Sual: Selamlaşmanın hukmu nedir? Bir yerden cıkarken de selam verilir mi?
CEVAP
Selam vermek sunnet, almak ise farzdır. Selam verirken, selamın sunnet olduğunu duşunmeli ve o kimseye dua etmeye niyet etmelidir! Sunnet olduğu duşunulmeden, alışkanlık halinde, şuursuzca selam verilince, sevap olmaz. Bir yere girerken de, cıkarken de selam verilir. Dinimizde selamın onemi buyuktur. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Muslumanın musluman uzerindeki altı haktan biri de selam vermektir.) [Muslim]

(Bir yere girerken oradakilere selam vermek borc olduğu gibi, cıkarken de selam vermek borctur.) [Beyheki]

(Bir yere, bir meclise giren oradakilere selam versin. Oradan kalkıp giderken yine selam versin.) [Tirmizi]

(Bir kimse ayrılırken, selam verirse, onların hayırlı işlerine ortak olur.) [Ruzeyn]

(İnsanların en Âcizi dua etmeyen, en cimrisi de selam vermeyendir.) [Taberani]

(İnsanlara guler yuzle selam vermek sadakadır.) [Beyheki]

(Bir eve girince, ev halkına selam verin. Cıkarken de selam verin.) [Beyheki]

Selam ne demektir
Selam, emniyet, huzur, selamet, sağlık, barış, rahatlık, iyi netice, kurtuluş gibi manalara gelir. Selam vermek, bir kimseye yapılacak en guzel duadır. Selam, (Ben muslumanım, benden sana zarar gelmez, selamettesin) manasına, selamet uzere ol, musluman olarak ol manalarına da gelir. Gayrı muslimlerin hidayete kavuşmaları niyetiyle, ihtiyac olduğu zaman onlara selam vermek, hidayete kavuşmaları icin dua etmek caizdir. (R.Nasıhin, Redd-ul Muhtar)

Selamlaşırken eğilmek gunahtır. Hadis-i şerifte, (Karşılaştığınız zaman birbirinize eğilmeyin, kucaklaşmayın) buyuruldu. (Berika)

Eshab-ı kiram, yolculuktan dondukleri zaman kucaklaşırlardı. Şu halde, uzun yoldan gelmiş veya uzun zamandır gorulmeyen bir arkadaşla kucaklaşmak caiz olur.

Selamun aleykum diye selam vermek caiz ise de Esselamu aleykum demek daha iyidir.

Selamun aleykum denince, Ve aleykum selam demek farzdır. Esselamu aleykum denince de, Ve aleykumusselam denir. Her ikisinde de "ve" harfini soylemelidir! (Ve aleykum...) deki "ve", (dahi) manasındadır. Yani, (Allah’ın selamı bizim uzerimize olduğu gibi, sizin de uzerinize olsun!) demektir. Sadece (Aleykum selam) ise, sanki (Selam bize değil size olsun) gibi uygunsuz bir manaya gelebilir.

Selamı duzgun verip duzgun almak iyidir. “Ve” soylemeden de almak caiz ise de, ve'li soylemelidir.

Verilen selamı daha guzeli ile almak da farz değil ise de, cok sevaptır. Peygamber efendimiz, (Selamun aleykum) diyen icin, (On sevap kazandı) buyurdu. Başka biri, (Selamun aleykum ve rahmetullahi) dedi. (Yirmi sevap kazandı) buyurdu. Bir başkası da, (Selamun aleykum ve rahmetullahi ve berekatuhu) dedi. Bu kimse icin de, (Otuz sevap kazandı) buyurdu. Bu sırada orada oturanlardan biri selam vermeden cıkıp gitti. Resulullah efendimiz, (Arkadaşınız [selamın faziletini] ne tez unuttu) buyurdu. Daha sonra, (Bir topluluğa gelince de, ayrılırken de selam verin! Birinci selam, ikincisinden daha muhim değildir) buyurdu. (Taberani)

Dinimizde selamlaşmanın onemi buyuktur. Muslumanların yanına girerken, cıkarken, karşılaşınca, ayrılırken mutlaka selam vermelidir! Bu husustaki hadis-i şeriflerden birkacı şoyle:
(Mumin kardeşine selam vermek, yanına gelince ona yer gostermek ve hoşlandığı isimle hitap etmek, aradaki sevgiyi pekiştirir.) [Taberani]

(Darlıkta infak eden, rastladığı muslumana selam veren, kendi aleyhinde de olsa adaletli davranan, iman hasletlerini toplamış olur.) [Ebu Nuaym]

(Yirmi muslumana selam veren bir mumin Cenneti hak eder.) [Deylemi]

