Haram lokma ne demek?
Gun gecmiyor ki gazetelere, televizyonlara, internete at eti, eşek eti, domuz eti vs ile ilgili bir haber duşmesin.
Domuz etli pidelerden, icinde başka maddeler cıkan sucuklara, salamlara; sahte ballardan hormonlu urunlere kadar yelpaze oldukca geniş. Benzer haberleri okuduğumuzda pek coğumuz "Biz almış mıyız bu urunden" diye etrafımıza bakıyoruz. 'Cez amelin cinsindendir' kaidesince başımıza gelen bunca şey, inanan insanlar olarak haram helal noktasında bir kısım hassasiyetlerimizi kaybetmemizden kaynaklanıyor. Haram lokma, sadece haram parayla satın alınan lokma değildir. Paramız helal da olsa, iceriği helal olmayan lokma, haramdır.
İnsanın yediğine ve ictiğine dikkat etmesi gerektiğiyle alakalı cokca irşad ve ikaz yapılmıştır. Haram lokma mevzuunda başta Ashab-ı kiram olmak uzere butun Allah dostları azami derecede hassasiyet gostermişlerdir.
Hazreti Ebû Bekir, kendisine her gun yemeğini getiren hizmetcisine, her defasında yemeği nereden getirdiğini, hangi yolla tedarik ettiğini sorardı. Bir defasında sormayı unuttu. Muhtemelen uzun zamandır actı. Lokmayı ağzına koyduktan sonra hizmetcisine yemeği nereden temin ettiğini sordu. Hizmetcisi şoyle cevap verdi: "Ey Allah'ın peygamberinin halifesi! Ben cahiliye devrinde arraflık (gaipten haber veren, kÂhinlik, falcılık) yapıyordum. Halk bunun karşılığında bana para veriyordu. O donemlerde yaptığım arraflıktan dolayı birisinden alacağım vardı. Onu aldım ve bu yemeği onunla yaptım." Bunu duyan Hazreti Ebû Bekir'in birden rengi attı. Elini gırtlağına kadar goturdu, yediklerinin tamamını istifra etti. Onun bu hassasiyetini goren bir sahabi, "Ey Allah'ın Peygamberinin halifesi! Bu kadarı fazla değil mi? Ne diye kendine bu kadar ızdırap veriyorsun?" diye sordu. Bunun uzerine Hazreti Ebû Bekir şoyle cevap verdi: "Ben Allah Resûlu'nden işittim. O (sallallÂhu aleyhi ve sellem) vucudunda bir tek haram lokma bulunan bir insanın ancak cehennemle temizleneceğini buyurmuştu."
Doktorlar, hamile kadınlara rahatlatıcı ilacların verilmemesini oneriyorlar. Bu tur ilacların gelişmekte olan ceninin maddi yapısına tesir ettiğini, az bir nisbette de olsa bir kısım uzuvlarının bozulmasına yol acabileceğini belirtiyorlar. Bu risk ihtimaline binaen hamile kadınlar cocuklarının sağlığı icin o ilacları almıyorlar. Aynen bunun gibi Abdulkadir GeylÂni, İmam Şazeli, Şah-ı Nakşibendi gibi mana Âleminin sultanları, tecrubeleriyle haram lokmanın insanlar uzerinde olumsuz etkileri bulunduğunu ifade buyuruyorlar. Onlar bu sahanın hekimleri olarak bize, yenilen haram lokmaların doğacak cocukta bir kısım manevi zararlara yol actığını net olarak soyluyorlar.
İmam-ı A'zam Ebû Hanife Hazretleri'nin babası Sabit'in harama karşı tavrı da cok dikkat cekicidir. Onunla alakalı şoyle bir menkıbe anlatılır: Sabit, bir gun abdest almak icin bir dere kenarına gelir. Suda bir elma gozune carpar. Abdestten sonra, suda curuyup gidecek olan bu elmayı alıp yer. Fakat tukruğunde kan gorur. Şimdiye kadar boyle bir hal gormediği icin tukrukteki kanın bu elmadan ileri geldiğini tahmin eder. Yediğine pişman olur. Elmanın sahibini bulup helalleşmek icin dere boyunca gider. Adamı bulur. Adam hakkını helal etmesi icin bir şart koşar ve "Benim kor, sağır, dilsiz ve koturum bir kızım var. Bununla evlenmeye razı olursan o zaman elmayı sana helal edebilirim." der. Sabit Hazretleri ahirete kul hakkıyla gitmektense, dunyada boyle bir evliliğe katlanmaya razı olur. Duğun hazırlığı yapılır. Sabit Hazretleri'nin ilk gece odaya girmesiyle cıkması bir olur. Hemen kayınpederine koşup, "Bir yanlışlık var galiba, iceride sizin bahsettiğiniz vasıflarda bir kız yok" der. Kayınpederi tebessum ederek, "Evladım, o benim kızımdır, senin de helalindir. Ben sana kor dediysem, o hic haram gormemiştir. Sağır dediysem, o hic haram duymamıştır. Dilsiz dediysem, o hic haram konuşmamıştır. Koturum dediysem, o hic harama gitmemiştir. Var git helalinin yanına, Allahu TeÂl mubarek ve mesud etsin." der. İşte bu evlilikten, yani boyle bir anne ve babadan İmam Azam Ebû Hanife Hazretleri dunyaya gelir.
Allah Resûlu (sallallÂhu aleyhi ve sellem) bir hadis-i şeriflerinde şoyle buyuruyorlar:
"Helal ve haram acıkca belirtilmiştir. İkisinin ortasında hukmu beyan edilmeyen bir kısım şupheli şeyler vardır. Kim bu şuphelilerden uzak durursa ırzını ve dinini koruma altına almış olur." Helal olup olmadığından emin bulunmadığımız şeylerden bile dinimiz ve ırzımız adına cekinmemiz, uzak durmamız gerektiği bu hadiste net olarak ifade ediliyor.
Acıktığında onune cıkan ilk lokantaya giren, piyasaya cıkan her yeni urunu hemen tuketme gayretinde olan insanların nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya bulundukları acık. Haram lokma cok can yakacak.
Suleyman SARGIN
ZAMAN
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Haram Lokma ne demek?