Mehmet Ildırar | Haziran 2012 | Semerkand

Kişi hangi gunahı işliyorsa, onu Allah’tan ayıran, uzaklaştıran o gunahtır. Şeytan ve nefs ne kadar suslese, kucuk gosterse de, kul icin gunah en buyuk duşmandır. Duşman olan gunahtan tiksinilmelidir. Gunahtan nefret etmedikce tovbenin tadına varılamaz.
Bir kimse gunahını fark edip tovbe edince kotu halini itiraf etmiş olur. Kotu halinin perde olduğunu, Allah TealÂ’nın o perdeyi ortadan kaldırıp affına mazhar edeceğini bilir.
Diğer taraftan kul, tovbeyi Allah TealÂ’nın onun kalbinde yaratıp sebeplerini kolaylaştırdığını bilmelidir. Oysa biz gunahımızı kendimizin yeneceğimizi zannediyoruz. “Ya Rabbi, bu nefsin elinden bıktım. Cok suclu olduğumu biliyorum. Bana tovbeyi nasip et.” demesini bilmeliyiz. Tovbe suresinin 118. ayetinde Rabbimiz şoyle buyuruyor: “…Allah’(ın azabın)dan yine O’na sığınmaktan başka care olmadığını anlamışlardı. Sonra (eski hallerine) donsunler diye onların tovbelerini de kabul etti. Şuphesiz Allah, tovbeyi cok kabul eden ve cok merhamet edendir. ”
Tovbenin sonuc vermesi icin, duası kabul olunan zatlara hizmet etmenin de buyuk faydası vardır. Onlara hizmet İslÂm’ın gonullerde neşvu nema bulmasına sebep olduğundan insanı Allah’a goturen yolların en keskinidir.
Muhtasar sahibi Halil Malik hazretlerinin murşidi, tuvaletlerin temizlenmesi icin temizleyici aramaya cıkmıştı. O esnada bir genc, kurek, kova, su… ne lazımsa aldı geldi ve tuvaletleri temizledi. Şeyh donduğunde tuvaletlerin temizlenmiş olduğunu gorunce ellerini acıp: “Allahım, bu genc bizim tuvaletlerimizi temizledi, sen de onun kalbini temizle.” diye dua etti. O genc bu dua ile kÂmil bir insan oldu.
İmam Şafiî hazretleri de şoyle buyuruyor: “Bircok ayyaş suclarını bildikten sonra nefslerini ayakları altına alıp meşayihin hizmetine girdiler. Allah Teal onların kalplerine sevgi kapısını actı.”
Tovbenin sonuc vermesi icin kotu arkadaşları da terk etmek gerekir. Onlar terk edilmeden iyilerle arkadaş olunamaz ve bu yuzden tovbe de tam olarak gercekleşmez.
KÂmil insanlara yakın olup kusurları duzeltmeye; kalbi irşad olmaktan alıkoyan işlerden uzak tutmaya; namaz, oruc ve zekÂt gibi borcları da odemeye calışmalıdır.
Tovbe edip Allah’a donmek isteyenin gayreti boşa cıkmaz. Buyukler onun icin dua eder, yol gosterirler. Allah Teal da kulunun gayretine affıyla, merhametiyle karşılık verir.