Muslumanlar!
İnsanın yaratılış gayesi, Allah’ın varlığına, birliğine tereddutsuz inanmak ve O’na kulluk etmektir. Kur’Ân-ı Kerîm’in ceşitli sûrelerinde mu’minlerin ozellikleri anlatılır. Bu konuda sizlere Kur’Ân-ı Kerîm’den birkac ornek sunmaya calışacağız. Bakara Sûresi’nin ilk Âyetlerinde mu’minler, şoyle anlatılır: “Onlar gayba inanırlar, namazı dosdoğru kılarlar, kendilerine rızık olarak verdiğimizden de Allah yolunda harcarlar. Onlar sana indirilene de, senden once indirilenlere de iman ederler. Âhirete de kesin olarak inanırlar.”[1]
Mu’minûn Sûresi’nde, kurtuluşa eren mu’minlerin ibadetlerinden, ahlÂkî davranışlarından, namus anlayışlarından, emanete riayetlerinden ve verdiklere sozlere gosterdikleri bağlılıklarından şoyle soz edilir: “Mu’minler gercekten kurutuluşa ermişlerdir. Onlar, namazlarında derin saygı icindedirler. Faydasız işlerden ve boş sozlerden yuz cevirirler. Zekatı verirler. İffetlerini korurlar. Emanetlerine ve verdikleri sozlere riayet ederler. Onlar, namazlarını kılmaya devam ederler.”[2]
Nûr Sûresi’nde, ticarî faaliyetlerin ve gunluk meşguliyetlerin, mu’minleri, Allah’ı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoymaması gerektiği ise şoyle anlatılır: “Onlar, ne ticaret ne de alış-verişin, kendilerini Allah’ı anmaktan, namaz kılmaktan ve zekat vermekten alıkoymadığı insanlardır. Onlar, kalplerin ve gozlerin dikilip kalacağı bir gunden (Âhiretten) korkarlar.”[3]
FurkÂn Sûresi’nde, mu’minlerin, temiz bir toplumun oluşmasında gayet onemli bir yer tutan prensiplere bağlılığı anlatılır. Onların, ekonomik ve toplumsal hayatta sergiledikleri guzel davranışlara onemle vurgu yapılır. Bu konuda Yuce Rabbimiz mu’minleri şoyle metheder: “Rahman’ın (has) kulları onlardır ki, yeryuzunde vakar ve tevazu ile yururler. Kendini bilmez kimseler onlara laf attığında (incitmeksizin) “selÂm!” der (gecer)ler. Gecelerini Rablerine secde ederek ve kıyama durarak gecirirler. Ve şoyle derler: Ey Rabbimiz! Bizden cehennem azabını uzaklaştır, gercekten onun azabı gelip gecici değil, devamlıdır. Orası cidden ne kotu bir yerleşme ve ikamet yeridir! Onlar, harcadıklarında ne israf ne de cimrilik ederler, ikisi arasında orta bir yol tutarlar. Yine onlar, Allah ile beraber başka bir ilaha kulluk etmeyen, haksız yere, Allah’ın haram kıldığı cana kıymayan ve zina etmeyen kimselerdir. Onlar, yalan şahitlik etmeyen, faydasız boş bir şeyle karşılaştıkları zaman, vakar ve hoşgoru ile gecip gidenlerdir. Onlar, kendilerine Rablerinin Âyetleri hatırlatıldığı zaman, onlara karşı kor ve sağır davranmazlar.”[4]
Değerli Kardeşlerim!
Peygamberimiz’in mu’minlerin ozellikleri hakkındaki hadisleriyle hutbemi tamamlamak istiyorum: “Musluman, Muslumanın kardeşidir. Ona zulmetmez; onu tehlikeye atmaz…”[5] “Mu’min’de şu iki haslet bulunmaz: Cimrilik ve kotu huy.” [6] “Musluman, elinden ve dilinden Muslumanların emin olduğu kimsedir.”[7]
[4] FurkÂn, 25/63-73.
[5] BuhÂrî, Sahîh, “MezÂlim”, 3; Muslim, Sahîh, “Birr”, 58.
[6] Tirmizî, Sunen, “Birr”, 41.
[7] BuhÂrî, Sahîh, “İmÂn”, 3; Muslim, Sahîh, “İmÂn”, 58.
Dr. Kerim Buladı
Zeytinburnu VÂizi
Dini Bilgiler0 Mesaj
●41 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Mu'minlerin Ozellikleri........