Sigara hakkında sual cevaplar
Sual: Felsefeci bir hoca, (Sigaranın haram olduğuna dair en buyuk delil şudur. Sen Resulullahın huzurunda sigara icebilir misin?) diyor. Sonra kendisi cevap veriyor, (İcemezsin, icersen saygısızlık olacağı icin kufur bile olur. O halde, Resulullahın huzurunda icilmeyen bu mereti Allah’ın huzurunda nasıl icersin?) diyor. Hocanın sozu doğru değil mi?
CEVAP
Cok yanlış bir kıyas. Peygamber efendimizin huzurunda yapılamayan ve Allah’ın huzurunda yapılmasında mahzur olmayan cok şey vardır. Mesela bir kimse, Resulullahın huzurunda hela ihtiyacını yapamaz, eşi ile beraber olamaz. Ama bunları Allah’ın huzurunda yapmak gunah olmaz. Cunku Allahu teÂlÂnın gormediği yer yoktur. Bunun icin sigaraya bir delile dayanmadan haram demek cok veballi bir iştir. Cunku meşhur olan helale haram, harama helal demek kufur olur.
Azı ayıltır, coğu bayıltır
Sual: Bir tek sigara vucuda zarar vermese de haramdır. Cunku coğu zararlı olan şeyin azı mubah olamaz. Coğu haram olanın azı da haramdır. Azı mubah olan şeyin coğu haram olamaz.
CEVAP
(Coğu sarhoş eden ickilerin azı da haramdır) kaidesi sıvı ickiler icindir, diğer maddeler icin değildir. (Redd-ul muhtar)
Azı mubah olduğu halde coğu haram olan cok şey vardır. Birkacını yazalım:
1- Ekmek: Doyana kadar yemek mubahtır. Doyduktan sonra yemek haramdır.
2- Su: Kanana kadar su icmek mubahtır. Kandıktan sonra su zararlıdır. Hatta cok suyun zehirlenme yaptığı tıbbi bir gercektir.
3- Eter: Azı ayıltır, coğu bayıltır. Coğu zararlıdır, azı ise mubahtır. Amber: Coğu sarhoş eder. Ama azına hicbir Âlim haram dememiştir. Haşhaş: Sarhoş eden butun otların azı mubahtır, sarhoş edecek miktarı haramdır. Kafein: Azı zihni acar, yorgunluğu giderir, sindirimi kolaylaştırır. Fazlası zararlıdır, sinir zafiyetine sebep olur. Aslında hemen her şeyin coğu zararlıdır.
4- Yurumek, koşmak: Bunlar mubah harekettir. Ama catlayana kadar koşmak gunahtır.
5- Uyumak: 24 saatte 23 saat uyumak haramdır. Ama ihtiyac kadar uyumak mubahtır.
6- Deniz iklimi: Rutubet ve deniz iklimi kendilerine zarar veren kimselerin, zaruretsiz deniz ikliminde yaşamaları gunahtır.
7- Guneşlenmek: Mubahtır ama soyunup yazın guneş altında 5-10 saat kalmak zararlıdır.
8- Alerjik gıda: Bazı kimselere bazı şeyler alerji yapar. Diyelim on cilek bir adama alerji yapıyorsa bir tanesi de bir şey yapmıyorsa bir cilek yemesi haram olmaz, mubah olur. Yumurta, balık bazılarına alerji yapar. Alerji yapana haram, yapmayana mubahtır. Et, yumurta cok yenirse ihtiyarlara zarar verir. Felc yapabilir. Onların cok yemesi haram olur. Halbuki et ve yumurta mubah bir gıdadır.
9- Şeker: Diyabet hastası icin cok zararlıdır. Diğer insanlara zararlı değildir. Tuzlu gıda: Tansiyon hastaları icin zararlıdır. Diğer insanlar icin zararlı değildir.
10- Işık: Bir odaya 100 wattlık ampul yeterken, on tane 100 wattlık ampul takmak israftır haramdır. Halbuki bir tanesi mubahtır. Az su ile abdest almak mubah, suyu cok fazla kullanmak israftır, caiz değildir. İsrafa giren her şeyin azı caiz, coğu haramdır. Demek ki coğu haram olan şeyin azı da haram değildir. Şu halde tutunun, zarar vermeyecek az miktarı mubah, zarar veren miktarı haramdır.
Bu kadar ornekten sonra, (Coğu zararlı olan şeyin azı mubah olamaz) demek gulunc olur.
Sigara ve iman
Sual: Bir yazar, web sitesindeki yazısında mesajlar kısmında diyor ki:
(Sigara icen biri, sigaranın beynine ve dolayısıyla ahiretine zarar vermekte ve kendine zulmetmekte olduğuna imanlı mıdır? İmandan amac, imanın gereği olan amel midir? İmanın gereği olan amel yoksa, iman mevcut olabilir mi? Sigara icen biri, “ben sigaranın zararlarına iman ediyorum” dese dahi, boyle bir imanı var mıdır? O zarara iman etmiş biri sigaraya devam edebilir mi? Ediyorsa, o konuda imanı hÂl var olabilir mi? “İman ehlinden, mumine bilerek zarar gelmez” diyor Hz. Rasul. Eğer cevremize veya kendimize bilerek zarar veriyorsak, bu durumda ne kadar imanlı olabiliriz? Buhari 2144 nolu hadise gore zina en hafif gunahlardandır; iki kişi arasında kalması ve beyne direkt zararı olmaması yonunden! Ama sigara kişinin hem kendisine hem de cevresine bilerek zulmetmesidir ki, bu zinadan cok daha buyuk gunahtır. Oyleyse, ister sigara yollu, ister başka fiillerle kendisine veya cevresine bilerek zarar veren kişinin imanından ne kadar soz edilebilir?)
Bu kişi, iman amelden parca demek istemiyor mu? Nasıl oluyor da (sigara, zinadan daha buyuk gunah) diyebiliyor?
CEVAP
O kişi, felsefecidir. Kitaplarının hic birisinde İslam Âlimlerinden nakli esas almaz. Yukarıda gorulduğu gibi hadis-i şeriflere de, kendi anlayışına gore mana verir. Bu mutezilenin, felsefecilerin yoludur. Sigara hakkında İslam Âlimlerinin ciltler dolusu kitapları vardır. Hic birisinden nakil yapmadan kendi goruşunu din gibi ortaya koymaktadır. Sigara icmenin, yani amelin iman ile irtibatı olduğunu bildirmektedir. Halbuki Ehl-i sunnet itikadına gore, hangi gunah olursa olsun, gunah işleyene kÂfir denmez. Gunah işleyene kÂfir demek, İngilizlerin kurduğu Vehhabilik dininde de vardır. HÂşÃ‚ gunah işleyen kÂfir denirse, dunyada musluman kalmaz.
__________________
Sigara hakkında sual cevaplar
Dini Bilgiler0 Mesaj
●24 Görüntüleme
- ReadBull.net
- Eğitim Forumları
- İslami Bilgiler
- Dini Bilgiler
- Sigara hakkında sual cevaplar