(Tatlı dilli olmak, selamlaşmak ve yemek yedirmek, Cennete goturur.) [Hakim]

Kimlere selam verilmez?
Sual: Kimlere selam verilmez?
CEVAP
Şunlara yalnız o halde iken selam verilmez:
1- Namazda olana,
2- Hutbe okuyana ve hutbeyi dinleyene,
3- Kur'an-ı kerim okuyana ve dinleyene,
4- Vaaz edene ve dinleyene,
5- Fıkıh dersi calışana,
6- Din dersi verene ve din dersi ile meşgul olanlara,
7- Eşi ile meşgul olana,
8- Avret yeri acık olana,
9- Abdest bozmakta olana,
10- Yemek yemekte olana,
Baştan ikisi haric, diğerlerine selam verilirse, alma mecburiyeti yoksa da selamı almaları iyi olur.

Şunlara da her zaman selam verilmez:
1- Yabancı kızlara ve genc kadınlara,
2- Kumarbaza ve her oyunu oynayana,
3- İcki icenlere,
4- Gıybet edenlere,
5- Şarkıcılara,
6- Fasıklara [Acıktan gunah işleyenlere],
7- Kadınlara, kızlara bakanlara selam verilmez.

Selam verilmesi caiz olmayan bu kimseler selam verirlerse, selamları alınır, fitne cıkarılmaz. Gayrimuslimlere, ancak iş duştuğu zaman selam verilebilir ve selamları alınır. Bid’at ehline de ihtiyac halinde selam verilir. Zengine, zengin olduğu icin selam vermek caiz değildir. Dilencinin, dilenirken verdiği selamı almak gerekmez. Yabancı kadın ihtiyar ise selam verilir. (Durr-ul-muhtar)

KÂfire saygı gostermek icin selam verilmez. Hadis-i şerifte, (Munafık [ve her ceşit kÂfir] ile konuşurken, efendim, demeyiniz) buyuruldu. Zalime, kÂfire hurmet etmek, saygı ile selam vermek, ustadım demek, kufur olur. (Berika)

İslamiyet’in hakim olduğu donemlerde gayrı muslime ve fasık muslumana selam verilmezdi. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Yahudi ve Hıristiyanlara selam vermeyiniz!) [Muslim]

(Bir kitap ehli [Yahudi veya Hıristiyan] size selam verdiği zaman, “ve aleykum” deyiniz!) [Buhari]

Bir kÂfire, (Allah omurler versin) demek, caiz değildir. Musluman olması icin veya cizye vererek devletimizin kuvvetlenmesi icin, boyle dua etmek, caiz olur. (Berika)

Demek ki, ihtiyac duşunce veya onu uzmemek icin veya buna benzer sebeplerle Yahudiyle, Hıristiyanla veya başka bir kÂfirle selamlaşmak veya onun musluman olması icin dua etmek caiz olur.

Musafeha ederken
Sual: Gunahların dokulmesi icin nasıl tokalaşmak gerekir?
CEVAP
İki musluman, muhabbetle musafeha ederek tokalaşırsa gunahları dokulur. Musafeha, sevgi ve dostluk kazandırır. Musafeha, iki kişinin, sağ elin avuc iclerini birbirine yapıştırıp, iki baş parmağın yanlarını birbirlerine değdirmesidir. Dort el ile birlikte de yapılır. (Merakıl-felah)

Musafeha ederken salevat getirmeli ve elleri sallamalıdır. Birkac hadis-i şerif meali şoyledir:
(İki musluman karşılaşıp musafeha ederlerse, Allahu teÂlÂ, bunların dualarını kabul eder. Ellerini birbirinden cekmeden once gunahlarını affeder.) [Bezzar]

(İki musluman, selamlaşıp musafeha ederler, bir de salevat-ı şerife okurlarsa, anadan yeni doğmuş gibi gunahları temizlenir.) [R.Nasıhin]

(Kim mumin kardeşini ziyaret edip musafeha ederek uc kere elini sallarsa, ellerini ayırmadan her ikisinin ağactan yaprak dokulduğu gibi gunahları dokulur.) [Ey oğul ilm.]

