1) Teheccud Namazı

Yatsı namazından sonra , daha uyumadan veya bir miktar uyuduktan sonra, kılınacak nafile namaza “gece namazı“denir. Bir miktar uyuduktan sonra kalkılıp kılınırsa “Teheccud” adını alır. Teheccud namazı iki rekettan on iki rekata kadardır. İki rekatta bir selam verilmesi daha faziletlidir. (Muhammed Bin Abdullah Hanî, ÂdÂb, s. 264)
Teheccud namazı, Rasul-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimize vacip yani farz hukmundeydi. Bu namaz O’nun ummeti icin sunnet-i muekkededir.
“Gece namazına devam ediniz. Zira bu sizden onceki salihlerin ibadetidir. Cunku gece ibadeti, Allah’a yakınlık gunahlara kefaret olup insanı bedeni hastalıklardan korur ve gunahlardan uzaklaştırır.” (Tirmizi, DeavÂt, 101)
AllÂh TeÂl cok sevdiği ve kÂinÂtı hurmetine yarattığı Habîb-i Edîb’ne daha fazla lutuflarda bulunmak icin teheccud namazını ona farz kılmıştı.
“Gecenin bir kısmında da sadece sana mahsus bir nafile olmak uzere uykudan kalk, Kur’Ân ile teheccud namazı kıl, Yakındır ki Rabbin seni bir makam-ı mahmuda eriştire.” (el-İsrÂ/17, 79) 2) İşrak Namazı

İşrak namazı, Guneş bir iki mızrak boyu yukseldikten, yani guneş doğduktan kırk-elli dakikalı zaman gectikten sonra kılınır.
Saati olmayan bir kimse, cenesini goğsune yapıştırarak guneşe bakar, şayet guneşi bu vaziyetteyken goremiyorsa, kerahat vakti cıkmıştır. Bundan sonra artık İşrak namazı kılınabilir.
İşrak namazı iki rekatır. Bu namazın fazileti hakkında Fahr-ı Kainat -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz şoyle buyurur.
“Bir kimse sabah namazını cemÂatle kıldıktan sonra oturup guneş doğuncaya kadar zikir ile meşgul olsa, guneş doğunca da iki rekat (İşrak) namaz kılsa, bir nafile hac ve umre sevabına nail olur.” (İhyÂ, I. 336) 3)Duha(Kuşluk)Namazı

Duha (kuşluk) namazının vakti, guneş doğup bir miktar yukseldikten sonra başlar, istiva (oğle kerahet vaktinin başladığı zaman) zamanına kadar surer. Yada (kuşluk vakti, guneş doğduktan 50 dakika sonra başlayıp, oğleye 20 dakika kalana kadar olan vakittir.)Kuşluk namazı mendub bir namazdır. 2, 4, 8 veya 12 rek’at olarak kılınır. Resûl-i Ekrem`in (asm) kılmayı sevdikleri bir namazdı. 8 rek`at olarak kılınması daha faziletlidir.
Kuşluk namazı ile ilgili Resûl-i Ekrem`den (asm) şu hadîs-i şerîf mervîdir:
“Kim kuşluk vaktinde namaz kılmaya devam ederse, gunahları deniz kopuğu kadar dahi olsa (kul hakkı hÂric) mağfiret olunur.” TaberÂnî Mu’cemu’l-Kebir Kuşluk, teheccud gibi nafile namazları iki rekatta bir selam vererek kılmak daha iyidir. Ancak dort rekatta bir selam vererek kılmak da uygundur. Eğer dort rekatta bir selam vererek kılınırsa ikindi namazının sunneti gibi kılınır.


4) Evvabin Namazı

EvvÂbin namazı: EvvÂbîn, evvÂb kelimesinin coğulu olup, tevbe ve istiğfar ederek Allah TeÂlÂ’ya cokca yonelen kişi demektir.
AmmÂr b. YÂsir (r. anhumÂ)’den şu hadis rivayet edilmiştir: “Her kim akşam namazından sonra altı rekat namaz kılarsa denizin kopukleri kadar da olsa Allah TeÂl onun gunahlarını mağfiret eder.”
Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: Hz. Peygamber Evvabin namazına devam ettiği kadar Duha namazına devam etmezdi. (Hakim, fil-Mustedrek)
“Bir kimse Akşam namazından sonra hic konuşmadan altı rekat namaz kılsa, o namaz (sevap bakımından) on iki senelik ibadete denk olur.” (Tirmizi, Mevakit, 204) Kaynak; Suffagah

__________________