Doğa Bilimleri Derneği Genel Sekreteri Biyoteknolog Muge Kanay, gunumuz teknolojisinin bile cozemediği orumcek ağının ozelliklerinin nihayet ortaya cıkarıldığını soyledi.
ORUMCEK AĞINDAKİ İLÂHÎ SANAT
Doğa Bilimleri Derneği Genel Sekreteri Biyoteknolog Muge Kanay, gunumuz teknolojisinin bile cozemediği orumcek ağının ozelliklerinin nihayet ortaya cıkarıldığını soyledi. Oxford Universitesi oğretim uyelerinin yaptıkları son keşfe gore, orumcek ağının sisteminin bilinenden cok daha kompleks ve sıra dışı olduğunu belirten Kanay, araştırmalara gore, ucan boceklerin uzerinin polenler, kirleticiler ve hava yoluyla taşınabilecek maddelerle kaplı olduğunu anlattı.Havada ucuşan her şeyin elektrikle yuklu olduğunu vurgulayan Kanay, fizik kurallarına gore, bir maddenin diğer maddeye yapışabilmesi icin zıt kutuplar olması gerektiğini, dolayısıyla da polenin boceğin uzerine yapışabilmesi icin, birinin artı, diğerinin eksi yuklu olmasının şart olduğunu aktardı.
Kanay, bir boceğin orumcek ağına yapışabilmesi icin de yine birinin artı, diğerinin eksi yuklu olması gerektiğinin altını cizerek, şu bilgileri verdi: “Aynı kutuplar birbirlerini iter. Bu durumda orumcek ağının polenleri yakalayamaması gerekir. Uzeri polenle kaplı bir boceğin ağa yapışmaması demek, boceğin kolaylıkla kacabilmesi anlamına gelir. İşte tam bu aşamada hic beklenmedik bir şey gercekleşir. Orumcek ağı, hem boceğe hem de polene yapışır. İyi ama fizik kurallarına gore imkansız olan bu durum, nasıl olur da gercekleşir? Nasıl olur da orumcek ağlarını inceleyince uzeri polen kaplı boceklerle karşılaşabiliriz?”
HAVA VE CEVRE KİRLİLİĞİ İLE UCAK KAZALARINA COZUM!
Kanay, Oxford Universitesi Zooloji Bolumunden Prof. Dr. Fritz Vollrath’a gore, orumcek ağının fizik kurallarını değiştiren ozelliğinden yola cıkarak, cevre kirliliğiyle mucadele edilebileceğini kaydetti. Vollrath’a gore, havadaki polenleri ve kirleticileri de yakalayabilen bir ozelliğe sahip olan orumcek ağlarının endustriyel sensor gibi kullanılabileceğini belirten Kanay, “Dunyanın farklı yerlerinden orumcek ağları toplanıp incelenerek, bolgedeki hava kirliliği ve cevre kirliliği tesbit edilebilir.Bu sistem, bugun kullanılan endustriyel sensorlerden hem cok daha ucuz hem de cok daha yuksek bir verime sahip olacaktır” diye konuştu. Doğa Bilimleri Derneği Genel Sekreteri Biyoteknolog Muge Kanay, Vollrath’ın, soz konusu keşifle ilgili başka bir tesbiti daha bulunduğunu dile getirerek, “Yine kendisine gore, bu keşif aynı zamanda havacılık endustrisi acısından cok buyuk bir oneme sahiptir.
Havada ucuşan tum nesnelerde statik elektrik bulunur. Bir ucak bile gokyuzunde ucarken, etraf ne kadar boş gorunurse gorunsun, uzeri havadaki nesnelerden ucuşan statik elektrikle kaplanmaya başlar. Bu da bir risk oluşturur. Orneğin helikopterler, iniş yaparken uzerlerindeki statik elektriği aniden boşaltırlarsa havaya ucarlar.
Eğer orumcek ağlarındaki dunyanın elektriksel ağını belirli bir bolge icerisinde etkisiz hale getirme ozelliğini taklit edip, ucakları ve helikopterlerimizi bu malzeme ile kaplayabilirsek, o zaman havacılık tarihinin en buyuk kazalarından biri olan Hindenburg felaketi gibi olaylara karşı da tedbir almak ve daha guvenli ucuşlar gercekleştirmek de mumkun olabilir” ifadelerini kullandı.
FİZİK KURALLARINI ALT UST EDİYOR
Oxford Universitesinden bilim insanlarının yaptığı araştırmanın, orumcek ağının fizik kurallarını alt ust eden cok kompleks bir ozelliğe sahip olduğunu ortaya koyduğunu vurgulayan Kanay, şunları anlattı: “Orumcek ağının tum yuzeyini kaplayan elektrostatik ozelliğe sahip madde, ağın hem ucan bocekleri hem de boceklerce taşınan kir ve polenler ile benzer tum parcacıkları yakalamasını sağlar. Ancak bu kadarla kalmaz.Bu madde, orumcek ağı uzerinde sadece birkac milimetrelik cok ufak bir alanda, dunyanın elektromanyetik alanını bozar ve boylece artı ya da eksi yuklu olup olmadığı fark etmeksizin her cismin uzerine yapışabilir. Bilim adamlarının aklını yıllardır kurcalayan bir diğer soru, nasıl olup da boceklerin orumcek ağını fark etmediğidir.
Bircok bocek, bulundukları bolgede en ufak bir elektriksel değişiklik olsa bunu hissedebilecek kadar hassas sensorlere sahiptir. Antenleri adeta bir elektronik sensor gibi calışır. Antenin ucu, boceğin vucudunun geri kalanından farklı bir elektrik yuku ile yukludur. Boylece bocek, elektrik yuklu bir nesneye yaklaştığında, antenin ucu bu kucucuk değişikliği dahi hisseder.
Boceğin, bu kadar hassas sensorlere rağmen, ağı tesbit edemeyip, yakalanmasının sebebi, ağın milimetrelik bir bolgesinde dunyanın elektriksel alanını bozmasıdır.”
__________________
Orumcek Ağındaki İlÂhî Sanat
Dini Bilgiler0 Mesaj
●21 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Kültür & Yaþam & Danýþman
- Eðitim Öðretim Genel Konular - Sorular
- Dini Bilgiler
- Orumcek Ağındaki İlÂhî Sanat