(İki musluman karşılaşınca, musafeha edip "Allah’a hamd" ederse, gunahları dokulur.) [Hakim]

(Musluman, din kardeşi ile musafeha eder ve birbirine kin duymazlar ise, elleri henuz ayrılmadan, gunahları affolur. Kin duymadan, musluman kardeşine sevgi ile bakanın da, gunahları affolur.) [İ.Neccar]

Selam, kelamdan oncedir
Sual: Bir yere telefon edince veya bir yere girince, karşımızdakine selam vermek gerekir mi? (Selam ver once) deniyor. Dinimizde bunun onemi nedir?
CEVAP
Bir odaya giren veya telefon edenin, once selam vermesi, soze selamdan başlaması gerekir. Bu konudaki hadis-i şeriflerden birkacının meali şoyledir:
(Selam, kelamdan oncedir.) [Tirmizi]

(Selam vermeden soze başlamayın. Selam vermeden konuşana cevap vermeyin.) [Hakim]

(Selam, sualden oncedir. Selam vermeden sual sorana, cevap vermeyin.) [İ.Neccar]

(Mumin, once selam vermek icin atılır; munafık ise once kendisine selam verilmesini bekler.) [Dare Kutni]

(Once selam veren, Allah’a ve Resulune daha yakındır.) [Ebu Davud]

(Allahu teÂlÂnın rahmet ve affına en layık olan, once selam verendir.) [Ebu Davud]

(Once selam veren kibirden uzak olur.) [Beyheki, Hatib]

Selamlaşmayı yaymak cok sevaptır. Birkac hadis-i şerif meali:
(Selamlaşmayı yayarsanız Cennete girersiniz.) [Taberani]

(Selamlaşmayı yaygınlaştırın, yemek yedirin, [salih] akrabayı ziyaret edin, gece herkes uykuda iken namaz kılın, sonra selametle Cennete girin.) [Darimi]

(Yemin ederim ki, iman etmedikce Cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikce iman etmiş olamazsınız. Birbirinizi sevebilmenin yolu, aranızda selamlaşmayı yaymaktır.) [Tirmizi, İ.Ahmed]

(Amellerin en iyisi, selamlaşmayı yaymaktır.) [Eşiat-ul-lemeat]

(Yalnız tanıdıklara selam vermek kıyamet alametidir.) [Taberani]

(Karşılaştığınız arkadaşa selam verin. Eğer aranıza ağac, duvar, yahut taş gibi bir engel girip de, sonra karşılaşırsanız tekrar selam verin.) [Ebu Davud, İbni Mace]

(Bir yere giren oradakilere selam versin. Oradan kalkıp giderken yine selam versin.) [Tirmizi]

Selamda sunnet olan
Sual: Selamda sunnet olan oncelik sırası nasıldır?
CEVAP
Selamda sunnet şoyledir: Rutbe ve nimeti cok olan once selam verir. Buyuk kucuğe, bir arac ustundeki yerdekine, yuruyen durana, ayakta olan oturana, az olan cok olana,Âmir memura, hoca talebesine,baba oğluna, ana kızına once selam verir. Bir odaya girildiğinde ise, rutbe, buyukluk kucukluk duşunulmez. Odaya giren, odadakine selam verir. Yani, kucuk, buyuğe; memur, Âmire; talebe, hocasına; oğlu babasına selam verir. Telefonda ise, telefon eden selam verir. Mektupta da mektubu yazan selam verir.

Aynı anda selam vermek
Sual: İki kişi, karşılaşınca ikisi aynı anda selam verse, birbirlerinin selamlarını almaları gerekir mi?
CEVAP
Evet. İki Musluman, birbirine aynı anda selam verirse, her ikisinin de, birbirine cevap vermesi farz olur. Biri diğerinden sonra selam verirse, ikincinin verdiği selam, cevap yerine gecer.

Eve girerken selam
Sual: Nisa suresinin, (Verilen selamı daha guzeli ile alın veya aynı ile karşılık verin) mealindeki 86. Âyeti ile Nur suresinin, (Evlere girince, kendinize, ehlinize Allah’tan bereket, esenlik ve guzellik dileği olarak selam verin) mealindeki 61. Âyetine gore, selam vermek farz değil mi?
CEVAP
Hadis-i şerifte, (Selam vermek sunnet, almak farzdır) buyuruldu. (Deylemi)
Kur’an-ı kerimde, (Yapın, edin) gibi bildirilen Âyetlerin bir kısmı farz değildir. Araf suresinin, (Her namazda, suslu, temiz, sevilen elbiselerinizi giyiniz) mealindeki 31. Âyet-i kerimesi de boyledir. Yani namazda kıymetli elbise giymek farz değildir. Bunun gibi bircok Âyet-i kerime vardır.

Eve girince, evdekilere selam vermeli, evde kimse yoksa, Esselamu aleyn ve al ibadillahissalihin [Allah’ın selamı bizim ve salih kulların uzerine olsun] demelidir! Cunku Muslumanın evinde rahmet melekleri bulunur. Kendi uzerimizde de melekler vardır. Hepsine selam vermiş oluruz. Evine giren kimse, selam verince, şeytan, (Artık benim bu evde duracak yerim kalmadı) der. (B. Arifin)

[Camiye erken gidip kimse yoksa, iceri girince de aynı şekilde selam verilir. Cunku camide de melekler vardır.]

Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
(Evine girerken selam veren, Allah’ın himayesinin garantisi altındadır.) [Ebu Davud]

(Evine girince, ev halkına selam ver ki, evin iyiliği ve bereketi artsın!) [HarÂiti]

(Gece gunduz şeytandan uzak kalmak isteyen evine girerken selam versin ve yemeği besmele ile yesin.) [Taberani]

Dilencinin selamı
Sual: Dilencinin selamı alınır mı?
CEVAP
Verilen selamı almak farzdır. Fakat dilencinin, dilenirken verdiği selamı almak farz değildir. Alınmasa da gunah olmaz. Cunku dilenmek icin selam veriyor. Selamı dilenmeye alet ediyor. Bir dilenci, dilenmeden gezerken selam verirse, selamını almak gerektiği halde, dilenirken verdiği selamı almak gerekmez. Selam alıp verirken fakir-zengin ayrımı gozetilmez. Ancak, zengine zengin olduğu icin selam vermek caiz olmaz. (Hindiyye)

Selam veren mi, alan mı?
Sual: Selam veren alandan daha cok sevap alır deniyor. Selam vermek sunnet almak farz olduğuna gore selam veren nasıl cok sevap alıyor?
CEVAP
Bu bir istisnadır. Selam veren, karşıdaki Muslumana farz sevabı işletiyor. Bir sevaba sebep olana da aynı sevap verilir. Bir hadis-i şerif meali şoyledir:
(Hayra delalet edene [yol gosterene, o hayra sebep olana], o hayrı işleyen kadar sevap verilir.) [Buhari, İ. Ahmed, Ebu Ya’la]

Selam veren sunnet sevabı aldığı gibi, karşısındakine de farz işlettiği icin onun kadar sevap da alıyor. Boylece o daha cok sevap kazanıyor. Onun icin selam vermeyi ihmal etmemelidir.

İyi ki varsın
Sual: Selam verirken gunaydın deniyor. Gece bile soyleyenler var. Doğum gunlerinde iyi ki doğdun deniyor. Bir de teşekkur icin iyi ki varsın deniyor. Boyle soylemek uygun mudur?
CEVAP
Bunlar yabancı dillerdeki ifadeleri yanlış tercume etmekten ileri geliyor. Fransızlar bonjour diyorlar. Gununuz iyi olsun anlamındadır. İngilizler good morning diyorlar, bu da aynı anlamdadır. Almanlar da aynı anlamda guten tag diyorlar. Hepsi de iyi gunler anlamındadır. Yani gunun iyi gecmesi icin yapılan bir dilektir. Bu yuzden, gunaydın yerine gununuz aydın olsun veya iyi gunler dilerim veya sadece iyi gunler dense de olur. Elbette uygun olanı selam vermektir. Ama selamı bilmeyenlere gunaydın falan demekte mahzur yoktur.

İyi ki doğdun kelimesi de İngilizce’den yanlış tercume edilmiş. Cunku insan kendisi doğmaz. İyi ki doğmuşun diye tercume edilmeliydi. Ama boyle de tercume edilse bizim geleneklerimize ve dinimize uygun değildir. İyi ki varsın demek de oyle.

Eğer adam iyi ise, Allah’a hamd olsun ki sizi bana tanıttı. Elhamdulillah sizinle tanışmak şerefine kavuştum gibi bir şey soylemelidir.

Selama cevap vermek
Sual: Bazıları, mektup veya e-maillerimizdeki verdiğimiz selamlara cevap vermiyorlar. Selam almak farz değil mi?
CEVAP
Tam İlmihal’de deniyor ki:
Mektupla [veya e-mail ile] gelen selamı okuyunca hemen ve aleykum selam demek farzdır. Bunu yazıp cevap olarak gondermek mustehaptır.

Yani eğer o kimse, size cevap vermeden ve aleykum selam demişse farzı yerine getirmiş olur. Bunu size bildirmesi lazım değildir. Bildirme imkanı varsa, bildirmesi iyi olur. Bu hususu bilmeden, selamı bile almıyor diye suizan etmek doğru olmaz. Ustelik, suizan ettiği icin haram işlemiş olur. Dini tam bilmeden, insan kendisini haram veya kufurden koruyamaz. Dini tam bilmek yani her hususta luzumlu bilgileri, kaideleri oğrenmek icin, Tam İlmihal Seadet-i Ebediyye kitabını okumayı tavsiye ederiz. www.hakikatkitabevi.com adresinden okunabilir ve temin edilebilir.

