Salavat, Peygambere bağlılığın, muhabbetin ve teslimiyetin bir ikrarıdır. Bunun devamı gelmelidir. Ayet-i Kerime ve Hadis-i Şeriflerden anlaşıldığına gore Peygamberimize Salavat-ı Şerife getirmenin bir cok faydası vardır. Salavat getirmenin faziletlerini şoyle sıralayabiliriz.
1-"Allah ve melekleri, Peygamber'e cok salavat getirirler. Ey muminler! Siz de ona salavat getirin ve tam bir teslimiyetle selam verin. Allah ve Resulunu incitenlere Allah, dunyada ve ahirette lanet etmiş ve onlar icin horlayıcı bir azap hazırlamıştır. " Ahzab suresi, 56-57.
Bu ayeti kerimeye gore Allah'ın emrine itaattir.
2-Salavat, gunahların affına vesiledir.
3-Peygamberimiz(s.a.v)'e yakın olmanın en guzel ve en kolay yoludur.
4-Peygamberimiz de kendisine salavat getirene mukabelede bulunur.
5-Her salavat getirenin ismi Peygamberimize arz edilir.
6-Salavat okuyan kimse, Allah ve Resulunun muhabbetini diğer muhabbetlere tercih eder. Onun ahlakı ile ahlaklanmada seviye alır, kotu ahlaktan kurtulur, fazilete erer.
7-Allah'ın rahmetinin uzerine inmesine vesile olur.
8-Salavat, unutulan bir sozun hatırlanmasına vesile olur.
9-Salavat, duanın kabulune vesiledir.
10-Yine salavat, kıyametin o zor gunde, arşın golgesinde golgelenmeye vesiledir.
Nitekim bir hadis-i şerifte şoyle buyurulur: Kıyamet gununde uc kişi, Allah'ın arşının golgesinde golgelenir:
1-Uzuntulu kişinin sıkıntısını teselli eden kişi,
2-Benim sunnetimi ihya eden kimse,
3-Benim uzerime cok cok salavat eden kimse,
Allah Resulu(s.a.v.) buyuruyor: ""Dua ile sema arasında bir engel vardır.Uzerime salavat getirilince engel acılır, DUA YERİNE ULAŞIR."
""Uzerime bir gunde bin defa salavat getiren kimseye cennetteki makamı gosterilmedikce olmez."
""Bana en yakın olanlar, uzerime en cok salavat getirenler olacaktır."
""Her kim, farz namazını kıldıktan sonra bana on defa salevat okursa, Allah Teala, onun namazını kabul buyurur. Onun bu namazını Adem'e secde eden meleklerden daha ustun meleklerin makamı olan İlliyyine ulaştırır.O makamdan bir melek şoyle seslenir: -Artık dileğin neyse dile, her dileğin yerine getirilecektir."
"Vefatımdan sonra sizden kim bana selam gonderirse Cebrail(a.s.) gelir ve bana şoyle der: -Ya Muhammed! Ummetimden falan kimsenin sana selamı var.Bana karşılık ben şoyle selam alırım: -Benden de ona selam olsun.Ayrıca onun icin Allah'tan rahmet ve bereket diliyorum."
""Kim altından kalkamayacağı guc bir işle karşı karşıya gelirse, uzerime cok cok salavatı şerife getirsin.Cunku Allahu Teala, uzerime getirilen salavat-ı şerife sebebi ile onun sıkıntılarını, kederlerini giderir, rızkını coğaltır, Allah'ın yardımı ile muradına nail olur."
""Kıyamet gununde, katımda insanların en değerlisi, bana en cok salatu selam getirenlerdir."
Allah Resulu(s.a.v.) buyuruyor: ""İsmimi duyunca salavat getirmeyen insanların en cimrisidir."
"Adımı duyunca salavat getirmeyen, insanların en acizidir."
"Uzerime salavat getirmeden dağılan bir topluluk pişman olacaklardır."
"Adımı duyunca salavat getirmeyen, insanların en acizidir."
"Uzerime salavat getirmeden dağılan bir topluluk pişman olacaklardır."
"Adımı duyunca salavat getirmeyen, yuzu koyun surunsun."
"Uc kişi yuzumu goremeyecektir.Ana babasına isyan eden, sunnetimi terk eden, uzerime salavat getirmeyen."
