Hazreti Şeddad bin Evs, Medineli ensardan idi. Musluman bir aile ocağında yetişti. Yaşı kucuk olduğu icin, Resulullah efendimizin gazalarına katılamadı.
Ancak Resulullah efendimizin huzurunda devamlı bulunarak yuksek derecelere ve ilimlere kavuştu.
Şeddad bin Evs, eshabın faziletlilerindendir. Geniş bir bilgiye sahipti. Devrinde, her ilimde kendisine muracaat edilirdi. Yumuşak huylu, acık sozlu, hiddet zamanında gadabına hakim idi. İbadette ve Allahu teÂlÂnın beğendiği işlerde cok gayretliydi.
Yattığı zaman tefekkure dalardı. Allahu teÂlÂnın rahmeti ile birlikte, azabını da hatırlar, “Ya Rabbi! Cehennem ateşini duşundukce uykum kacıyor” derdi. Allahu teÂlÂnın emir ve yasaklarına uymakta cok titiz olup, bunları guler yuz, tatlı dille insanlara anlatırdı.
Şeddad hazretlerinin hususiyetlerinden biri de, ağzından, luzumsuz ve olur olmaz sozlerin cıkmamasıdır. O, riya ve gosterişten cok sakınırdı. Ebu Eşas Sağani şoyle anlatır:
“Şam Cami-i şerifine gitmiştim. Orada Şeddad bin Evs hazretleri ile karşılaştım. Bir yere gidecekti. Nereye gideceğini sordum. Hasta bir arkadaşını ziyaret edeceğini soyledi. Ben de kendileriyle gelebileceğimi soyledim ve beraberce gittik.
Oraya varınca, hastaya, durumunun nasıl olduğunu sordular. Hasta, nimet icerisinde olduğunu soyleyip hamd etti... Bunun uzerine, Şeddad hazretleri şoyle buyurdu:
- Gunahlarının affedildiğini sana mujdelerim. Cunku, Peygamber efendimiz, “Allahu teÂl buyurur ki: “Mumin olan kullarımdan birini imtihan ettiğim zaman, o bu imtihanı hamd ile karşılarsa, yatağından anasından doğduğu gunku gibi, gunahlarından temizlenmiş olarak kalkar” buyurdu.
Ubade bin Nesi naklediyor: Şeddad bin Evs ağlarken gorulduğunde, ona nicin ağladığı soruldu. Buyurdu ki: “Resulullahtan duyduğum bir hadis-i şerifi hatırladım da, onun icin ağlıyorum. Resulullah efendimiz bu hadis-i şerifinde, “Ummetim icin, şirk ve gizli şehvetten korkuyorum” buyurdu. O zaman ben, “ Ya Resulallah! Ummetin senden sonra şirke duşecek mi” diye sordum. Resulullah efendimiz buyurdu ki: “Evet, gerci onlar, guneşe, Ay’a ve puta tapmayacaklar, fakat işlerinde riyakÂrlık yapacaklar, Allah icin değil de, Ondan başkalarının rızası icin yapacaklar. Gizli şehvet ise şudur: Onlardan biri, oruc tutar, oruclu olur, sonra şehvete sebep olan bir şeyi gorur ve orucunu terk edip bozar.”
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Gunahlardan temizlenmek icin