El sallayarak selam
Sual: Kitaplarda el ile selam vermenin ve eli başa kaldırarak ve eğilerek selamlaşmanın gunah olduğu bildiriliyor. Peki uzaktaki bir arkadaşa nasıl selam vereceğiz?
CEVAP
Uzakta olunca el sallayıp, ağız ile de yavaşca Selamun aleykum demek gunah olmaz. O da, yavaşca, Ve aleykum selam diye cevap verebilir.

Gonderilen selamı almak
Sual: Biri, falancanın selamı var dediği zaman, biz ne demeliyiz? Aleyhisselam demek mi gerekir?
CEVAP
Kelime mÂnÂsı olarak ucuncu şahıs olduğu icin oyle denebilirse de, aleyhisselam peygamberler icin soylenir. Kavram karışıklığına sebep olmamalı. Bir de, sadece selam gonderene değil, getirene de, muminin yanında meleklere de selam vermek icin (Ve aleykum selam) demeli. Yani kum = siz demekle, hem selamı getirene, hem meleklere, hem de gonderene selam verilmiş olur. Bunu değiştirmemelidir.

Hep Allah ile kal
Sual: Kur'anda mealen, (Nerede olursanız, olun, Allah sizinle beraberdir) buyuruluyor. Bu bakımdan (Hep Allah ile kal) demek caiz olur mu?
CEVAP
Âyet-i kerimede de, soylenilen sozde de, mecaz var. Allahu teÂlÂnın bizim ile beraber olması, bir kimsenin bir kimse ile beraber olması gibi elbette değildir. O zaman hÂşÃ‚ mahluka benzetilmiş olur. Hep Allah ile kal demek de, (Allahu teÂlÂnın seni gorduğunu, ne yaptığını, ne duşunduğunu, yani her şeyini bildiğini hic unutma, hep uyanık ol) anlamındadır. Bu bakımdan Allah ile kal demenin bir mahzuru olmaz ise de, tevilsiz yanlış anlaşılabilecek boyle sozleri, hic soylememek iyi olur. Atalarımız, (Allah'a emanet olun) veya (Allah'a ısmarladık) demişler veya selam verip ayrılmışlardır. Biz de onlar gibi yapmalıyız, onlar gibi soylemeliyiz. Allah’a ısmarlamak, Allah’a emanet etmek demektir.

Misyonerlerin veya diğer din duşmanlarının itikadımızı bozmak icin uydurdukları şeylere itibar etmemelidir. Ata sozlerimiz genellikle Âyet-i kerime ve hadis-i şerif meallerinden alınmıştır. Bir Âyet-i kerime meali:
[Babaları] dedi ki, “Daha once [Bunyamin’in] kardeşini [Yusuf’u] size emanet ettiğim gibi, şimdi onu [Bunyamin’i] emanet eder miyim? Ben onu Allah’a emanet ediyorum, Allah en iyi koruyandır, O merhametlilerin merhametlisidir" dedi. [Yusuf 64]

Bir hadis-i şerif meali de şoyledir:
(Vedalaşırken, birbirinizden ayrılırken, seni, emanetleri zayi etmeyen Allah’a emanet ediyorum deyin.) [İbni Mace]

Sual: Aşure gunu, en az on muslumana selam vermenin cok sevap olduğu bildiriliyor. Bu selamı telefonla, e-mail ile mesaj ile de versek aynı sevaba kavuşur muyuz?
CEVAP
Evet.

Sual: Mektup falan yazarken, buyuklerin ellerinden kucuklerin gozlerinden operim deniyor. Boyle demenin mahzuru olur mu? Buyuklerin icinde namahrem kimseler varsa oyle demenin mahzuru olur mu?
CEVAP
Mektupla olunca mahzuru olmaz. Gozden opulmez ama mektupta denir. Namahrem olan buyuk kimseye de ellerinden operim demenin mahzuru olmaz.

Sual: Abdest alana selam verilir mi? Selam verene cevap vermek gerekir mi?
CEVAP
Evet abdest alana selam verilir. Selam vermek sunnet, alması ise farzdır. Yani muhakkak selamı almalıdır.

