Arakan'daki Budist Zulmunu Dunya Seyrediyor
Myanmar'da Muslumanlara yonelik buyuk bir katliam var. Arakanlı Muslumanlar Budistler tarafından katlediliyor. Dunya ise tıpkı Suriye'de olduğu gibi bu vahşete sessiz...
Myanmar'ın batısındaki Arakan (Rakhine) eyaletindeki Rohingya Muslumanlarını hedef alan şiddet olaylarında hayatını kaybedenlerin sayısına ilişkin celişkili bilgiler geliyor. Şu ana kadar olay bolgesine girebilen tek yabancı ekip olan Birleşmiş Milletler'in yardım ekipleri, olu sayısının ne hukumetin verdiği kadar az, ne de aktivistlerin bildirdiği kadar yuksek olduğunu aktardı.
Yerel kaynaklar ve resmi makamlar, şiddet olaylarında hayatını kaybedenlere ilişkin oldukca celişkili bilgiler veriyor.
Myanmar resmi makamları, olayın "Rohingya Muslumanları ile Budistler arasında yaşanan bir catışma olduğunu" ve olu sayısının 80 civarında olduğunu acıklarken, Rohingya Muslumanlarının aktivist grupları ise rakamın cok daha yuksek olduğunda ısrar ediyor.
Bolgedeki kaynaklardan alınan bilgiye gore, Myanmar yonetimi onceliğini olay bolgesindeki catışmayı kontrol altına almak olarak belirledi.
Yerel kaynaklar ise catışmaların nispeten yavaşladığı bilgisini doğruluyor.
Yaklaşık 100 bin Rohingya Musluman'ın yerinden edildiği bolgede, sıkı yonetim ilan edilmiş durumda.
Bu arada, Myanmar'ın diğer bolgelerinde yaşayan Muslumanlara yonelik herhangi bir olumsuzluk yaşanmamış olması, Arakan olaylarının dini bir catışma olmaktan cok etnik bir catışma olabileceği şeklinde de değerlendirmelere neden oluyor.
Bolgedeki gozlemciler, Myanmar'da iktidarda 2010'dan beri secimle işbaşına gelmiş bir hukumetin olduğunu, ulkede bir reform surecinin surduğunu ancak son olayların bu sureci tehlikeye atabileceği uyarısında bulunuyor.
Saldırılar Muslumanlığa karşı
İnsan Hak ve Hurriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Myanmar Sorumlusu Sait Demir, gecen hafta Myanmar'da olduğunu, ulkeye giremediklerini yalnızca Rohingya Muslumanlarının yaşadığı Bangladeş sınırındaki kamplara girebildiklerini anlattı. Bolgeden kacan halkla goc yollarında goruştuklerini kaydeden Demir, "Son bir ay icerisinde bin 500 civarında Musluman katledilince, Arakanlı Muslumanlar Bangladeş'e sığınmak istedi. Fakat Bangladeş hukumeti, siyasi şartların ve maddi imkanlarının yetersiz olması sebebiyle bunu kabul etmiyor. Bangladeş'e girmeyi başaran yaralılar da kacak olarak gelebiliyor. Tedavi olmakta bile zorlanıyorlar. Camileri yakıyorlar. Camilerin etrafını kuşatarak Cuma namazına gidilmesini bile engelliyorlar. Saldırılar tamamen Muslumanlığa karşı" diye konuştu.
Yeni Şafak
M.B.K
ARAŞTIRMACI
- ReadBull.net
- Kültür & Yaşam & Danışman
- Eğitim Öğretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Arakandaki Musluman Kardeşlerimize budistler zulum ediyor sessiz kalmayalım lutfen