"Adımı işitip te salavat getirmeyen, sonu mutsuz kimsesizdir."
"Cuma gunu ve geceleri uzerime yuz defa salavat getirenin Allah Teala otuzu dunyaya, yetmişi ahirete ait olmak uzere yuz hacetini kabul eder."
"Sırat uzerinde kalmış hurma yaprağı gibi tirtir titreyen bir adam gordum. O anda uzerime getirdiği salavat-ı şerife gelip bu durumdan onu kurtardı."
"Meclislerinizi salavat ile susleyiniz."
"Cuma gunu uzerime seksen defa salavat getirenin seksen senelik gunahı affolunur."
"Karşılaşan iki mu'min salavat getirerek musafaha ederlerse, gecmiş ve gelecek gunahları bağışlanır."
"Uzerime yuz defa salavat getirene, Allah(c.c.) bin defa rahmet nazarı ile bakar.İştiyakla daha fazla getiren icin kıyamet gununde şefaat ve şahitlik ederim."
"Uzerime salavat getirirseniz, Allah ta sizin uzerinize salavat getirir."
"Cuma gunu kim bana seksen kere salat getirirse seksen yıllık gunahı bağışlanır.Kim de gunde beş yuz defa bana salavat getirirse asla kimseye muhtac olmaz."
"Muhammed isminin anıldığı yerde, işten kimse hemen kendine gelip baş parmağı ile yanındaki parmağını gozlerine surup uzerinde gezdirirse, artık o kimse hic goz ağrısı gormez, onun gozlerine zarar gelmez."
"Eğer kalplerin olduğu gun kalbinin olmesini istemiyorsan, bir gunde on defa şu ilahi isimleri oku: "Ya Hayyu ya Kayyum" Sonra hic yorulmadan bana her gun salavat getir."
Hazreti Aişe(r.anha) validemiz şoyle buyuruyorlar: "-Bir hacet gidermenin anahtarı, hacet arz etmeden once sunulan hediyedir." Sozlerine devam ederek: "Allah'a hamd u senada bulunarak O'nun rızasını almış oluruz. Efendimiz(s.a.v)'e salat ve selamda bulunursak o hacetin gercekleşmesinde, Allah katında bizlere şefaat ve yardımını sağlamış oluruz.
Zira Hakk Teala Kitabı'nda şoyle buyururyor: "Allah'a yaklaşmak icin vesileler arayın." Salavat getirmenin fazileti hakkında İmam-ı Şarani Hazretleri şoyle buyuruyorlar: "-Buyuk veli Aliyyul Havass'ın şoyle konuştuğunu duymuştum": "Allah'tan bir şey isteyeceğiniz zaman,Allah Resulu(s.a.v.)'in adıyla o şeyi isteyiniz ve şoyle dua ediniz": "Ey Allah'ım! Sevgili Peygamber'in Muhammed Mustafa(s.a.v.) hurmetine senden şunu isterim." Şeklinde dileğinizi arz ediniz. Cunku Allah'ın bir meleği vardır ki, bu isteğinizi anında Efendimiz (s.a.v.)'e bildirir ve O'na: "Filanca kişi, şu haceti icin senin Allah katında aracı olmanı istemektedir." der. Hazreti Peygamber Efendimiz (s.a.v.)'in dua ve istekleri Allah Teala tarafından geri cevrilmez."
Peygamber (s.a.v.)'e salat getirmek, aynı zamanda cennette onunla buluşup sohbet etmeyi sağlar. Şeytan cok ibadetlere el uzatır, lakin salavatı şerifeye el uzatamaz. Cunku Ruhaniyet-i Peygamberi, salavat-ı şerife getirilen yerde bulunur. Hazreti Peygamber'in feyz ve ruhaniyetinden istifade etmek icin mubarek salavat-ı şerifeler iştiyakla cokca okunmalıdır.Emeği az,derecesi cok yucedir. Dileği olan bir kimse ihlaslı kalp ile Resulu Ekrem(s.a.v.)'in uzerine 1000 defa salat u selam getirirse, Allah onun dileğini yerine getirir.
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Elfu Elfi Salatin ve Elfu Elfi Selamin Aleyke, ya Resulallah