Sual: Selamı daha guzeli ile almak icin "ve aleykum selam ve rahmetullahi ve berekatuhu ve mağfiretuhu, ebeden daimen" desek uygun olur mu?
CEVAP
Tatarhaniyyede bildiriliyor ki, en fazla veberekatuhuye kadar soylenir. Bundan sonra bir şey ilave etmek uygun değildir. (Hediyyet-ul-alaiyye, Hindiyye)

Sual: Tam İlmihal’de "selamlaşmak" bahsinde; "Selamun aleykum veya Esselamu aleykum diyerek selam verilir. Selam aleykum diyenlere ve başka sozlerle selam verene cevap vermek farz olmaz" buyuruluyor. Alınırsa mahzuru olur mu?
CEVAP
Selamını almak farz olmaz ise de, alınırsa mahzuru olmaz.

Sual: Selam gonderen kimsenin mesela; "babana selam soyle" demesi yeterli mi?
CEVAP
Evet, yeterli.

Sual: Selam gonderen kimse "babana selam soyle" dediğinde "Başustune efendim" deniliyor. Selam goturecek kimsenin selamı aldıktan sonra "Başustune efendim" demesi uygun mu?
CEVAP
Evet.

Sual: Selamı goturen kimsenin selamı aldıktan sonra "Ve aleykum selam" demesi gerekiyor mu?
CEVAP
Hayır bir şey demesi gerekmez. Peki diyebilir, olur diyebilir. Olur anlamında başını sallayabilir.

Sual: (İstanbul’dayım, goruşmek uzere...) Boyle demek uygun mudur?
CEVAP
Goruşmek uzere demek caiz ise de, Âdet etmemeli, yani selam yerine Allahaısmarladık yerine kullanmamalı.

Sual: Yolda yururken bir dua veya sure okuyor isek karşıdan gelen biri selam verirse ne yapmamız gerekir?
CEVAP
Selamı alırız.

Sual: Bazen arkadaşlar selam gonderecekleri şahısların isimlerini soylemeyip, arkadaşlara selam soyle diyor. Boyle soylenmesi uygun mudur?
CEVAP
Uygun değil. Uygunu şoyle olabilir: Mesela adam kitabevinde calışıyor. Oradakileri teker teker saymayıp oradakilere selam soyle denebilir. Maksat belli olmalı. Onceki uygun olmaz.

Sual: Falanı gorursen selam soyle, yahut selam soylenebilecekleri sen biliyorsun onlara soyle de deniliyor. Boyle soylenmesi uygun mu?
CEVAP
Biliniyorsa mesele yok. Mesela her zaman kimlere selam gonderiliyorsa, yine onlara selam soyle demektir. Falanı gorursen selam soyle demek de caizdir.

Sual: Falan arkadaşa selam soyle denildiğinde selamı goturecek şahıs Ve aleykumselam derse, selamı almış olduğu icin yine goturmesi lazım mı?
CEVAP
Yine goturmesi farzdır.

Sual: Ve aleykum selam denildiğinde goturulmesi unutulursa durum aynı olmuyor mu?
CEVAP
Unutmak şer’i ozurdur. Ve aleykum selam denilse de goturmek gerekir. Her zaman inşallah demelidir. Unutulursa veya imkan olmazsa mahzuru olmaz.

Sual: Bazen bir arkadaş selam gondermeyi unutuyor diğer arkadaşta unutmuştur diye niyet edip sana selam soyledi diyor. Uygun mudur?
CEVAP
Eğer kanaati kuvvetli ise caiz olur.

Sual: Arkadaşlara benden her zaman selam soyleyebilirsin diye bir yetki verilebilir mi?
CEVAP
Verilebilir.

Sual: İnternette mesaj gonderirken veya chat yapıp giderken bye bye deniyor. Good bye deniyor. Yahut ayrılırken deniyor. Bonjur deniyor, goodmorning, hello, hi deniyor, yahut Turkce gunaydın deniyor. Selam vermeyip de bunları soylemekle kufre girer miyiz?
CEVAP
KÂfirlere, gayrı muslimlere soylemek caizdir. Muslumana, cevazdan kufre kadar gider. Eğer selamı beğenmeyip de oyle diyorsa diyen kÂfir olur. Size hello diyene hello demek, bye bye diyene aynısını soylemek kufur olmaz. Selamı hafife almadan boyle soylemek kufur olmaz. Ama soylememek daha iyidir. Gunaydın demek de oyledir. Selamın onemini bilmeyene, her zaman gunaydın diyene gunaydın demek caiz olur. Hello demek gibi bir şey. Selamı beğendiği halde, bir ihtiyaca mebni başka şeyler soylemek de caiz oluyor.

