" Nefsin seni meşgul etmeden sen nefsini meşgul et " demiş buyukler, insan kendi arzu ve heveslerine tabi olmaktan kurtulmak isterse namaza devam etmeli ve " şuphe uyandıracak şeylerden kacınması " gerektir...Ve asla şupheliye yaklaşmamalı zira Kur'an-ı Kerim de Rabbimiz cc " la tagrabuzzina ..." buyurmaktadır...Cenab-ı Zulcelal cc gunahı irtikaba cesaret ve cur'eti dahi hoş gormemekte ve nehy etmektedir...Zaten gunah planlandığı zaman gunah olmaya başlar zira " niyet bozuldu " demektir...Şu halde insan niyetini " PAK " tutsa asla gunaha duşmez Allahın cc izniyle...
İnsan kendi sonunu kendi hazırlar zira " kalp bozulmaya başladı mı " gunaha " direnci " zayıflamaya başlar...Kalp zayıflaması demek niyetin kargaşaya duşmesi demektir, şu halde kalpte kargaşaya goz yummadan her nefes GUZEL VE RAHMANİ olmaya calışmakta bir nev'i ibadettir...Zİra insan niyetiyle kazandığını ameliyle kazanamaz ama bir de " niyet + amel " beraberliğini sağlarsa SELAMETTE kalır Allah cc un izniyle...
Hep anlatılır duyarız ; Hz.Ebubekr ra dan daha cok amel işleyen sahabeler olduğu halde O nun yeri ayrı idi İKİCİHANGUNEŞİNİN sav nezdinde...Neydi o nu boyle ayrıcalıklı kılan derseniz tek kelimeyle " NİYETİ " dememiz mumkun...Zira kalbi her an teyakkuzda ve Allah cc ve Rasulune tam bir rabıta uzere idi...Allahınrasulu sav " ol " dese lam harfi bitmeden o sadıkdost kesinlikle canından vazgecerdi...Ki bunun orneği az mı ? " Getirin mallarınızdan " Emri-nebevisi akabinde evde ne var yok toplayıp gelen o değilmiydi...E gunumuzde boylesi halis bir niyeti bulmak ta korumak ta COK BUYUK BİR LUTFA NAİLİYETTİR şuphesiz...İşte kalbini surekli Hak ile meşgul eden , nefsini ruhuna tabii kılmış ve nefsini ruhunun terbiyesine teslim etmiş buyuklerin akılalmaz şahane halleri bunlar...
Her şey bu kadar acıkken insan ben nefsime guc yetiremiyorum derse ya yolu bilmiyordur yada hakkaten zayıftır...Ama Allahınrasulu sav " Allah cc guclu mumini sever " buyurmaktadır...Allahualem gucluden bir murad da bu olsa diye duşunurken Rasullulah sav Sultanımızın onaylarını murad ediyorum...Şu halde " şupheliden uzak durun " hadis-i şerifi ve " Helal belli haram bellidir arasındaki şupheli şeylerden sakının..." mealindeki Hadis-i Şeriflerle konumuzu bağlıyorum...