Onemli Bir Mumin Ozelliği: Allah'ı Herkesten ve Herşeyden Daha Cok Sevmek

Samimi muminlerin Rabbimiz'e olan sevgileri cok gucludur. Kendilerini yoktan var edenin, sayısız nimetleri hizmetlerine verenin, onları her an gozetip kollayan ve koruyanın Rabbimiz olduğunu bilirler. Tum varlıkların ancak O'nun izniyle hayat bulduklarına ve yine O'nun dilemesiyle bir gun mutlaka yok olacaklarına, baki kalacak olanın yalnız Allah (cc) olduğuna iman ederler. Bu gerceği kavradıkları icin tum sevgilerini kendilerini yaratan ve tek sahipleri olan Allah (cc)'a yoneltirler. Allah (cc)'ı gordukleri, bildikleri, kavradıkları herşeyden ve herkesten cok daha fazla severler.

Kuran'ın, "... O, ne guzel mevladır (sahip) ve ne guzel yardımcıdır." (Enfal Suresi, 40) ayetiyle bildirildiği gibi, Allah (cc)'tan daha guzel bir veli ve yardımcı yoktur. Ustun bir imana sahip olan Hz. İbrahim bir duasında bu gerceği şoyle dile getirmektedir:

"Ki beni yaratan ve bana hidayet veren O'dur; Bana yediren ve iciren O'dur; Hastalandığım zaman bana şifa veren O'dur; Beni oldurecek, sonra diriltecek olan da O'dur; Din (ceza) gunu hatalarımı bağışlayacağını umduğum da O'dur; Rabbim, bana hukum (ve hikmet) bağışla ve beni salih olanlara kat. " (Şuara Suresi, 78-83)

Hz. İbrahim kendisine can verenin, yeryuzundeki her olayı evirip cevirenin, rızkı verenin, hastalığı ve ona şifa olacak imkanı yaratanın ve yeryuzunun tek hakiminin Allah (cc) olduğunu cok iyi bilmektedir. Bu nedenle de Allah (cc)'a gonulden bir sevgiyle bağlanmıştır. Muminlerin Rabbimiz'e olan sevgileri de Hz.İbrahim’in sevgisi gibi, aynı bu imani şuurdan kaynaklanmaktadır.

Muminler yaratılmış olan diğer tum varlıkları da, Allah (cc)'a olan sevgileri ve bağlılıklarıyla doğru orantılı olarak severler. İnsanlara olan sevgilerindeki olcu, onların Allah (cc)'ın bildirdiği guzel ahlakı ne derece yaşadıklarına bağlıdır. Allah (cc)'ın emir ve yasaklarına titizlik gosteren, O'nun emrettiği ahlakı en guzel şekilde yaşayan kimselere karşı derin bir sevgi beslerler. Bu kimseleri sevmelerinin altında yatan asıl neden onların da Rabbimiz'i cok seven, yalnızca Allah (cc)'ı dost ve veli edinen kimseler olmalarıdır.

Gercek iman, muminlere dunyada gordukleri her turlu guzelliğin, aklın ve tum yeteneğin Allah (cc)'a ait olduğunu fark ettirir. Orneğin guzel, akıllı ya da yetenekli bir insanla karşılaşan muminler, onun bu ozelliklerini takdir ederler ama tum bunların asıl kaynağının, asıl Yaratıcısı'nın Allah (cc) olduğunu unutmazlar. Bu nedenle insanlarda ya da cevrelerindeki nimetlerde gordukleri guzel ve ustun ozellikler de yine Rabbimiz'e olan sevgi ve saygılarının derilenleşip artmasına neden olur.

Bu makale, Vakit gazetesinde 01 Şubat 2007 tarihinde yayınlanmıştır.

Harun Yahya