Sual: Selamun aleykum yerine (s.a) yazmakta bir sakınca var mıdır?
CEVAP
(s.a) yazmak uygun değil. Yeni yazılan bazı kitaplarda da aynı kısaltmalar var, uygun değildir, tam yazmalıdır. Peygamber efendimizin ismi yazılınca da sallallahu aleyhi ve sellem yazmalı, kısaca SAV yazmamalı, Allahu teÂlÂnın ismi yazılınca da (c.c.) yazıyorlar, boyle yazmamalı. Celle celaluhu yazmalıdır. Yahut Allahu teÂl demelidir.

Sual: Ayrılırken Allahaısmarladık mı denir, selam mı verilir?
CEVAP
İkisi de soylenir.

Sual: Bir kadın (Hanımına selam soyle) dese, selamı goturulur mu?
CEVAP
Yabancı kadının selamını goturmek gerekmez. Olay cıkmayacaksa, suizanna sebep olmayacaksa falanca hanımın selamı var denebilir.

Sual: Eldivenle tokalaşmak (musafeha) caiz mi?
CEVAP
Cok soğuk havalarda caizdir.

Sual: Mevtaya verilen selamı kendimizin alması caiz mi?
CEVAP
Evet.

Sual: (Selam soyle) diyene (Ve aleykum selam) demek caiz mi?
CEVAP
Evet. Boylece selam goturmeyi kabul etmiş olur.

Sual: İki el ile musafeha daha mı efdaldir?
CEVAP
Evet.

Sual: Ve’siz (Aleykum selam) demekle de selam alınmış olur mu?
CEVAP
Evet.

Sual: Sağır ve dilsize işaretle selam vermek caiz mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Mezarlığa (ve aleykum selam) ve (selamun aleykum) denir mi?
CEVAP
İkisi de caizdir.

Sual: Namahrem akraba (Eşine selam soyle) diyor. Goturmeli mi?
CEVAP
Caiz olmayan selamı goturmemelidir!

Sual: Akıl balig kızı ile konuşana selam verilir mi?
CEVAP
Verilir.

Sual: El optukten sonra, alna koymak bid'at mi?
CEVAP
Bu Âdette bid'attir. Mahzuru olmaz.

Sual: Karşılaşınca, kadın kadını, erkek erkeği opse mekruh mu?
CEVAP
Umumi yerlerde mekruhtur.

Sual: Mektubu her okuyuşta selamı almak gerekir mi?
CEVAP
Hayır.

Sual: Musluman kadının, kÂfir kadınla tokalaşması haram mı?
CEVAP
Zaruretsiz caiz olmaz. Zaruret olunca da Hanbeli mezhebi taklit edilir.

Sual: Âyet-el-kursi okurken selam alıp, okumaya devam caiz mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Selamı var denilince ve aleyhisselam demek de caiz mi?
CEVAP
Ve aleykum... demek efdaldir.

Sual:
Mektuptaki, maildeki selamı sessiz, gozle okuyunca (ve aleykum selam) demek farz mıdır?
CEVAP
Sessiz okuyunca selamı almak farz olmaz. Sesli okuyunca selamı almak farz olur.

Sual: Bir kuruluşa veya bir şahsa gelen mektubu yahut maili sesli okuyup, selam alındıktan sonra, bir başkası da, o mektubu veya o maili okuyunca, onun da, selam alması farz olur mu?
CEVAP
Hayır, selamı bir kere almak farzdır. Kim alırsa alsın, birisi alınca artık o selamı almak farz olmaz. Alınırsa da mahzuru olmaz.

Sual: Sorana selam... deniyor. Sorana selamı var demek lazım mı?
CEVAP
Evet.

Sual: Bir arkadaşı iki taraflı kucaklamakta mahzur var mı?
CEVAP
Hayır.

Sual: Musafeha ettikten sonra eli yuze surmek bid'at mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Yaşlı fasıklar, ellerini uzatınca, kerhen opmek caiz mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Gozden opmek caiz mi?
CEVAP
Hayır.

Sual: Evden cıktıktan sonra sokakta yururken okuduğumuz sureler oluyor, biz okurken karşılaştığımız arkadaşlarla selamlaşmak gerekiyor, tabii ki okuduklarımızı keserek selamlaşıyoruz. Selamlaştıktan sonra kaldığımız yerden devam etsek olur mu, yoksa yeniden mi başlamak gerekir?
CEVAP
Kalınan yerden devam edilir.

Sual: Yolda hanımı ile veya kızı ile gezene selam verilir mi?
CEVAP
Hanımı ile gezene selam vermemeli, kızı ile gezene selam verilir.

