Sual: Mutlaka kaderimizde olan kişiyle mi evleniriz, bizim secme hakkımız yok mu?
CEVAP
Kader, insanların yapacakları işlerin, onceden bilinmesi demektir. Kaderle bizim secimimiz, ayrı değildir. Secince, o kaderimiz oluyor, ne işlemişsek, kiminle evlenmişsek o kaderimiz oluyor. Allahu teÂlÂ, olacak her şeyi bildiği icin, bizim ne yapacağımızı da bilir. İşte kader, Allahu teÂlÂnın ezeli ilmiyle, kendi irademizle yapacağımız işleri bilmesi demektir, zorla yaptırması demek değildir.

Kısmeti cıkmamak
Sual: Bir kız evde kalınca, (Kısmeti cıkmadı, kaderi boyleymiş) deniyor. Kaderin rolu nedir?
CEVAP
Her şey takdir iledir. Evlenmek, nasibi cıkmak veya cıkmamak da takdire bağlıdır. Allahu teÂlÂ, takdirine gore sebepler yaratmaktadır. Mesela bir kız dua eder, (Ya Rabbi, evlenmek hakkımda hayırlı ise, evlenmeyi bana nasip eyle!) der. Duası kabul olursa evlenir. Evlenmek icin tedbir almak ve sebeplere yapışmak gerekir. Mesela kotu birisi ile evlenip de sucu kadere yuklemek doğru değildir.
İnsan, irade-i cuziyyesini kullanarak iyilik yaratılmasını isterse sevap, kotuluk yaratılmasını isterse gunah kazanır. İnsan gunah işlerse cezasını, sevap işlerse mukÂfatını gorur. Yani Allahu teÂl hic kimseye zorla gunah işletmez. İnsan, irade-i cuziyye ile yaptığı işleri kendi yaratmıyor. Bu işlerin, hayrın ve şerrin yaratıcısı yalnız Allahu teÂlÂdır.

(Benim Cehenneme gideceğim alnıma yazılmışsa, yani kaderimde varsa, gunah işler, Cehenneme giderim. Benim bunda ne sucum var. Suc kaderimdedir) diyenler cıkıyor. HÂlbuki Allahu teÂlÂ, kimseye zor ile gunah işletmez. Kader Allah’tandır. Ancak, cenab-ı Hakkın, kaderi kaza haline getirmesi, yani yaratması, insanın iradesini kullandıktan sonra oluyor. Mesela, (Filan kimse, kendi isteği ile şu gunahları işleyecektir) şeklindedir.

Kader mi?
Sual: Salih bir genc bana talip iken, işsiz gucsuz ama boyunu posunu beğendiğim biri ile evlendim. Ahlakı da iyi cıkmadı. Sıkıntı icerisindeyim. Kaderim mi boyle idi?
CEVAP
Siz istemişsiniz, Allahu teÂl da onu yaratmıştır. İnsan, irade-i cuziyyesini kullanarak iyilik yaratılmasını isterse sevap, kotuluk yaratılmasını isterse gunah kazanır. İnsan, gunah işlerse cezasını, sevap işlerse mukÂfatını gorur. Allahu teÂlÂ, sizin ne yapacağınızı bildiği icin bunu levh-i mahfuza yazıyor. Buna kader veya alın yazısı deniyor. Levh-i mahfuzda yazılı olduğu icin siz onu yapmıyorsunuz. Yapacağınız bilindiği icin levh-i mahfuza yazılmıştır. Bundan dolayı, kotu bir iş yapıp, (Ne yapayım, kaderim boyle imiş) demek yanlış olur.