğudur. Oysa karşıt goruşte olanlara gore, Kur`an`ın yanında hadisler, mezhep yorumları, ictihatlar, icmalar ve kıyaslar olmazsa din eksik olur. Bunlardan Kur`an ve hadis kitapları temel kaynak olarak alınır.Kur`an, gelenekselci İslamcılara gore yetersizdir.Kur`an`ın yeterli olduğunu, her şeyi acıkladığını ve gerekli teferruatları verdiğini, en başta Kur`an`ın kendisi soylemektedir. Kur`an dışında diğer kaynaklara ihtiyac olduğunu soyleyerek Kur`an`ı yetersiz ilan etmek, en başta Kuran’ın bu ayetleriyle celişmektir.
Nahl Suresi 89.ayet
Biz bu kitabı sana, her şeyin ayrıntılı acıklayıcısı, bir doğruya iletici, bir rahmet, Muslumanlara bir mujde olarak indirdik.
Maide Suresi 101.ayet
Ey iman sahipleri, size acıklanınca hoşunuza gitmeyecek şeyleri sormayın. Kuran indirilirken onları sorarsanız size acıklanır. Allah onları affetti. Allah Bağışlayandır, Merhametlidir.
En`am Suresi 38.ayet
Kitap’ta hicbir şeyi eksik bırakmadık.
Saffat Suresi 154-157.ayetler
154- Size ne oluyor, nasıl hukum veriyorsunuz?
155- Hic mi oğut almıyorsunuz?
156- Yoksa sizin apacık olan bir deliliniz mi var?
157- Şayet doğru soyluyorsanız kitabınızı getirin.
Maide Suresi 49.ayet
Sen de aralarında, Allah’ ın indirdiğiyle hukmet.
KUR`AN`A UYAN PEYGAMBER`E DE UYMUŞ OLUR
Enbiya Suresi 45.ayet
De ki “Ben sizi ancak vahiy ile uyarıyorum.”
En`am Suresi 19.ayet
Bu Kuran, bana, sizi ve ulaştığı kimseleri uyarmam icin vahyolundu.
Yunus Suresi 15.ayet
Onlara ayetlerimiz apacık belgeler olarak okunduğunda bizimle karşılaşmayı ummayanlar derler ki: “Bundan başka bir Kuran getir veya bunu değiştir.” De ki: “Benim onu kendiliğimden değiştirmem asla mumkun değildir. Ben sadece bana vahyedilene uyuyorum. Eğer Rabbime isyan edersem buyuk gunun azabından korkarım.”
Ayetlerden de gorulduğu gibi, Peygamber’in acıkladığı ve uyduğu vahiy Kur`an`dır. İnanmayanların reddettiği, değiştirilmesini istedikleri de yine Kur`an`dır. Peygamber`in vazifesi kendisine vahiy olarak gelen Kur`an`ı insanlara tebliğ etmektir. Peygamber`e uymak; Kur`an`a uymak, Kur`an`ın sistemine gore inanmak, hareket etmek ve yaşamaktır. Peygamber`imiz Kur`an`da en cok “resul” kelimesiyle tanıtılır. “Resul” Turkce’deki “elci” kelimesinin karşılığıdır ki Allah, bu kelimeyle, Peygamberimiz`in vazifesi olan İlahi mesajın insanlara iletilmesini vurgular. Ayetlerden gorduğumuz gibi bu mesaj Kur`an`dır. Başka hicbir kaynağa, hicbir kitaba gonderme yapılmamaktadır. Allah, Kur`an dışında başka uyulması gereken vahiyler, kaynaklar olsaydı; onları da belirtir, onlara da uymamızı isterdi.
YAHUDİLERDE VE HIRİSTİYANLARDA DA AYNI TİP DEJENERASYONLAR VAR
Maide Suresi 43.ayet
İcinde Allah’ın hukmunun bulunduğu Tevrat yanlarındayken, nasıl oluyor da senin hakemliğine başvuruyorlar.
Maide Suresi 47.ayet
İncil bağlıları Allah’ın onda indirdiğiyle hukmetsinler. Allah’ın indirdiğiyle hukmetmeyenler sapkınların ta kendileridir
KUR`AN, SUNNETİ DE KAPSAR
Peygamber`in sunnetine uymamız tabi ki gerekir. Fakat Peygamber`in sunneti (davranışları, tarzı) icin de tek kaynak Kur`an`dır. Kur`an`dan, Peygamber`in vahye uyup kendisinden din uydurmadığını, başları catlatırcasına dini anlattığını, ustun ahlakını, ibadetlere duşkunluğunu, surekli Allah yolunda mucadelede olduğunu oğreniyoruz. Kur`an`ın belirttiği her husus, her ahlaki norm aynı zamanda Peygamber`in sunnetidir (davranış şekli, tarzıdır). Yani namaz, oruc, mallardan sarfetmek, surekli Allah`ı anmak, Allah`ın yarattıklarını duşunmek, surekli şukretmek, samimiyet, sabır, gereğinde hicret, guvenilir olmak, durustluk, cesaret, Allah`a sevgi ve saygı hep Peygamber`in sunnetleridir. Bunlar sunnettir, cunku bunlar Kuran`da gecer. Oysa Kuran`da gecmeyen sakal, cubbe, elbisenin rengi, yemek menuleri, bircok Arap adeti; tarihin belli bir donem ve yerinde uygulanmış bile olsalar, dini bir nitelik taşımayan, tarihsel olup dinin evrensel bir hukmu kabul edilemeyecek hususlardır. Peygamber`in tek yazdırdığı ve Allah`ın vahiylerini iceren Kur`an, Peygamber`in sunnetini gostermek acısından da yeterlidir. Eğer gerekli başka normlar ve davranış şekilleri olsaydı, Kur`an hic şuphesiz onları da icine alırdı. Kur`an kendisini detaylı diye tanıtırken, nasıl olur da dinle ilgili herhangi bir detayı atlar? Kur`an`ın atladığı detaylar din olmayan, bizim de atlamamızın hicbir sakıncası olmadığı, yapmamızda sevap umulmayacak şeylerdir. Bizi kurtaracak olan, Arapperestliğin din diye yutturulmaya calışılmasının neticesi olan sarıklı, sakallı uydurma sunnetler değil; Kur`an`da gecen iman, ahlak, fazilete dair cizilen tablolardaki sunnetlerdir.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Ayrıntılı Acıklama...