Selam almanın onemi
Sual: Selam verince bazıları almıyor. Selam almak farz değil mi?
CEVAP
Evet, selam almak farzdır. Selamı mazeretsiz almamak haramdır. Butun nafile ibadetler, selam almanın yanında, denizde damla bile olamaz. Farzın onemini duşunerek, selamlaşmayı buyuk bir nimet bilmelidir. Bir hadis-i şerif meali şoyledir:
(Allahu teÂlÂya yemin ederim ki, mumin olmadıkca Cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikce de, mumin olamazsınız. Size, bir amel bildireyim de, onunla birbirinizi seversiniz: Aranızda selamı yayın!) [Muslim]

Sual: Bir kimse bize, filana selam soyle dese, selamını ona iletmemiz gerekir mi?
CEVAP
Falancaya selam soyle diyene, (ve aleykum selam) dense de, denmese de, o selamı goturmek kabul edilmiş olur ve o selamı yerine iletmek gerekir. İnşallah denirse, iletilemediği zaman mahzuru olmaz.

Sual: Telefonda, alış-verişte kÂfire (efendim) demek caiz midir?
CEVAP
Evet, kÂfirlere de Âdet olarak soylenilen hitapları soylemek caizdir.

Sual: Genclerin, ana babasına veya yaşlı kimselere, İngilizlerden gelen (Kendine iyi bak) ifadesini kullanmaları doğru mudur?
CEVAP
Yaşlı olmasa da, arkadaşı bile olsa da, yine boyle oğut verir gibi, akıl verir gibi konuşmak edebe aykırıdır. Torunlarımıza bile boyle soylesek, tepki verirler, (Dede, biz cocuk muyuz) derler. Hic kimseyi kucuk gormemeli, o tedbir almayı bilmiyor da, biz hatırlatıyoruz rolune girmemeliyiz. (Kendine iyi bak) yerine, (Allah’a ısmarladık), (Allah’a emanet ol) veya (Hoşca kal) demeli veya selam verip ayrılmalıdır.

Merhaba ne demek?
Sual: Bazı yerlerde, gelen misafire merhaba deniyor. Merhaba ne anlama geliyor?
CEVAP
Burada, (Rahat ol, serbest ol, hoş geldin, bizden sana zarar gelmez) manasındadır.

Selamda oncelik
Sual: Yaşca kucuk olan mı, yoksa buyuk olan mı once selam verir?
CEVAP
Buyuk olan, makam ve nimeti cok olan, once selam verir. Peygamber efendimiz, (Ben bu edebi [buyuğun kucuğe once selam vermesini] Rabbimden oğrendim) buyurdu. (R. Nasihin)

Mirac gecesinde, once Allahu teÂlÂ, Resulullaha selam verdi. Peygamber efendimiz de, (Ettehiyyatu lillahi, vessalevÂtu, vettayyibatu) diyerek Rabbimizi ovdu. Allahu teÂlÂ, (EsselÂmu aleyke eyyuhennebiyyu ve rahmetullahi veberekÂtuhu) buyurunca, Peygamber efendimiz, (EsselÂmu aleyna ve al ibÂdillahissÂlihîn) dedi. Cebrail aleyhisselam da, (Eşhedu en l ilÂhe illallah ve eşhedu enne Muhammeden abduhu ve resuluhu) dedi.

Baba oğluna, Âmir memuruna, hoca talebesine, yaşlı olan genc olana once selam verir.

"Selam" demek
Sual: Sadece (selam) demek, selam yerine gecer mi? Bu selamı almak gerekir mi?
CEVAP
Selam yerine gecmez, almak da gerekmez. Boyle soyleyenlere, gunaydın falan denebilir.

Soranlara selam
Sual: Bir yere giderken, (Beni soranlara selam soylersin) deniyor. Sorulunca (Selamı var) demek gerekir mi?
CEVAP
Evet, gerekir.

Selamsız mail yazmamalı
Sual: Sual sormak icin veya başka konularda yazdığımız her maile, selamla başlamak gerekiyor mu?
CEVAP
Peş peşe de yazılsa, her seferinde selam yazmak sunnettir. Eve misafir gelse, onlara cay vesaire vermek icin ikide bir girilip cıkılsa, her giriş ve cıkışta selam vermek sunnettir. Selam vermek sunnet, almak farz ise de, veren de, alan da farz sevabı kazanıyor. NÂfile ibadetler, bu farzın yanında denizde damla bile değildir. Bu farzı ihmal etmemeli.

Resulullah efendimiz, (Selam, kelamdan oncedir) buyurdu. Selam vermeden once konuşan Muslumana cevap verilmez, cunku hadis-i şerifte, (Selam vermeden once konuşana cevap vermeyin) buyuruldu. (Redd-ul muhtar)

Sunnete uymalı, selam vermeyi ihmal etmemelidir.

__________________