Yuce Yaratıcı Bakara 25. ayette “İman ederek salih amel işleyenlerin altından ırmaklar akan cennetlere gireceklerini ve kendilerine tertemiz eşler verileceğini” soyler.
Burada eş anlamında Arapca (zevc) kelimesinin coğulu olan (ezvac) kelimesi kullanılmıştır. Arap dilinde bu kelime hem kadın, hem erkek icin muştereken kullanılır. Delil mi? İşte size delil: ”(Ey Adem) sen ve eşin (zevcin) cennette oturunuz.” (Bakara/2), "Ey Adem bu şeytan sana ve eşine (Zevc) duşmandır demiştik." (Taha/20) Ayetlerinde Ademden sonra hanımı icin cinsiyet farkı olmaksızın zevc tabiri kullanılmıştır. Ayrıca Lisanul-Arap, Mufredatul Kuran, vb.. lugatların ilgili maddelerine de bakılabilir.
Bunun yanında, Arap Dili, “taglib” adını verdiğimiz bir ozelliğe de sahiptir: Sozcuk anlamı, galip olan lafzı murad etmektir. Terim olarak: Bir şeyin diğer bir şeye aralarındaki munasebetten dolayı taglib edilmesi, diğerinden hic soz edilmemesidir. Diğer şeyden soz edilmemesi, onun var olmadığı anlamını taşımaz.
Araplar aralarındaki ilişkiden dolayı Anne ve baba icin Ebeveyn derler. Bunun anlamı iki baba demektir. Burada iki baba yoktur. Sozu edilenlerden biri baba diğeri annedir. Aynı şekilde ay ve guneş icin Kamareyn=iki ay derler. Safa ve merve tepeleri icin Merveteyn=iki Merve tabirleri kullanılır. (Bkz.El-Kulliyyat/Ebul-Beka/115, Kahira/1253)
İşte bunun gibi Kuranda “Ey iman edenler” ifadesi erkeklere ait olan “ellezine” ile kullanılmıştır. Fakat bu ifadenin altında kadınlar da saklıdır. Nerede “iman edip salih amel işleyenleri” gorsek “ İman eden erkek ve kadınlar” şeklinde anlamamız gerekir. Artık Arap dilinin bu hususiyetini tartışmak da doğru olmaz.
Boyle bir tereddudu ortadan kaldırmak icin Allah Teala Kuranın birkac yerinde “kadın ve erkek muminler” tabirini kullanmıştır. Tevbe/72 ** Fetih/5 ** Hadid/12
Kuran’ın pek cok yerinde Allah icin erkeklere ait zamirler kullanılmıştır. Şimdi buradan Allah’ın erkek olduğu sonucuna varmak doğru olur mu? Elbette olmaz.
Sonuc olarak, konuyu bir ayetle bitirelim:
“Kur’an’ı sana indiren O (Allah)tır. Onun icinde muhkem (tartışılmaz) ayetler vardır. Bunlar Kuran’ın esasıdır. Bir kısmı da muteşabih (Yorumlanabilir) ayetlerdir. Kalplerinde (şuphe) hastalığı olanlar, muteşabih ayetlerin peşine duşerler. Bununla, fitne ve tahrif amacı guderler. Halbuki o ayetlerin tevilini sadece Allah bilir. İlimde kokleşmiş olanlar ise, “Ona iman ettik, hepsi Allah katındandır. Bunu ancak aklı ve anlayışı olanlar anlayabilir. Rabbımız, bize doğruyu gosterdikten sonra gonullerimizi Haktan batıla sapıtma. Katından bizler rahmet ver. Sen vermeyi seversin. Rabbımız, sen insanları asla şuphe etmediğimiz bir gun hesap icin toplayacaksın. Zira Allah sozunden donmez.” derler.

[IMG]http://img248.**************/img248/2776/islamtr5rr.jpg[/IMG]
__________________